Εργαλειοποίηση των μεταναστών

Εκκληση της δημάρχου της Ουάσιγκτον για βοήθεια από την εθνοφρουρά

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εκκληση στην κυβέρνηση Μπάιντεν απηύθυνε χθες η Δημοκρατική δήμαρχος της Ουάσιγκτον Μιούριελ Μπάουζερ, προκειμένου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διατάξει την ανάπτυξη της εθνοφρουράς για την παροχή βοήθειας σε μετανάστες, τους οποίους οι Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες της Αριζόνας και του Τέξας στέλνουν με λεωφορεία στην πρωτεύουσα.

«Η συγκεκριμένη μεταναστευτική κρίση, την οποία βιώνει η πόλη και η χώρα μας, οφείλεται στα απάνθρωπα πολιτικά παιχνίδια των κυβερνητών σε Τέξας και Αριζόνα», ανέφερε η Μπάουζερ σε επιστολή της προς τον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα. Στην επιστολή αυτή, η κυβερνήτης ζητεί την αξιοποίηση της εθνοφρουράς για την παροχή βοήθειας σε περίπου 5.500 ανθρώπους, τους οποίους ο κυβερνήτης Γκρεγκ Αμποτ του Τέξας έστειλε τους τελευταίους τέσσερις μήνες με λεωφορεία στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Παρέμβαση Αμποτ

Λίγες ημέρες μετά το Πάσχα των καθολικών, ο Αμποτ ανακοίνωσε ότι θα άρχιζε τη μεταφορά στην Ουάσιγκτον παράτυπων μεταναστών που έφθαναν στο Τέξας, αναφέροντας ότι αυτή η πρωτοβουλία του θα ανακούφιζε τις κοινότητες στα σύνορα με το Μεξικό. «Η Ουάσιγκτον θα αναγκασθεί να συνειδητοποιήσει –έστω και σε αυτόν τον ελάχιστο βαθμό– τι βιώνουν οι κοινότητες της πολιτείας μας εξαιτίας της πολιτικής ανοικτών συνόρων του Μπάιντεν. Το πρόγραμμά μας έχει ήδη εξασφαλίσει επαίνους από τους πολίτες του Τέξας», είχε πει την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνήτης Αμποτ.

Πρωτοβουλία των κυβερνητών της Αριζόνας και του Τέξας, οι οποίοι στέλνουν τους παράτυπους μετανάστες με πούλμαν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ για άσυλο.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ουάσιγκτον έχουν αναλάβει εδώ και τέσσερις μήνες να καλύψουν τα κενά του ομοσπονδιακού κράτους στη διαχείριση του μεταναστευτικού, ενώ η δήμαρχος έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μόλις ενός εκατομμυρίου δολαρίων από την αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία. «Η ικανότητά μας να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς είναι πολύ περιορισμένη. Αντί να ανασκουμπωθούν και να συνεργασθούν με την κυβέρνηση Μπάιντεν, οι κυβερνήτες Αμποτ του Τέξας και Ντούσι της Αριζόνας επέλεξαν τα πολιτικά τεχνάσματα εις βάρος των απελπισμένων αυτών ανθρώπων», είπε η Μπάουζερ.

200 λεωφορεία

«Πιστεύω ότι οι δύο κυβερνήτες παραπλανούν τους ανθρώπους αυτούς και τους πείθουν να επιβιβασθούν σε λεωφορεία για την Ουάσιγκτον λέγοντάς τους ότι εκεί θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν άσυλο», εξήγησε η δήμαρχος της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, περισσότερα από 200 λεωφορεία έχουν φθάσει στην Ουάσιγκτον μετά την έναρξη του προγράμματος, μεταφέροντας 4.000 μετανάστες. Το κόστος μεταφοράς από τα σύνορα στην Ουάσιγκτον, που επιβαρύνει τους Τεξανούς φορολογουμένους, ανέρχεται σε 1.400 δολάρια ανά μετανάστη.

Την τακτική των κυβερνητών Αμποτ και Ντούσι καυτηρίασε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ χαρακτηρίζοντας «χάος» την πολιτική του Αμποτ στα σύνορα και καλώντας τον συντηρητικό κυβερνήτη να πάψει τις παρεμβάσεις του σε ζητήματα αρμοδιότητας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Πηγή: Α.Ρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT