Όταν κάποιος βρεθεί θετικός στην Covid-19, προκύπτουν διάφορα ερωτήματα όπως για πόσο καιρό θα πρέπει να παραμείνει σε απομόνωση καθώς και πότε θα μπορέσει να συνεχίσει τις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς να υπάρχει πια ο κίνδυνος να μεταδώσει τον ιό στους γύρω του.
Πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα, σύμφωνα με τη Washington Post.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ο κάθε άνθρωπος και το κάθε περιστατικό Covid έχουν τα δικά τους ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχει κάποιος οικουμενικός κανόνας σχετικά με το πόσο βαριά θα αρρωστήσει κάποιος ή για το πόσο καιρό θα υπάρχει ο κίνδυνος να μολύνει τους άλλους.
Έτσι, οι ασθενείς θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις εκάστοτε συνθήκες προκειμένου να θέσουν προτεραιότητες και να αξιολογήσουν τον κίνδυνο.
Πόσο πρέπει να διαρκέσει η απομόνωση; Μεταδοτικός χωρίς συμπτώματα
Ο κορωνοϊός έχει την επικίνδυνη ιδιότητα να είναι μεταδοτικός ακόμα και πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων. Σε γενικές γραμμές, η περίοδος κατά την οποία ένα άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό αρχίζει περίπου μία ή δύο ημέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και διαρκεί για δύο ή τρεις ημέρες αφού εκδηλωθούν.
Παρ’ όλο που είναι λιγότερο πιθανό ένα άτομο να μεταδώσει τον ιό αργότερα κατά τη φάση της νόσησης, το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να μεταδίδουν έναν ιό που μπορεί να καλλιεργηθεί σε ένα εργαστήριο κατά μέσο όρο για περίπου οκτώ ημέρες αφού διαγνωστούν θετικοί.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να μεταδώσει κάποιος τον ιό μετά από 10 ημέρες ακόμα και αν τα τεστ συνεχίζουν να βγαίνουν θετικά.
self-tests
Επιπλέον, πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως τα self-tests, που είναι γνωστά και ως τεστ αντιγόνου, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να έχει κάποιος μια εικόνα σχετικά με το πότε μπορεί να πάψει να είναι σε απομόνωση.
«Δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων εξακολουθούν να βγαίνουν θετικοί στα rapid test μετά από πέντε ημέρες, ίσως στις επικαιροποιημένες συστάσεις [των ειδικών] θα έπρεπε να αναφέρεται ότι θα πρέπει κάποιος να βγει αρνητικός σε rapid test πριν βγει από την απομόνωση», αναφέρει ο Τομ Ίνγκλεσμπι, επικεφαλής του Κέντρου Johns Hopkins για την Ασφάλεια της Υγείας, ο οποίος ήταν μάλιστα και ανώτερος σύμβουλος της κυβέρνησης Μπάιντεν σε ό,τι αφορά τα τεστ από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο.
«Το αρνητικό τεστ αντιγόνου είναι μια αρκετά καθησυχαστική ένδειξη ότι δεν μπορείτε πια να μολύνετε άλλους ανθρώπους», λέει η Έιμι Μπάρκζακ, ειδική στις μολυσματικές ασθένειες στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
«Θα πρέπει να κάνω ξανά rapid test αν βγω αρνητικός;»
Η Μπάρκζακ αναφέρει ότι οι υγιείς άνθρωποι που βγαίνουν αρνητικοί σε τεστ αντιγόνου την πέμπτη ημέρα ή αργότερα, «δεν είναι πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους».
Για άτομο που έχουν περισσότερους λόγους να ανησυχούν για το συγκεκριμένο θέμα, ένα ακόμα τεστ δεν θα ήταν κακή ιδέα. Οι ειδικοί προτείνουν μερικές φορές σε συμπτωματικούς να κάνουν ένα δεύτερο rapid test για να είναι σίγουροι.
Ο Μάικλ Μίνα, πρώην επιδημιολόγος του Harvard για τις μολυσματικές ασθένειες και ανοσολόγος εξειδικευμένος στα rapid tests, αναφέρει ότι δύο τεστ με διαφορά 24 ωρών μεταξύ τους, μπορούν να αποτελέσουν επιπλέον ασφάλεια, σαν μια διπλή κλειδαριά στην πόρτα.
«Δύο τεστ στη σειρά αποτελούν καλύτερη προστασία από ό,τι μόνο ένα αρνητικό τεστ», σημειώνει.
Πότε συνιστάται το τεστ PCR;
Το τεστ PCR, είναι ένα είδος μοριακού ελέγχου, που αναζητεί το γενετικό υλικό του ιού. Μπορεί να τον εντοπίσει ακόμη και στις πιο ελάχιστες ποσότητες. Είναι κυρίως χρήσιμο ως τεστ επιβεβαίωσης προκειμένου να γνωρίζουμε εάν έχουμε Covid αλλά δεν βοηθάει στο να γνωρίζουμε εάν μπορούμε να μολύνουμε τους άλλους, λέει ο Άλμπερτ Κο, επιδημιολόγος και ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Yale University.
Δεν ωφελεί να κάνουμε τεστ PCR αφού νοσήσουμε, καθώς «για τον μέσο υγιή άνθρωπο, το PCR θα δείχνει θετικό για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι θα είμαστε πράγματι μεταδοτικοί», λέει η Μπάρκζακ.
Τα rapid test αντιγόνου είναι πιο πρακτικά από τα PCR προκειμένου να μάθουμε γρήγορα εάν μπορούμε να μεταδώσουμε τον ιό. Εάν κάποιος είναι συμπτωματικός, ένα τεστ αντιγόνου θα είναι πιο αξιόπιστο, καθώς το ιικό φορτίο στον οργανισμό είναι πολύ μεγαλύτερο, και συνεπώς ευκολότερο να εντοπιστεί.
Αλλά ακόμα και χωρίς συμπτώματα, μπορεί κάποιος να βγει θετικός σε rapid test αντιγόνου και να μπορεί να μολύνει τους άλλους. Τα περισσότερα τεστ που κάνουμε στο σπίτι δίνουν αποτελέσματα μέσα σε 10 – 15 λεπτά, μέσω δειγμάτων που παίρνουμε από τη μύτη.
Δεδομένου ότι τα rapid test δίνουν γρήγορα αποτελέσματα, αποτελούν στην ουσία έλεγχο της μεταδοτικότητας κάποιου. Οι άνθρωποι θα πρέπει να τα χρησιμοποιούν – ακόμα και αν αισθάνονται καλά και δεν έχουν συμπτώματα – πριν κανονίσουν να παρευρεθούν σε κάποια εκδήλωση σε εσωτερικό χώρο και κυρίως εάν πρόκειται να βρεθούν κοντά σε άτομα που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην Covid.
Επίμονα και έντονα τα συμπτώματα – Οι τρόποι αντιμετώπισης
Οι υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και BA.5, αμφότερες μέλη της «οικογένειας» της Όμικρον, έχουν προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα μολύνσεων με κορωνοϊό παγκοσμίως. Σύμφωνα με τους ειδικούς μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται στην κορύφωση του έκτου πανδημικού κύματος.
Και ενώ τα κρούσματα που δίνουν οι υπερμεταδοτικές αυτές μεταλλάξεις είναι πολλά, τα αρνητικά αποτελέσματα (εισαγωγή στις ΜΕΘ και θάνατοι) είναι αυτή τη στιγμή δυσανάλογα σε σχέση με τη μεγάλη διασπορά. Σημαντική πίεση δηλαδή στο ΕΣΥ, ακόμα δεν ασκείται.
Διαφορετικά σε σχέση με προηγούμενες μεταλλάξεις είναι τα συμπτώματα των υποπαραλλαγών της «Όμικρον» ΒΑ.4 και BA.5. «Μέχρι και τη μετάλλαξη Δέλτα, η Covid-19 προκαλούσε πνευμονίες» εξηγεί στην «Κ» η Σοφία Πουρίκη, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος στη ΜΕΘ Covid-19 του νοσοκομείου «Σωτηρία».
«Oι πνευμονίες που σε πολλές περιπτώσεις ήταν σοβαρές, οδηγούσαν σε αναπνευστική ανεπάρκεια και σε χαμηλό κορεσμό οξυγόνου. Αυτό το στοιχείο είναι πλέον περιορισμένο. Η πνευμονία δεν είναι κάτι που βλέπουμε να προκαλούν οι νέες εκδοχές της Όμικρον», προσθέτει.
Πιο έντονα και επίμονα συμπτώματα
Και ποια είναι η νέα συμπτωματολογία; Η κ. Πουρίκη εξηγεί στην «Κ» πως τα συμπτώματα από τις παραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον δεν είναι το ίδιο σοβαρά σε σχέση με προηγούμενες μεταλλάξεις, αλλά είναι πιο έντονα και πιο επίμονα.
«Εντοπίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό γι’ αυτό και η καταρροή και το “μπούκωμα” εμφανίζονται σε πολλούς νοσούντες» σημειώνει και προσθέτει: «Το επίμονο φτέρνισμα επίσης είναι μέσα στη λίστα των νέων συμπτωμάτων. Το πιο χαρακτηριστικό όμως είναι ο έντονος και επίμονος πονοκέφαλος, που με διακυμάνσεις μπορεί να συνεχίζεται για πολλές ημέρες. Άλλο βασικό σύμπτωμα είναι ο βήχας, επίσης έντονος. Συνήθως είναι ξηρός στην αρχή και στην πορεία μπορεί να γίνει παραγωγικός. Αυτός ο δυνατός, επίμονος βήχας μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και δύο και τρεις εβδομάδες μετά την αρχική προσβολή με κορωνοϊό και ταλαιπωρεί ιδιαίτερα όσους είναι καπνιστές, πάσχουν από άσθμα ή άλλο χρόνιο πνευμονολογικό νόσημα».
«Ένα ακόμα στοιχείο που δεν βλέπαμε στα προηγούμενα κύματα είναι ο υψηλός πυρετός – που φτάνει τους 39 βαθμούς, ακόμα και τους 40. Ο πυρετός με διακυμάνσεις μπορεί να “επιμείνει” έως και για τρεις ημέρες. Οι αρθραλγίες και οι μυαλγίες επίσης μοιάζουν να είναι πιο έντονες, σύμφωνα με τους ασθενείς, και το ίδιο συμβαίνει και με το σύμπτωμα της κόπωσης και της εξάντλησης. Υπάρχει κόσμος που μας λέει ότι τις πρώτες μέρες νιώθει πως δεν μπορεί καν να περπατήσει».
Σύμφωνα με την έμπειρη πνευμονολόγο, η αντιμετώπιση των ανωτέρω συμπτωμάτων περιλαμβάνει αντιπυρετικά, αναλγητικά, άφθονη ενυδάτωση και πολλή ξεκούραση.
Ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας και επικεφαλής της 2ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο «Αττικόν», τονίζει στην «Κ» ότι οι άνθρωποι που νοσηλεύονται είναι μεγάλοι σε ηλικία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τη προσβολή τους με κορωνοϊό είναι ο «αποσυντονισμός» των υποκείμενων νοσημάτων από τα οποία πάσχουν.
Πώς διακρίνουμε τα συμπτώματα γρίπης ή κρυώματος από τον κορωνοϊό;
Το κοινό κρυολόγημα, η εποχιακή γρίπη και ο κορωνοϊός έχουν δυστυχώς παρόμοια συμπτώματα, τουλάχιστον στην πρώτη φάση της Covid-19. Πώς θα τα ξεχωρίζουμε; Αμερικανοί ειδικοί απαντούν στο κρίσιμο ερώτημα.
Πονόλαιμος, καταρροή, μυϊκοί πόνοι… Τα πρώτα σημάδια είναι τα ίδια, τόσο για τους κρυωμένους και τους γριπωμένους όσο και για τα κρούσματα του κορωνοϊού, ιδίως για τους εμβολιασμένους που υφίστανται πολύ ήπια συμπτώματα όταν κολλήσουν το στέλεχος Όμικρον.
«Είναι λογικό όταν έχεις εμβολιαστεί να έχεις ηπιότερα συμπτώματα», δηλώνει στο CNN ο επιδημιολόγος Αμπντούλ Ελ-Σαγιέντ από το Ντιτρόιτ. «Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν πρέπει να λάβουμε τα συμπτώματα αυτά πολύ σοβαρά», τονίζει.
«Το ότι ο ατομικός κίνδυνος για σοβαρότερη ασθένεια είναι μικρότερος δε σημαίνει ότι η Όμικρον δε συνιστά μεγάλο κίνδυνο για την κοινωνία συνολικά. Ακόμη κι ένα μικρό ποσοστό σοβαρών περιπτώσεων σε έναν τεράστιο αριθμό κρουσμάτων μπορεί να είναι ένας μεγάλος αριθμός», υπογραμμίζει ο δρ. Ελ-Σαγιέντ.
Οπότε τι πρέπει να κάνουμε με τα πρώτα συμπτώματα; «Ο καλύτερος τρόπος για να ξέρει κανείς είναι να κάνει τεστ», λέει η δρ. Σάρα Ας Κομπς, του Εθνικού Νοσοκομείου Παίδων των ΗΠΑ. «Χωρίς τεστ είναι πραγματικά δύσκολο να διακρίνει κανείς προς το παρόν την αιτία των συμπτωμάτων», παραδέχεται.
Τόσο η Covid-19 όσο και η κοινή γρίπη μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ο πυρετός, η κόπωση, οι μυϊκοί πόνοι, ο πονόλαιμος, η δύσπνοια, ο εμετός και η διάρροια, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC).
Μολαταύτα, η μόλυνση από τον κορωνοϊό μπορεί να διαπιστωθεί από τον πονοκέφαλο και τον ξηρό βήχα που προκαλεί. Η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης ήταν αρχικά η κυριότερη προειδοποίηση για τα κρούσματα, και παραμένει πιθανό σύμπτωμα, αλλά η διαγνωστική της χρησιμότητα έχει ελαττωθεί με τις νέες μεταλλάξεις, σύμφωνα με τον δρα Ελ-Σαγιέντ.
«Τα άτομα που αισθάνονται έντονους πόνους στο στήθος, ιδιαιτέρως σε συνδυασμό με ξηρό βήχα που επιδεινώνεται, πρέπει πραγματικά να ζητήσουν ιατρική βοήθεια», προειδοποιεί ο Αμερικανός επιδημιολόγος.
«Όποιο από αυτά τα συμπτώματα κι αν έχει κανείς, αξίζει να αναρωτηθεί εάν είχε πρόσφατα επαφή με κάποιο κρούσμα του κορωνοϊού. Επίσης αξίζει να απομονωθεί και να κάνει κι ένα ράπιντ τεστ», συμβουλεύει ο ίδιος. «Επειδή στους ασυμπτωματικούς αργεί να φανεί ο ιός στα τεστ, είναι σκόπιμο μετά το πρώτο τεστ να κάνει κανείς και δεύτερο ύστερα από μερικές ώρες ή μέρες», προσθέτει.
Στο σπίτι, καλού-κακού
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος προτείνει σαφώς την παραμονή στο σπίτι, ειδικά κατά τη διάρκεια των εορτών, για όσους έχουν έστω τα απλά συμπτώματα του κρυολογήματος, για την προστασία όχι μόνο των ιδίων αλλά και τυχόν πιο ευάλωτων ατόμων με τα οποία μπορεί να έρθουν σε επαφή. Όποιος έχει συμπτώματα, ακόμη και όταν έχει αρνητικό test, θα πρέπει πλέον να συμπεριφέρεται σαν να έχει κορωνοϊό, δήλωσε τη Δευτέρα.
«Όποιος έχει συνάχι δεν σηκώνεται να πάει στη δουλειά του γιατί τα συμπτώματα της Όμικρον είναι πολύ απλά. Με συνάχι και μπούκωμα μένουμε σπίτι μας», είπε από την πλευρά της και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
- ⇒ Έρευνα: Δεν αρκούν τρεις δόσεις του Sinovac κατά της Όμικρον
- ⇒ Απόλυτη κυρίαρχος παγκοσμίως η μετάλλαξη Όμικρον
- ⇒ Σπάει τα κοντέρ ο αριθμός των κρουσμάτων
COVID-19: Τα συμπτώματα που αγνοείτε
Από την Dani Blum c.2022 The New York Times Company / Απόδοση: ΜΑΡΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Εδώ που φτάσαμε, έπειτα από χρόνια πανδημίας, πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν πια λεπτομερώς όλα τα συμπτώματα της νόσησης από Covid-19: τρομερός πονόλαιμος, επίμονος βήχας, μπούκωμα, πυρετός και εξάντληση. Υπάρχει όμως μια μικρή ομάδα ανθρώπων που αναπτύσσουν λιγότερο συνηθισμένα συμπτώματα, που ακούγονται σαν ξόρκια από παιδικό βιβλίο: τριχωτές γλώσσες, μελανά δάχτυλα των ποδιών, εξανθήματα στο πρόσωπό τους.
«Κάθε μολυσματική ασθένεια έχει συνηθισμένες και ασυνήθιστες εκδηλώσεις», εξηγεί ο δρ Μαρκ Μάλιγκαν, επιδημιολόγος στο ιατρικό κέντρο NYU Langone Health. Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τον κορωνοϊό, λέει, μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τις αιτίες που κρύβονται πίσω από αυτά τα ασυνήθιστα συμπτώματα – μέχρι τότε, όμως, κυρίως μαντεύουμε.
Τα περίεργα συμπτώματα συνοδεύουν την Covid-19 από την αρχή της πανδημίας: η απώλεια της οσμής και της γεύσης είναι ανησυχητική ένδειξη της ασθένειας, η οποία μπορεί επίσης να διαταράξει τον έμμηνο κύκλο – ανεπιθύμητη παρενέργεια που ανέφεραν πολλές γυναίκες μετά τον εμβολιασμό.
Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι που νόσησαν από τον ιό και ανέφεραν τα συμπτώματά τους, διαπίστωσε ότι ένα μικρό ποσοστό είχε κουδούνισμα στα αυτιά, ερεθισμένα μάτια, κνησμό, εξανθήματα στο πρόσωπο ή στα χείλη, απώλεια μαλλιών και ασυνήθιστους πόνους στις κλειδώσεις. Μια μεγαλύτερη έρευνα, 600.000 ανθρώπων στη Βρετανία, έδειξε ότι ένα ποσοστό όσων νόσησαν από Covid-19 είχαν πληγές και φουσκάλες στα πόδια και μούδιασμα στο σώμα τους εκτός των άλλων.
Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι γιατί κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν αυτά τα ασυνήθιστα συμπτώματα. Η γενεσιολογία ίσως διαδραματίζει κάποιο ρόλο, σημειώνει ο Μάλιγκαν, ενώ και ο εμβολιασμός μπορεί να σχετίζεται, καθώς ένα άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί μπορεί να νοσήσει πιο σοβαρά και να εμφανίσει διαφορετικά συμπτώματα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι ο κορωνοϊός μπορεί να εισέλθει στο κυκλοφορικό σύστημα σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων, το οποίο σημαίνει πως είναι πιθανό ο ιός να εισέλθει σε διάφορα όργανα του σώματος και άρα να εμφανιστούν συμπτώματα και πέραν του αναπνευστικού συστήματος.
Θεραπείες ενάντια στον ιό, όπως το Paxlovid, μπορούν να αντιμετωπίσουν συμπτώματα όπως ένα εξάνθημα, ίσως επειδή μπορούν να μειώσουν το ποσοστό του ιού στο αίμα, σημειώνει η δρ Κέλι Γκίμπο, επιδημιολόγος στην ιατρική σχολή του Johns Hopkins. Όμως δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί αν αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται απευθείας από τον ιό ή από την αντίδραση του οργανισμού σε αυτόν.
Μπορεί να ευθύνεται επίσης η φλεγμονή, σημειώνει ο δρ Πίτερ Τσιν-Χονγκ, επιδημιολόγος στον Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Αν ο ιός μέσω της ροής του αίματος επηρεάσει πολλά μέρη του σώματος, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος συρρέουν σε αυτές τις περιοχές, εξηγεί ο καθηγητής. Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, ένα αυτί, το οποίο συνήθως δεν επηρεάζει ο ιός, μπορεί να εμφανίσει φλεγμονή, να μη λειτουργεί σωστά ή και να πονά.
Η Covid-19 αφήνει επίσης τους ασθενείς πολύ αδύναμους, λέει, με αποτέλεσμα παθογόνοι παράγοντες που παραμονεύουν στον οργανισμό από προηγούμενες μολύνσεις –όπως ο ιός του απλού ή του έρπητα ζωστήρα– να επανενεργοποιηθούν προκαλώντας εξανθήματα κ.λπ.
Μια τρίτη θεωρία είναι ότι η νόσηση από Covid-19 μπορεί να συνοδευτεί με στρες –το άγχος της καραντίνας, η απώλεια εισοδήματος, ο φόβος μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας–, που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως η απώλεια μαλλιών και εξανθήματα, τονίζει ο Τσιν-Χονγκ.
Διαβάστε τι ακόμη γνωρίζουμε για τις αιτίες πίσω από μερικά από αυτά τα συμπτώματα και τις πιθανές θεραπείες.
→ Τριχωτή γλώσσα
Τα υγιή κύτταρα της γλώσσας ανανεώνονται γρήγορα, σημειώνει ο Τσιν-Χονγκ, αλλά, αν γηραιότερα κύτταρα παραμένουν και συσσωρεύονται το ένα πάνω από το άλλο, σχηματίζεται ένα σκούρο, πυκνό, χνουδωτό στρώμα, που συχνά ονομάζεται τριχωτή γλώσσα. Ακόμη και πριν από την Covid-19, οι γιατροί έβλεπαν ασθενείς με τριχωτή γλώσσα εξαιτίας ιογενών λοιμώξεων, καπνίσματος, χρήσης αντιβιοτικών και φτωχής στοματικής υγιεινής, λέει, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ πιο συχνή από ό,τι νομίζει κανείς».
«Ξέρω ότι μοιάζει πολύ τρομακτική», παραδέχτηκε, αλλά η ταλαιπωρία είναι προσωρινή. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται επίσης ένα αίσθημα καύσου στο στόμα τους. Όσοι εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα δεν χρειάζεται να τρομάξουν, καθησυχάζει ο δρ Τσιν-Χονγκ. Μπορούν απλώς να χρησιμοποιήσουν μια ξύστρα γλώσσας ή μια οδοντόβουρτσα για να απομακρύνουν αυτά τα κύτταρα και στη συνέχεια να είναι προσεκτικοί με τη στοματική υγιεινή, ώστε να μην τους ξανασυμβεί.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, άνθρωποι με Covid-19 μπορεί επίσης να αναπτύξουν άφθες, που έχουν συνδεθεί με αδύναμο ανοσοποιητικό ή τη χρήση αντιβιοτικών, σημειώνει ο καθηγητής. Οι γιατροί συνήθως προχωρούν στη διάγνωσή τους μέσω κλινικής εξέτασης στα μάγουλα, στη γλώσσα ή στο στόμα και συνταγογραφούν αντιμηκυτιακή θεραπεία για 10-12 μέρες.
→ Αίσθηση μυρμηγκιάσματος
Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται σαν να τρυπούν το δέρμα τους καρφίτσες και βελόνες, μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή στα νεύρα καθώς καταπολεμούν τη μόλυνση. Είναι επίσης πιθανό ο ιός να μπορεί να πλήξει τα περιφερειακά νεύρα, όπως αυτά των χεριών και των ποδιών, λέει η δρ Γκίμπο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον έρπητα. «Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι τι οφείλεται απευθείας στον ιό και τι σε φλεγμονή», διευκρίνισε. «Αυτό είναι που προσπαθούμε να καταλάβουμε».
Σε πολλούς ανθρώπους αυτή η αίσθηση μυρμηγκιάσματος φεύγει σε μερικές ημέρες, βεβαιώνει. Αν οι ασθενείς πονούν, προσθέτει, πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, που μπορεί να τους συστήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Άνθρωποι που έχουν επίμονους πόνους στα νεύρα ακόμη και αφότου αναρρώσουν από τον ιό, πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό, συμβουλεύει ο δρ Μαρκ Σάλα, συνδιευθυντής του κέντρου Northwestern Medicine Comprehensive Covid-19.
→ Εξανθήματα
Είναι γνωστό ότι οι ιοί μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα, λέει ο δρ Σάλα και σημειώνει ότι έχει δει μια ευρεία γκάμα δερματικών ερεθισμών σε ασθενείς με Covid-19. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας αναφέρει εξογκώματα που προκαλούν φαγούρα, φουσκάλες σαν της ανεμοβλογιάς, εξανθήματα και απλά εξογκώματα ως πιθανά δερματικά προβλήματα που συνδέονται με τον ιό. Αν έχετε ένα εξάνθημα που επιμένει και αφότου αναρρώσετε, ο δρ Σάλα συστήνει μια επίσκεψη σε δερματολόγο.
→ Απώλεια μαλλιών
Κάθε είδους οργανική ή ψυχολογική επιβάρυνση μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, λέει η Σίλπι Χετάρπαλ, δερματολόγος του Cleveland Clinic. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η ίδια η μόλυνση με Covid-19 ή το άγχος που συνδέεται με αυτήν οδηγεί σε απώλεια μαλλιών σε κάποιους ανθρώπους, ομολογεί. Αν βρεθείτε σε αυτή τη θέση, να χάνετε μαλλιά κατά τη διάρκεια ή μετά τη νόσηση, μην πανικοβληθείτε, συστήνει και προσθέτει: «Δεν θα είναι μόνιμο, θα επανέλθουν, απλώς χρειάζεται λίγος χρόνος».
→ Δάχτυλο ποδιού με Covid-19
Οι επιστήμονες είναι ακόμα διχασμένοι σχετικά με το τι προκαλεί το «δάχτυλο ποδιού με Covid-19», τα εξανθήματα και τις φουσκάλες δηλαδή, σαν κρυοπαγήματα, που εμφανίζονται στα πόδια και στα δάχτυλα κάποιων ανθρώπων, κάνοντας τα δάχτυλα να πρήζονται και να μελανιάζουν. Μια θεωρία λέει ότι οι άνθρωποι με Covid-19 μπορεί να εμφανίζουν μικροαγγειακούς θρόμβους, που εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας αυτόν τον αποχρωματισμό, λέει ο δρ Σάλα.
Οι ασθενείς εμφανίζουν αυτό το σύμπτωμα συνήθως στην οξεία φάση της μόλυνσης, προσθέτει, και συνήθως υποχωρεί αμέσως μετά. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά τη χρήση κρέμας με υδροκορτιζόνη για την αντιμετώπισή του. Όπως συμβαίνει με όλα τα ασυνήθιστα συμπτώματα Covid-19, όσο ενοχλητικά και αν είναι, το πρήξιμο υποχωρεί μόνο του – για λόγους για τους οποίους οι γιατροί δεν είναι πολύ σίγουροι.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr