Πόλεμος στην Ουκρανία: Ευθείες ρωσικές βολές κατά των ΗΠΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ευθείες ρωσικές βολές κατά των ΗΠΑ

Κατηγορίες της Μόσχας για άμεση αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Μόσχα κατηγόρησε επίσημα τις ΗΠΑ ότι εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο, κάτι που η ίδια η Ουάσιγκτον αρνείται. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι άμεσα υπεύθυνη για όλες τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπολύει το Κίεβο εναντίον κατοικημένων περιοχών και μη στρατιωτικών υποδομών σε πυκνοκατοικημένα σημεία του Ντονμπάς και άλλων περιοχών, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες αμάχων», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Οι ρωσικές αιτιάσεις στηρίζονται σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Telegraph ο Βαντίμ Σκιμπίτσκι, αναπληρωτής διοικητής της υπηρεσίας πληροφοριών του ουκρανικού στρατού. Ο Σκιμπίτσκι ανέφερε ότι προτού εξαπολυθούν επιθέσεις με τους αμερικανικούς μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους HIMARS, που παρέδωσαν οι ΗΠΑ στο Κίεβο, γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών και ότι οι Αμερικανοί μπορούν να ασκήσουν βέτο στην επιλογή των στόχων.

Μικολάγεφ και Χερσώνα

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν φονικές επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών στρατευμάτων στη νότια πόλη Μικολάγεφ και στην περιοχή του Χάρκοβου, στα βορειοανατολικά της χώρας. Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί εντείνουν τις προσπάθειες ανακατάληψης εδαφών στο νότιο μέτωπο, προς την κατεύθυνση της Χερσώνας, και ισχυρίζονται ότι οι Ρώσοι υποχρεώνονται να μεταφέρουν δυνάμεις στην περιοχή για να ενισχύσουν τις αμυντικές θέσεις τους.

Ξεπέρασαν τα 10 εκατ. οι πρόσφυγες – Τρομοκράτες οι αιχμάλωτοι του Tάγματος Αζόφ για τη Μόσχα.

Στη Μόσχα, το Ανώτατο Δικαστήριο χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση το Τάγμα Αζόφ, μαχητές του οποίου αιχμαλωτίστηκαν από τον ρωσικό στρατό μετά την άλωση της Μαριούπολης, στα μέσα Μαΐου. Το Τάγμα Αζόφ συγκροτήθηκε το 2014 ως πολιτοφυλακή εθελοντών που πολέμησαν τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς. Οι ακροδεξιές ρίζες του και η χρήση ναζιστικών συμβόλων προσέφεραν στηρίγματα στη ρωσική προπαγάνδα περί ανάγκης «αποναζιστικοποίησης», παρότι το Τάγμα στη συνέχεια εντάχθηκε στην ουκρανική εθνοφρουρά και εμφανίστηκε ως αμιγώς πατριωτική οργάνωση. Η χθεσινή απόφαση του ρωσικού Ανωτάτου Δικαστηρίου σημαίνει ότι οι αιχμάλωτοι του Τάγματος Αζόφ, οι οποίοι ήδη κατηγορούνται για δολοφονίες αμάχων, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ακόμη βαρύτερες κατηγορίες. Παράλληλα με τον φόρο αίματος και τις οικονομικές καταστροφές, συνεχίζει να εξελίσσεται το δράμα των ανθρώπων που ξεριζώνονται από τις εστίες τους λόγω του πολέμου. Χθες τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα αναζητώντας ασφάλεια ξεπέρασε τα δέκα εκατομμύρια, για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές αρχές άρχισαν να απομακρύνουν τους αμάχους από τις περιοχές του Ντονέτσκ που εξακολουθούν να ελέγχουν, ενόψει της αναμενόμενης ρωσικής επίθεσης.

Το φορτίο των σιτηρών

Μοναδική αχτίδα αισιοδοξίας σε αυτό το ζοφερό φόντο ήταν η είδηση ότι το φορτηγό «Razoni», το πρώτο πλοίο που απέπλευσε από την Οδησσό μεταφέροντας ουκρανικά σιτηρά, βρισκόταν χθες ανοιχτά των βουλγαρικών ακτών και αναμενόταν να φτάσει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, προτού ξεκινήσει για τον τελικό προορισμό του, στον Λίβανο. Αλλα 16 πλοία περιμένουν την άδεια για να αποπλεύσουν από την Οδησσό, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ρωσίας – ΟΗΕ – Ουκρανίας, που επιτεύχθηκε πρόσφατα με τουρκική μεσολάβηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT