Ταϊβάν: Η Πελόζι καλώς δεν υποχώρησε

Η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν ενείχε σημαντικούς κινδύνους. Το Πεκίνο θα μπορούσε να «παρενοχλήσει» αμερικανικά πολεμικά πλοία στην περιοχή, να καταλάβει το αποστρατιωτικοποιημένο νησί Κεμόι ή να επικουρήσει τη Μόσχα στην Ουκρανία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν ενείχε σημαντικούς κινδύνους. Το Πεκίνο θα μπορούσε να «παρενοχλήσει» αμερικανικά πολεμικά πλοία στην περιοχή, να καταλάβει το αποστρατιωτικοποιημένο νησί Κεμόι ή να επικουρήσει τη Μόσχα στην Ουκρανία. Τα επιχειρήματα αυτά είχαν κάποιο νόημα πριν από ένα μήνα. Αφού, όμως, η επίσκεψη είχε ανακοινωθεί, κάθε αναβολή ή ακύρωσή της θα ήταν καταστροφική. Αν το Πεκίνο είχε κάνει την Ουάσιγκτον να υποχωρήσει, οι κανόνες του παιχνιδιού θα είχαν αλλάξει ριζικά. Η προσπάθεια για αποφυγή διπλωματικής κρίσης θα οδηγούσε σε στρατηγική καταστροφή, απομονώνοντας την Ταϊβάν και δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την προσάρτησή της στην Κίνα.

Αν το Πεκίνο είχε επιτύχει να ματαιώσει την επίσκεψή της στην Ταϊβάν, οι κανόνες του παιχνιδιού θα είχαν αλλάξει ριζικά.

Μέλη του Κογκρέσου επισκέπτονται την Ταϊβάν εδώ και δεκαετίες. Το 1997, ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Νιουτ Γκίνγκριτς, είχε επισκεφθεί την Ταϊπέι, έχοντας πραγματοποιήσει νωρίτερα στάση στο Πεκίνο, όπου προειδοποίησε τους οικοδεσπότες του ότι η Ουάσιγκτον ήταν έτοιμη να υπερασπισθεί στρατιωτικά τη νήσο. Οι επισκέψεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο του διπλωματικού δόγματος των σινοαμερικανικών σχέσεων μετά τη δεκαετία του 1970. Καθώς, όμως, η Κίνα συνειδητοποιούσε ότι η ισχύς της αυξάνεται –και αυτή των ΗΠΑ υποχωρούσε– το Πεκίνο υιοθέτησε νέα τακτική εκφράζοντας νομικά έωλες απαιτήσεις, εκμεταλλευόμενο τις προκλήσεις και οικοδομώντας τις συνθήκες για στρατιωτική επέμβαση. Με αυτό τον τρόπο το Πεκίνο επέβαλε δικτατορικές μεθόδους στο Χονγκ Κονγκ και έτσι επεκτείνει την κυριαρχία του στη Νότια Σινική Θάλασσα. Την προσέγγιση αυτή μοιάζει να έχει επιλέξει η Κίνα και για τις σχέσεις της με την Ταϊβάν. Η πρόκληση της επίσκεψης Πελόζι θα πείσει το Πεκίνο να υιοθετήσει επιθετικές τακτικές, χωρίς ωστόσο να διακινδυνεύσει ένοπλη σύρραξη στην περιοχή.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουν οι ΗΠΑ; Η απάντηση είναι σαφής: να μην υποχωρήσουν. Αποστολές μελών του Κογκρέσου θα πρέπει να καταφθάνουν κάθε μήνα στην Ταϊπέι για τον επόμενο χρόνο. Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έπρεπε να υπογραμμίσει χωρίς περιστροφές ότι οι ΗΠΑ θα παρέμβουν στρατιωτικά εάν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν, συνεχίζοντας και αυξάνοντας τον διάπλου αμερικανικών πολεμικών πλοίων μέσω των Στενών. Το Πεντάγωνο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ταϊπέι με προηγμένα οπλικά συστήματα, σαν αυτά που τόσο πόνο έχουν προκαλέσει στους Ρώσους, όπως αντιαρματικά όπλα και αεροσκάφη drones. Ο Μπάιντεν, τέλος, οφείλει να ενισχύσει τον αμυντικό προϋπολογισμό και ειδικότερα το Ναυτικό. Με λίγη τύχη, η Κίνα θα αποδεχθεί ότι το κόστος της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ για την Ταϊβάν είναι υπερβολικά μεγάλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT