Πόλεμος στην Ουκρανία: Απότομη κλιμάκωση συγκρούσεων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απότομη κλιμάκωση συγκρούσεων

Οι Ρώσοι προσπαθούν να επιτεθούν στο Ντονμπάς και οχυρώνονται στον Νότο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από ένα μήνα κατά τον οποίο η κατάσταση στα μέτωπα της Ουκρανίας ήταν λίγο-πολύ στάσιμη, η απότομη κλιμάκωση των συγκρούσεων τα τελευταία εικοσιτετράωρα προμηνύει ότι οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την εξέλιξη του πολέμου.

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε χθες συντονισμένες επιθέσεις πεζικού, πυροβολικού και αεροπορίας στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ, η οποία μαζί με τη γειτονική επαρχία Λουγκάνσκ συναποτελούν τη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς, κεντρικό στόχο της ρωσικής εισβολής. Η πόλη του Ντονέτσκ τελεί υπό τον έλεγχο των Ρώσων από το 2014, αλλά βρίσκεται πάνω στη διαχωριστική γραμμή και απειλείται διαρκώς από τους Ουκρανούς.

Aμεσος στόχος των πεισματικών επιθέσεων του ρωσικού στρατού είναι η κατάληψη των πιο κοντινών στο Ντονέτσκ κωμοπόλεων, ώστε να διευκολυνθεί η σχεδιαζόμενη επίθεση στις τρεις βασικές πόλεις της επαρχίας που εξακολουθούν να ελέγχουν οι Ουκρανοί – το Σλοβιάνσκ, το Κραματόρσκ και το Μπαχμούτ. Ο Ουκρανός κυβερνήτης της επαρχίας, Πάβλο Κιριλένκο, δήλωσε χθες ότι οι επιτιθέμενοι δεν είχαν καταφέρει μέχρι χθες το βράδυ να προωθήσουν τις θέσεις τους. Σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Αρεστόβιτς, τα στρατεύματα της χώρας του κέρδισαν έδαφος στο μέτωπο του Χάρκοβο και προωθούνταν προς το Ιζιούμ, απειλώντας να περικυκλώσουν τους Ρώσους.

Διαφορετική ήταν η εικόνα που σκιαγραφούσε η ρωσική πλευρά. Ο ηγέτης των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ ανέφερε ότι άνδρες του κατέλαβαν εργοστάσιο στις παρυφές της πόλης Σολεντάρ, ενώ η ηγεσία των ρωσόφωνων αυτονομιστών υποστήριζε ότι δυνάμεις τους εκκαθαρίζουν τους τελευταίους θυλάκους αντίστασης στο ισχυρότατα θωρακισμένο χωριό Πίσκι. Σύμφωνα με τη μυστική υπηρεσία του βρετανικού στρατού, η μόνη σοβαρή πρόοδος των ρωσικών δυνάμεων τον τελευταίο μήνα ήταν η προώθησή τους κατά 30 χιλιόμετρα στην περιοχή του Μπαχμούτ. Η ίδια υπηρεσία ανέφερε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο οι Ρώσοι μετέφεραν δυνάμεις από το ανατολικό στο νότιο μέτωπο, όπου αναμένεται αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού με στόχο την ανακατάληψη της Χερσώνας.

Διεθνής ανησυχία για τα πυρά γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια και έκρηξη στην Κριμαία.

Αίσθηση προκάλεσε χθες η είδηση για σειρά εκρήξεων σε ρωσική αεροπορική βάση στην περιοχή Νοβοφεντόριβκα της Κριμαίας, η οποία είχε μείνει έως τώρα εκτός της σύγκρουσης. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι δεν επρόκειτο για εξωτερική επίθεση αλλά για πυροδότηση εκρηκτικών. Eνας άνθρωπος σκοτώθηκε από την έκρηξη, σύμφωνα με τον Ρώσο επικεφαλής της διοίκησης της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ. Νωρίτερα, ο επικεφαλής του τμήματος Υγείας της Κριμαίας είχε δηλώσει ότι πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, τραυματίστηκαν από την έκρηξη.

«Αυτοκτονική» πράξη

Στο μεταξύ, σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι εντάσεις γύρω από τον κατεχόμενο από τους Ρώσους πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, έναν από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, ύστερα από την ανταλλαγή πυρών μεταξύ των εμπολέμων στην περιοχή, το περασμένο Σαββατοκύριακο, γεγονός που προκάλεσε διεθνή ανησυχία. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι οποιαδήποτε επίθεση σε πυρηνικό σταθμό θα ήταν «αυτοκτονική» πράξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT