Ταϊβάν: «Όχι» στο μοντέλο «μια χώρα, δύο συστήματα» της Κίνας

Ταϊβάν: «Όχι» στο μοντέλο «μια χώρα, δύο συστήματα» της Κίνας

Ο ταϊβανέζικος στρατός άρχισε νέα άσκηση με χρήση πραγματικών πυρών, έπειτα από τα μεγαλύτερα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια στο Στενό της Ταϊβάν στην ιστορία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ταϊβάν απορρίπτει το μοντέλο «μια χώρα, δύο συστήματα», που περιέχεται σε λευκή βίβλο της Κίνας η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Ταϊπέι.

Μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει το μέλλον του, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, η Τζόαν Όου.

Η κυρία Όου κατηγόρησε το Πεκίνο πως χρησιμοποίησε την επίσκεψη που έκανε στη νήσο την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η Νάνσι Πελόσι, ως «δικαιολογία για να δημιουργήσει νέα ομαλότητα», που είναι «ο εκφοβισμός του λαού της Ταϊβάν».

Νωρίτερα, ο ταϊβανέζικος στρατός άρχισε νέα άσκηση του Πυροβολικού με χρήση πραγματικών πυρών, έπειτα από τα μεγαλύτερα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια στο Στενό της Ταϊβάν στην ιστορία. Η άσκηση, με ρίψεις φωτοβολίδων και πυρά οβιδοβόλων, άρχισαν στην κομητεία Πινγκτούνγκ (νότια) περί τις 08:30 (τοπική ώρα· 03:30 ώρα Ελλάδας) και διήρκεσαν μια ώρα, ανέφερε εκπρόσωπος του 8ου σώματος στρατού.

Τηλεοπτικά πλάνα που μεταδόθηκαν από την άσκηση εικονίζουν πυροβόλα στη σειρά με τους χειριστές τους καθώς βάλλουν το ένα μετά το άλλο προς τα ανοικτά.

Παρόμοια άσκηση έγινε την Τρίτη στην ίδια κομητεία. Συμμετείχαν εκατοντάδες άνδρες του στρατού.

Οι αρχές της νήσου υποβάθμισαν τις ασκήσεις, διαβεβαίωσαν ότι ήταν προγραμματισμένες εδώ και καιρό και δεν αποτελούσαν αντίδραση στα γυμνάσια της Κίνας.

Το Πεκίνο, εξαγριωμένο για την επίσκεψη της κυρίας Πελόσι στην Ταϊβάν, εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας αεροναυτικά γυμνάσια σε έξι τομείς γύρω από τη νησί.

Χθες Τετάρτη ανακοίνωσε πως τερματίστηκαν, διαβεβαιώνοντας πως οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις «εξετέλεσαν επιτυχώς διάφορα καθήκοντα» στο Στενό, διαμηνύοντας πως οι περιπολίες στα ύδατα αυτά θα συνεχιστούν, όπως και τα γυμνάσια και η «προετοιμασία για πόλεμο».

Στη λευκή βίβλο που δημοσιοποιήθηκε από το Γραφείο υποθέσεων της Ταϊβάν, δεν αποκηρύσσεται «η χρήση βίας» και αναφέρεται ότι η Κίνα επιφυλάσσεται «της πιθανότητας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα».

«Είμαστε διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε τεράστιο χώρο (συνεργασίας) για να επιτύχουμε ειρηνική επανένωση», αναφέρει το έγγραφο· «όμως δεν θα αφήσουμε κανένα περιθώριο ελιγμών για αυτονομιστικές ενέργειες με σκοπό την ψευδο-ανεξαρτησία της Ταϊβάν», προστίθεται.

Η Κίνα θεωρεί πάντα τη νήσο περίπου 23 εκατομμυρίων κατοίκων, με δική της, αυτόνομη κυβέρνηση, αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί. Η Ταϊβάν παραμένει αυτόνομη από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου (1949).

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT