Μηνύματα συνδιαλλαγής από Ιράν

Ετοιμη για ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ εμφανίζεται η Τεχεράνη

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμο να έρθει σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για ανταλλαγή κρατουμένων εμφανίζεται το Ιράν. Μια παρόμοια εξέλιξη, εάν τελικά υλοποιηθεί, θα αποτελέσει θετικό οιωνό για επίτευξη συμφωνίας γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης και της Τεχεράνης βρίσκονται σε οριακό σημείο.

«Είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε κρατουμένους με την Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ οφείλουν να απελευθερώσουν χωρίς όρους τους φυλακισμένους Ιρανούς πολίτες», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανανί, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν «να δράσει αντί να επιδίδεται σε θεατρινισμούς».

Το Ιράν επιδιώκει την απελευθέρωση 13 Ιρανών που κρατούνται στις ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται επτά Ιρανοαμερικανοί με διπλή υπηκοότητα, δύο Ιρανοί με μόνιμη διαμονή στις ΗΠΑ και τέσσερις Ιρανοί χωρίς νομική υπόσταση στη χώρα. Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον επιδιώκει την απελευθέρωση τεσσάρων Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στο Ιράν με την κατηγορία της κατασκοπείας. Την Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να πετύχει την απελευθέρωση όλων των Αμερικανών που κρατούνται στο Ιράν και έκανε ειδική μνεία στον Ιρανοαμερικανό επιχειρηματία Σιαμάκ Ναμαζί, ο οποίος έχει συμπληρώσει 2.500 ημέρες φυλάκισης.

Στο μεταξύ, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι μελετούν τη γραπτή απάντηση της Τεχεράνης στην πρόταση της Ε.Ε. για την ανανέωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποσύρθηκαν μονομερώς οι ΗΠΑ το 2018 με απόφαση του τότε προέδρου τους, Ντόναλντ Τραμπ. Την ευρωπαϊκή πρόταση παρέδωσε ως «τελική», ύστερα από μήνες εντατικής μεσολάβησης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Τζοζέπ Μπορέλ. Ωστόσο η ιρανική πλευρά εξακολουθεί να θέτει ζητήματα προς διευκρίνιση, κυρίως σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις ότι δεν θα συμβεί στο μέλλον κάτι ανάλογο με την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, το 2018.

Συγκρατημένη αισιοδοξία από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για πυρηνική συμφωνία.

«Θετική» η απάντηση

Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, χαρακτήριζε «θετική» τη γραπτή απάντηση των Ιρανών. Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, υποστηρίζοντας ότι «τα μεγάλα ζητήματα έχουν σε μεγάλο βαθμό διευθετηθεί» και ότι η διαφαινόμενη συμφωνία θα είναι κοντά στις αμερικανικές θέσεις.

Το τελευταίο διάστημα οι Ρεπουμπλικανοί ασκούσαν πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν να υιοθετήσει σκληρή στάση έναντι του Ιράν, εκμεταλλευόμενοι και την εισαγγελική δίωξη εναντίον Ιρανού με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να δολοφονήσει τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον. Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον διευκρίνιζαν ότι δεν συζητείται το ενδεχόμενο να αρθεί ο χαρακτηρισμός των Φρουρών της Επανάστασης ως διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης, εικασία η οποία είχε προκαλέσει πολιτική θύελλα στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT