Αμφίρροπη αναμέτρηση στη Σουηδία

Στις βουλευτικές εκλογές της Σουηδίας στις 11 Σεπτεμβρίου θα κριθούν πολλά, αλλά ένα ζήτημα μένει στο απυρόβλητο: η απόφαση για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, για την οποία τόσο το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Αντερσον όσο και οι συντηρητικοί του Ουλφ Κρίστερσον τηρούν πανομοιότυπη στάση

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Στις βουλευτικές εκλογές της Σουηδίας στις 11 Σεπτεμβρίου θα κριθούν πολλά, αλλά ένα ζήτημα μένει στο απυρόβλητο: η απόφαση για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, για την οποία τόσο το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Αντερσον όσο και οι συντηρητικοί του Ουλφ Κρίστερσον τηρούν πανομοιότυπη στάση. Οι δύο πολιτικοί έχουν συμφωνήσει ότι στο θέμα του ΝΑΤΟ κανείς δεν θα κάνει κάτι που θα φέρει σε δύσκολη θέση τον άλλον.

Κατά τα άλλα, η μάχη είναι αμφίρροπη, καθώς οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τα δύο στρατόπεδα, της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς, σε απόσταση αναπνοής. Τόσο οι σοσιαλδημοκράτες όσο και οι συντηρητικοί θα χρειαστούν τρία κόμματα ακόμη προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, στις οποίες τα κόμματα του Κέντρου αναδεικνύονται σε ρυθμιστές, στη Σουηδία το κόμμα του Κέντρου έχει ήδη αποφασίσει ότι θα συμμαχήσει με τους σοσιαλδημοκράτες και ο λόγος είναι απλός: για να αποτρέψει τον σχηματισμό συντηρητικής κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν οι ακροδεξιών καταβολών Σουηδοί Δημοκράτες του Γίμι Οκεσον.

Αντερσον και Κρίστερσον συμφώνησαν ότι στο θέμα του ΝΑΤΟ κανείς δεν θα κάνει κάτι που θα φέρει σε δύσκολη θέση τον άλλον.

Ασταθές σκηνικό

Τα τελευταία χρόνια η άνοδος των Σουηδών Δημοκρατών έχει καταστήσει ασταθές το πολιτικό σκηνικό στη σκανδιναβική χώρα, οδηγώντας στον σχηματισμό διαδοχικών κυβερνήσεων μειοψηφίας. Ο Κρίστερσον δεν έχει διευκρινίσει ποια μορφή μπορεί να λάβει η συνεργασία του με τους Σουηδούς Δημοκράτες, αλλά ήδη κάποιες κοινές προεκλογικές εκδηλώσεις έχουν δημιουργήσει δυσφορία στο κόμμα των Φιλελευθέρων, που επίσης συγκαταλέγεται στον κεντροδεξιό συνασπισμό.

Πηγές: BLOOMBERG, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT