Δικαστική προσφυγή Τραμπ

Για να σταματήσει η εξέταση των απόρρητων εγγράφων που είχε στην κατοχή του

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προσέφυγε δικαστικά εναντίον του υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας του ζητώντας να σταματήσει να εξετάζει τα απόρρητα επίσημα έγγραφα που εντόπισε η αστυνομία στην έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα. Οι συνήγοροι του Τραμπ είχαν επιχειρήσει να καθυστερήσουν με νομικά μέσα και την εξέταση των πρώτων διαβαθμισμένων εγγράφων, που είχε υποχρεωθεί να παραδώσει ο ίδιος στις Αρχές τον Ιανουάριο του 2022.

Χθεσινό δημοσίευμα των New York Times διευκρινίζει ότι οι 26 κούτες με έγγραφα που απέσπασε η αστυνομία από το Μαρ-α-Λάγκο στην επιδρομή της 8ης Αυγούστου δεν ήταν οι πρώτες. Αμέσως μετά την αποχώρηση του Τραμπ από την εξουσία, οι Αρχές άρχισαν να του ζητούν τα επίσημα έγγραφα που είχε πάρει μαζί του. Τελικά, τον Ιανουάριο παρέδωσε 15 κούτες, στις οποίες περιλαμβάνονταν έγγραφα από τη CIA, την υπηρεσία ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων NSA και το FBI, τα οποία αφορούσαν σειρά ζητημάτων που άπτονται της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Η υπηρεσία αρχειοθέτησης που παρέλαβε τα έγγραφα αυτά ενημέρωσε, λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα τους, το υπουργείο Δικαιοσύνης. Κλιμάκιο του υπουργείου μετέβη στην έπαυλη του Τραμπ τον Ιούνιο, αλλά έφυγε σχεδόν με άδεια χέρια, καθώς οι συνεργάτες του τέως προέδρου παρέδωσαν μόνο μερικές δεκάδες έγγραφα επιπλέον. Η αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση της 8ης Αυγούστου ήταν η τρίτη πράξη του δράματος.

Στη μήνυση που κατέθεσε τη Δευτέρα, ο Τραμπ ζητεί να διοριστεί ανεξάρτητος εξεταστής, που θα κρίνει ποια από τα έγγραφα στις 26 κούτες μπορούν να διαβάσουν οι Αρχές και ποια όχι. Ενα διαβατήριο εν ενεργεία και τρία ληγμένα που περιλαμβάνονταν στα έγγραφα έχουν ήδη επιστραφεί στον τέως πρόεδρο.

Ζητεί να διοριστεί ανεξάρτητος εξεταστής, που θα κρίνει ποια από τα έγγραφα μπορούν να διαβάσουν οι Αρχές.

«Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν έχει προσφέρει νομιμοποίηση της ιστορικής απόφασής της να πραγματοποιήσει επιδρομή στο σπίτι ενός προέδρου ο οποίος ήταν απόλυτα συνεργάσιμος», ανέφερε η μήνυση. «Το ένταλμα για έρευνες στο Μαρ-α-Λάγκο στις 8 Αυγούστου εκδόθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο, μετά τη θεμελίωση εύλογων υποψιών», απάντησε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η επιδρομή έγινε λόγω υποψιών για παραβίαση τριών ποινικών διατάξεων. Η πρώτη αφορά την παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης, αφού συνήγορος του Τραμπ είχε υπογράψει έγγραφο που βεβαίωνε ψευδώς ότι ο Τραμπ έχει επιστρέψει όλα τα έγγραφα. Η δεύτερη την κλοπή κρατικού αρχειακού υλικού και η τρίτη αφορά το άρθρο του νόμου περί κατασκοπείας, για τη «συλλογή, διαβίβαση ή απώλεια πληροφοριών σχετικών με την άμυνα της χώρας».

Η άμεση απάντηση του Τραμπ στην επιδρομή δεν ήταν νομικής φύσης. Ηταν να κινητοποιήσει τους ένοπλους υποστηρικτές του.

Πηγή: NYT, THE GUARDIAN, WP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT