«Λύματα στα χέρια έχει η Τρας»

Η επικρατέστερη υποψήφια για την ηγεσία του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, ευθύνεται, ως πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, για περικοπές χρηματοδότησης ύψους εκατομμυρίων στερλινών σε έργα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης υδάτινων πόρων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικρατέστερη υποψήφια για την ηγεσία του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, ευθύνεται, ως πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, για περικοπές χρηματοδότησης ύψους εκατομμυρίων στερλινών σε έργα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης υδάτινων πόρων.

Η Τρας, η οποία κατείχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Θεμάτων κατά την περίοδο 2014-2016, ήταν επικεφαλής της εποπτικής αρχής η οποία επαναξιολόγησε τα περιβαλλοντικά προγράμματα του υπουργείου της το 2015 και περιόρισε τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος κατά 235 εκατομμύρια στερλίνες. Μεταξύ των κονδυλίων που περικόπηκαν συμπεριλαμβάνονται και 24 εκατομμύρια στερλίνες για την προστασία των υδάτινων πόρων, όπως είναι η εποπτεία των επιχειρήσεων ύδρευσης προκειμένου να αποτρέπεται η απόρριψη λυμάτων, την περίοδο 2014-2015 και 2016 -2017.

Η περικοπή των πόρων επί θητείας Λιζ Τρας αντιπροσωπεύει το 25% των μειώσεων της χρηματοδότησης που έγιναν στον συγκεκριμένο τομέα από το 2010. Τότε η κρατική επιχορήγηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων ανερχόταν σε 120 εκατομμύρια στερλίνες, ενώ το 2020 δεν ξεπερνούσε τα 40 εκατομμύρια στερλίνες.

Η Greenpeace καταγγέλλει την υποψήφια των Συντηρητικών για μεγάλες περικοπές στην προστασία των υδάτινων πόρων.

Στοιχεία που αναλύθηκαν για λογαριασμό του Εργατικού Κόμματος υποδεικνύουν ότι από το 2016 ο όγκος των λυμάτων που απορρίπτονται σε Αγγλία και Ουαλλία υπερδιπλασιάστηκε από 14,7 συμβάντα διαρροής σε 29,3 το 2021. Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι «η Λιζ Τρας έχει λύματα στα χέρια της».

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει στην απόφασή της και να μην προχωρήσει στην περικοπή της χρηματοδότησης. Ομως, οι οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος ζητούν πολύ περισσότερα και ειδικότερα επιθυμούν ο επόμενος Βρετανός πρωθυπουργός να δώσει στην υπηρεσία την εξουσία ουσιαστικού ελέγχου των εταιρειών ύδρευσης όσον αφορά τα λύματα και να μην απαιτείται απλώς η κατάθεση αναφορών τέτοιων συμβάντων από τις ίδιες.

Πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό ότι οι μηχανισμοί μέτρησης των λυμάτων στο 24% των αγωγών υπερχείλισης, στα δημοφιλέστερα θέρετρα της Αγγλίας και της Ουαλλίας, είναι ελαττωματικοί ή εντελώς ανύπαρκτοι, γεγονός που σημαίνει ότι οι Βρετανοί κολυμπούσαν ολόκληρο το καλοκαίρι μέσα στα λύματα χωρίς να το γνωρίζουν.

Την περασμένη χρονιά, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος Τζέιμς Μπίβαμ κάλεσε την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση λέγοντας ότι η ανεπάρκεια προσωπικού καθιστά αδύνατους τους επαρκείς ελέγχους της ποιότητας των νερών στα ποτάμια της χώρας. Ο σκιώδης υπουργός Περιβάλλοντος του Εργατικού Κόμματος Τζιμ Μακμάχον, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την καθαρότητα των παράκτιων υδάτων, δήλωσε: «Οι υποδομές του δικτύου ύδρευσης λειτουργούν στα όριά τους, με δισεκατομμύρια λίτρα νερού να χάνονται καθημερινά και λύματα να εισέρχονται μέσα στο δίκτυο. Το γεγονός ότι η Λιζ Τρας είναι η υπεύθυνη για τις περικοπές χρηματοδότησης προς την Υπηρεσία Περιβάλλοντος δείχνει όχι μόνο την αδυναμία πρόβλεψης που έχει, αλλά και την ανικανότητα αναγνώρισης της ανάγκης προσαρμογής στις νέες συνθήκες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT