Νέα μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας

Νέα μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας

Νέο γύρο μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, κατεβάζοντας τον θερμοστάτη στα δημόσια κτίρια από τους 20 στους 19 βαθμούς Kελσίου. Η χθεσινή απόφαση του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου προβλέπει επίσης ότι διάδρομοι, χώροι εισόδου και χώροι μηχανολογικών εγκαταστάσεων δεν θα θερμαίνονται

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Νέο γύρο μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, κατεβάζοντας τον θερμοστάτη στα δημόσια κτίρια από τους 20 στους 19 βαθμούς Kελσίου. Η χθεσινή απόφαση του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου προβλέπει επίσης ότι διάδρομοι, χώροι εισόδου και χώροι μηχανολογικών εγκαταστάσεων δεν θα θερμαίνονται.

Για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, οι φωτισμοί κτιρίων και μνημείων θα σταματήσουν, ενώ σβηστές θα είναι και οι φωτεινές διαφημιστικές πινακίδες μετά τις 10 το βράδυ.

Ιδιωτικές πισίνες

Η Γερμανία χαμηλώνει κι άλλο τον θερμοστάτη και σβήνει τα φώτα στα δημόσια κτίρια.

Μέτρα επιβάλλονται και στις ιδιωτικές πισίνες, οι οποίες δεν επιτρέπεται να θερμαίνονται με φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα από τα παραπάνω μέτρα δεν αναμένεται να προξενήσει τόσες αντιδράσεις όσο αυτό που αποφασίστηκε για τα κτίρια κατοικίας. Εως τώρα, τα συμβόλαια ενοικίασης περιλάμβαναν υποχρέωση των ιδιοκτητών να θερμαίνουν τα κτίρια σε προκαθορισμένη θερμοκρασία, αλλά η ισχύς της υποχρέωσης αυτής αναστέλλεται.

Αντ’ αυτού, οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται εντός του Σεπτεμβρίου να ενημερώσουν τους ενοικιαστές για τις επιλογές θέρμανσης και τις οικονομικές παραμέτρους της κάθε επιλογής. Η γερμανική κυβέρνηση προβλέπεται να ανακοινώσει και άλλα μέτρα την 1η Οκτωβρίου, καθώς η «εθνική προσπάθεια» για την οποία έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ βρίσκεται ακόμα στην αρχή.

Τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 2%, ποσοστό εντελώς αναντίστοιχο με το μέγεθος της πρόκλησης. Τα εθελοντικά μέτρα που είχε ανακοινώσει ότι μπορεί να λάβει η γερμανική βιομηχανία αναμένεται να εξοικονομήσουν άλλο ένα 2%-3%. Η μείωση της ροής ρωσικού φυσικού αερίου δεν μπορεί να εξισορροπηθεί πλήρως από άλλους προμηθευτές ή άλλες ενεργειακές πηγές και το Βερολίνο υπολογίζει ότι θα απαιτηθεί μείωση τουλάχιστον 20%.

Πηγές: SPIEGEL, SZ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT