«Παιχνίδια» της Μόσχας στη Ζαπορίζια

«Παιχνίδια» της Μόσχας στη Ζαπορίζια

Αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από τον πυρηνικό σταθμό ζητούν οι ΗΠΑ – Σύνδεση με το ρωσικό δίκτυο βλέπει το Κίεβο

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια αποσυνδέθηκε χθες από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας για πρώτη φορά στα 40 χρόνια λειτουργίας του. Η διακοπή ήταν σύντομη, αλλά το ερώτημα που απασχολεί τις ουκρανικές αρχές είναι αν επίκεινται μεγαλύτερες διακοπές ή και πλήρης αποσύνδεση του εργοστασίου από το ουκρανικό δίκτυο ώστε να τροφοδοτεί τη Ρωσία. Αλλα ερωτήματα, που αφορούν τις ευθύνες για τις επικίνδυνες μάχες γύρω από το εργοστάσιο, ίσως απαντηθούν σύντομα, καθώς η επίσκεψη κλιμακίου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας βρίσκεται προ των πυλών. Οι επιθεωρητές δεν θα ελέγξουν μόνο αν οι ράβδοι πυρηνικών αποβλήτων βρίσκονται σε ασφαλές σημείο, αλλά θα έχουν και την εξουσιοδότηση να ερευνήσουν τις συνθήκες ασφαλείας γύρω από το εργοστάσιο.

Χωρίς ρεύμα

Το εργοστάσιο πέρασε υπό ρωσικό έλεγχο τον Μάρτιο, αλλά συνεχίζει να τροφοδοτεί την Ουκρανία με μία από τις τέσσερις προϋπάρχουσες συνδέσεις. Οι υπόλοιπες τρεις έχουν βγει εκτός λειτουργίας εξαιτίας βλαβών από τις μάχες.

Και η τελευταία έμεινε χθες χωρίς ρεύμα εξαιτίας πυρκαγιάς στο πεδίο απόθεσης τέφρας γειτονικού θερμοηλεκτρικού εργοστασίου. Ακόμη και όταν βρίσκονται εκτός λειτουργίας, τα πυρηνικά εργοστάσια απαιτούν συνεχή τροφοδοσία με ρεύμα, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στο σύστημα ψύξης και να αποφευχθεί υπερθέρμανση των πυρηνικών καυσίμων και αποβλήτων.

Η ουκρανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας θεωρεί ότι η Μόσχα σχεδιάζει μόνιμη διακοπή σύνδεσης του εργοστασίου από το ουκρανικό δίκτυο. Σε αυτή την περίπτωση το πλήγμα για την Ουκρανία θα είναι σημαντικό, καθώς η Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, παράγει το ένα πέμπτο της ενέργειας της χώρας. Την περασμένη Παρασκευή, η Ρωσία υποστήριξε ότι η Ουκρανία ετοιμάζει επίθεση κοντά στο εργοστάσιο, την οποία σκοπεύει να αποδώσει στη Ρωσία. Σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Ρωσία ετοιμάζεται να εκμεταλλευθεί όλες τις ουκρανικές κινήσεις κοντά στο εργοστάσιο για προπαγανδιστικούς σκοπούς. Επίσης, η Ουκρανία και η Δύση έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία να μην προσπαθήσει να αποσυνδέσει το εργοστάσιο από το ουκρανικό δίκτυο και να αποσύρει στρατιωτικές δυνάμεις από την περιοχή. «Κάθε παραπάνω κλιμάκωση θα ήταν αυτοκαταστροφική», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφερόμενος στην τεταμένη κατάσταση γύρω από το εργοστάσιο.

Στο ενδεχόμενο μακράς εκστρατείας αναφέρθηκε και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε συνέντευξή της.

Στο μεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία είχε χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να συμφωνήσει στη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

25 νεκροί σε σταθμό

Tουλάχιστον 25 είναι οι νεκροί από ρωσικό πυραυλικό πλήγμα σε σιδηροδρομικό σταθμό στην ουκρανική επαρχία Ντνιπροπετρόφσκ. Σε μια ένδειξη ότι βλέπει μέλλον στη σύγκρουση, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε χθες διάταγμα με το οποίο η δύναμη του ρωσικού στρατού αυξάνεται από 1,9 εκατ. στρατιώτες σε 2,04 εκατομμύρια.

Στο ενδεχόμενο μακράς εκστρατείας αναφέρθηκε και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στη γερμανική τηλεόραση. Η Μπέρμποκ ρωτήθηκε γιατί η κυβέρνησή της σχεδιάζει παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία το 2023, ενώ οι ανάγκες είναι άμεσες. Η απάντησή της ήταν ότι απαιτούνται τόσο άμεσες ενέργειες όσο και μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός, γιατί ο πόλεμος δεν φαίνεται να λήγει σύντομα. Στην ερώτηση αν η Ουκρανία θα κερδίσει, η Μπέρμποκ απάντησε: «Δεν το ξέρουμε. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια».

Ο Σολτς στα τεθωρακισμένα

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς επισκέφθηκε χθες το κέντρο εκπαίδευσης Ουκρανών χειριστών των αντιαεροπορικών αυτοκινούμενων πυροβόλων τύπου Γκέπαρντ, που δωρίζει η Γερμανία στην Ουκρανία. «Οι άνδρες αυτοί θα υπερασπιστούν την πατρίδα τους απέναντι στη φρικτή απειλή που συνιστά για την Ουκρανία ο φρικτός επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας», είπε ο Γερμανός καγκελάριος. «Κι εμείς θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε με οικονομικούς πόρους αλλά και με όπλα». Η Γερμανία θα δωρίσει στην Ουκρανία 30 τεθωρακισμένα τύπου Γκέπαρντ. Εν τω μεταξύ, στη Ρίγα της Λεττονίας χθες οι Αρχές κατεδάφισαν το μνημείο που τιμά τη νίκη της Σοβιετικής Ενωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας. Ο οβελίσκος ύψους 80 μέτρων ανατινάχθηκε με εκρηκτικά από τη βάση του και έπεσε στην τεχνητή λίμνη που τον περιστοίχιζε. Η κίνηση αυτή μπορεί να αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί της ρωσικής προπαγάνδας, σύμφωνα με την οποία οι αντιρωσικές φωνές τρέφουν φιλοναζιστικές συμπάθειες. 

Πηγές: REUTERS, GUARDIAN, SPIEGEL

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT