Eντονες πιέσεις της Τουρκίας σε Σουηδία, Φινλανδία

Eντονες πιέσεις της Τουρκίας σε Σουηδία, Φινλανδία

Ανώτεροι αξιωματούχοι της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας επρόκειτο να συναντηθούν χθες επί φινλανδικού εδάφους σε μια προσπάθεια αναζήτησης κοινά αποδεκτών λύσεων που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση Ερντογάν να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανώτεροι αξιωματούχοι της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας επρόκειτο να συναντηθούν χθες επί φινλανδικού εδάφους σε μια προσπάθεια αναζήτησης κοινά αποδεκτών λύσεων που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση Ερντογάν να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η φινλανδική κυβέρνηση περιέβαλε με άκρα μυστικότητα τη χθεσινή συνάντηση, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχε αποκαλύψει ούτε τον τόπο ούτε τα ονόματα των συμμετεχόντων, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η συνάντηση επρόκειτο να λάβει χώρα στο Ελσίνκι και ότι την Aγκυρα θα εκπροσωπούσαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, ο κορυφαίος σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, και άλλοι αξιωματούχοι από τις μυστικές υπηρεσίες και τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Η χθεσινή συνάντηση ήταν η πρώτη ύστερα από το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν οι τρεις χώρες στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που έλαβε χώρα στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου ώστε να αρθεί το τουρκικό βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία. Η Τουρκία κατηγορούσε τις δύο χώρες, και κυρίως τη Σουηδία, ότι υποστηρίζουν «τρομοκρατικές» οργανώσεις (την κουρδική, αποσχιστική οργάνωση ΡΚΚ, την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG και το δίκτυο FETO του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν) και ότι επιβάλλουν εμπάργκο όπλων εις βάρος της.

Χωρίς δέσμευση

Οι δύο υποψήφιες προς ένταξη χώρες δήλωσαν ότι σέβονται τις ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας και ότι θα τη βοηθήσουν στην πάταξη κάθε μορφής τρομοκρατίας, χωρίς όμως να δεσμευθούν σε απελάσεις συγκεκριμένων Κούρδων ή άλλων ατόμων, όπως αξιώνει η Αγκυρα. Από την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης μέχρι σήμερα, η όποια πρόοδος είναι μηδαμινή.

Τριμερής συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων, καθώς η Aγκυρα εξακολουθεί να εμποδίζει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Σε πρόσφατη διάσκεψη Τούρκων πρεσβευτών που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την απογοήτευση της κυβέρνησής του για το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας, παρότι «έχουν καλές προθέσεις», δεν έχουν προχωρήσει σε έμπρακτα βήματα.

Επικριτικός ήταν και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ, σημειώνοντας ότι καμία από τις δύο χώρες δεν έχει απελάσει ούτε έναν καταζητούμενο από την Τουρκία για δράση υπέρ της τρομοκρατίας. Η Σουηδία ανακοίνωσε την απέλαση ενός ατόμου που καταδικάστηκε για απάτη, αλλά ο Μποζντάγκ σχολίασε ότι «αν νομίζουν πως απελαύνοντας εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου στην Τουρκία θα μας πείσουν ότι εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους, είναι γελασμένοι».

Για να ολοκληρωθεί η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των 30 χωρών-μελών της Συμμαχίας. Μέχρι σήμερα αυτό έχει συμβεί σε 23 χώρες-μέλη. Το τουρκικό Κοινοβούλιο θα ανοίξει τη νέα σεζόν την 1η Οκτωβρίου, αλλά δεν έχει οριστεί ημερομηνία συζήτησης για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας. «Δεν βιαζόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πηγές: REUTERS, HURRIYET

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT