Δόγμα Πενταγώνου «φιλικό» προς αμάχους

Δόγμα Πενταγώνου «φιλικό» προς αμάχους

Ριζικές αλλαγές στο επιχειρησιακό δόγμα τους υιοθετούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να περιορισθεί ο κίνδυνος για τους αμάχους. Η προσπάθεια αυτή θα κάνει τους Αμερικανούς επιτελείς και στρατεύσιμους να θεωρούν ότι η προστασία της ζωής των αμάχων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αποστολής τους

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ριζικές αλλαγές στο επιχειρησιακό δόγμα τους υιοθετούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να περιορισθεί ο κίνδυνος για τους αμάχους. Η προσπάθεια αυτή θα κάνει τους Αμερικανούς επιτελείς και στρατεύσιμους να θεωρούν ότι η προστασία της ζωής των αμάχων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αποστολής τους.

Το σχέδιο 36 σελίδων που παρουσίασε το Πεντάγωνο προβλέπει αλλαγές σε κάθε επίπεδο στρατιωτικού σχεδιασμού, δόγματος, εκπαίδευσης και πολιτικής, και θα αφορά όχι μόνο τις αμφιλεγόμενες αποστολές βομβαρδισμού με αεροσκάφη drones, αλλά και κάθε μελλοντική ένοπλη σύρραξη. Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν να βοηθήσουν τους στρατιωτικούς διοικητές να αντιλαμβάνονται την παρουσία αμάχων στο πεδίο της μάχης πριν από την έναρξη κάθε αποστολής και να απαιτούν από τους επιτελείς να ζυγίζουν τις πιθανές επιπτώσεις των επιχειρήσεων στη ζωή των κατοίκων.

Αλλαγές σε κάθε επίπεδο στρατιωτικού σχεδιασμού, με στόχο την προστασία των αμάχων σε πεδία μάχης.

Στελέχη οργανώσεων υπέρ της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων επαίνεσαν την πρωτοβουλία του υπουργού Αμυνας Λόιντ Οστιν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το σχέδιο του Πενταγώνου δεν προσφέρει απαντήσεις σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, όπως αν οι κατά τόπους στρατιωτικοί διοικητές θα είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις των κανόνων σχετικά με την προστασία των αμάχων και πώς θα διασφαλιστεί η αξιοπιστία των εκτιμήσεων για τις απώλειες αμάχων.

Αγνωστο παραμένει, επίσης, αν το Πεντάγωνο θα αποφασίσει την αναψηλάφηση παλαιότερων περιστατικών που κατέληξαν στον θάνατο αμάχων, όπως απαιτούν εδώ και δεκαετίες πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις. Τους νέους κανόνες υιοθέτησε το Πεντάγωνο μετά τη δημοσίευση ρεπορτάζ των New York Times, το οποίο αποκάλυπτε συστηματική συγκάλυψη περιστατικών με θύματα αμάχους και θύτη τον στρατό.

Πηγή: Α.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT