Αντεπίθεση των Ουκρανών στον Νότο

Στόχος η ανακατάληψη της Χερσώνας και άλλων περιοχών κοντά στην Κριμαία

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η από καιρό αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση στο νότιο μέτωπο με στόχο την ανακατάληψη της Χερσώνας και άλλων περιοχών που κερδήθηκαν από τους Ρώσους κατά τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες της εισβολής ξεκίνησε χθες, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. «Σήμερα ξεκινήσαμε επιθετικές επιχειρήσεις σε διάφορες κατευθύνσεις, περιλαμβανομένης της περιοχής της Χερσώνας», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση η Νατάλια Χουμενιούκ, εκπρόσωπος Τύπου της νότιας διοίκησης του ουκρανικού στρατού. Αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις ουκρανικές επιχειρήσεις, υποστήριξε ότι χάρη στα νέα, σύγχρονα οπλικά συστήματα που παρέλαβε η χώρα της από τη Δύση ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί σοβαρές ζημιές σε αποθήκες όπλων και στις γραμμές ανεφοδιασμού, γεγονός που «αναμφισβήτητα έχει εξασθενίσει τον εχθρό». Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι ο εισβολέας «παραμένει αρκετά ισχυρός».

Τι λέει η Μόσχα

Αρκετές ώρες αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα πέρασαν στην επίθεση στα μέτωπα της Χερσώνας και του Μικολάγεφ, υποστήριξε όμως ότι η αντεπίθεση «απέτυχε ολοσχερώς» και ο εχθρός υπέστη βαριές απώλειες.

Εκατέρωθεν βομβαρδισμοί και μάχες χαρακωμάτων μαίνονται στην περιοχή γύρω από τη Χερσώνα εδώ και μήνες. Το ρωσικό πρακτορείο RIA ανέφερε χθες ότι αρκετά εργοστάσια εκκενώθηκαν στην κατεχόμενη από τους Ρώσους πόλη Νόβα Καχόβκα, περί τα 58 χιλιόμετρα ανατολικά της Χερσώνας, η οποία βομβαρδίστηκε από ουκρανικούς πυραύλους. Την ίδια ημέρα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν στο στρατηγικής σημασίας ουκρανικό λιμάνι Μικολάγεφ, στη Μαύρη Θάλασσα, που βομβαρδίστηκε από τον ρωσικό στρατό.

Επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών κατευθύνονται προς τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που κινδυνεύει από τις συγκρούσεις.

Παράλληλα με την κρίσιμη αναμέτρηση στον ουκρανικό Νότο συνεχίζεται η προσπάθεια των Ρώσων να σπάσουν την αντίσταση των Ουκρανών στο ανατολικό μέτωπο, καταλαμβάνοντας ολόκληρη τη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς. Στην επαρχία Ντονέτσκ, ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε στρατιωτικούς στόχους και υποδομές κοντά στις πόλεις Μπαχμούτ, Σούμι, Γιακοβλίβκα, Ζάιτσεβο και Κοντέμα, προκαλώντας τον θάνατο οκτώ πολιτών, σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Στο μεταξύ, αναχώρησαν από τη Βιέννη και αναμένονταν χθες το βράδυ στο Κίεβο οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες θα επιθεωρήσουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στον Δνείπερο. Ο σταθμός, που έχει καταληφθεί από τους Ρώσους, προκαλεί έντονη ανησυχία σε όλη την Ευρώπη, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στα πυρά των δύο εμπολέμων, με κίνδυνο να προκληθεί ένα καινούργιο Τσερνόμπιλ.

«Πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια της μεγαλύτερης πυρηνικής εγκατάστασης της Ουκρανίας και όλης της Ευρώπης», ανέφερε ο Γκρόσι. Στη σχετική ανακοίνωσή της η ΙΑΕΑ ανέφερε ότι η αποστολή θα αξιολογήσει τις ζημιές που έχει υποστεί ο σταθμός, τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού του και τη λειτουργικότητα των συστημάτων ασφαλείας.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς που δημιουργούν άμεσο κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας σε μεγάλη κλίμακα. Τη Δευτέρα οι αξιωματούχοι που έχουν εγκαταστήσει οι Ρώσοι στην περιοχή ισχυρίστηκαν ότι ουκρανικός πύραυλος άνοιξε τρύπα στην οροφή μιας αποθήκης ραδιενεργού καυσίμου, ενώ ο ρωσικός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που επιχειρούσε να πλήξει τον σταθμό. Τα διεθνή πρακτορεία δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες.

Καθώς η ασύμμετρη σύγκρουση συνεχίζει να μαίνεται και στο οικονομικό πεδίο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ότι η Ρωσία ασκεί «ενεργειακή τρομοκρατία» στην Ευρώπη μειώνοντας τη ροή φυσικού αερίου ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται. «Ασκούν πίεση με την άνοδο των τιμών, με τη φτώχεια, για να εξασθενίσουν την Ευρώπη», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς διαβεβαίωσε από την Πράγα ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «όσο χρειαστεί» στην αναμέτρησή της με τη Ρωσία και ότι θα υποστηρίξει την ένταξή της στην Ε.Ε. Στην πρωτεύουσα της Τσεχίας άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα σύνοδος των υπουργών Αμυνας της Ενωσης, όπου συζητούνται, μεταξύ άλλων, προτάσεις για περιορισμό της βίζας σε Ρώσους πολίτες και εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών σε ευρωπαϊκά εδάφη.

Σινορωσικά γυμνάσια

Μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια θα πραγματοποιήσει η Ρωσία σε ανατολικές περιοχές της, με τη συμμετοχή της Κίνας και άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής, όπως ανακοίνωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Aμυνας. Οι ασκήσεις θα λάβουν χώρα το διάστημα 1-7 Σεπτεμβρίου στη ρωσική Aπω Ανατολή, με συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων από Κίνα, Ινδία, Λάος, Μογγολία, Νικαράγουα, Αλγερία, Συρία και από πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Τα στρατεύματα των ξένων χωρών που θα λάβουν μέρος στα γυμνάσια έχουν ήδη φτάσει σε κέντρο εκπαίδευσης στην παράκτια περιοχή Πριμόρσκι. Παράλληλα, το ρωσικό και το κινεζικό ναυτικό θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις στη Θάλασσα της Ιαπωνίας για την προστασία των θαλάσσιων επικοινωνιών και την υποστήριξη χερσαίων δυνάμεων σε παράκτιες περιοχές. Η Κίνα κατηγόρησε τη Δύση ότι προκάλεσε την ουκρανική κρίση, ενώ η Μόσχα τάχθηκε στο πλευρό του Πεκίνου στην πρόσφατη σύγκρουση με την Ουάσιγκτον, με αφορμή την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT