«Πράσινη» δράση με κόλλα στιγμής στη Σουηδία

«Πράσινη» δράση με κόλλα στιγμής στη Σουηδία

Aκτιβιστές της «σχολής» της Γκρέτα Τούνμπεργκ θέτουν το ζήτημα της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα υψηλότερα στην πολιτική ατζέντα

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Μία ακόμη δράση ακτιβιστών, που κόλλησαν τα χέρια τους με κόλλα στο οδόστρωμα κεντρικού αυτοκινητόδρομου της Στοκχόλμης, χθες το πρωί, διαμαρτυρόμενοι για την υποκρισία της σουηδικής κυβέρνησης στο ζήτημα του κλίματος, αναστάτωσε τη σουηδική πρωτεύουσα.

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 11ης Σεπτεμβρίου, οι ακτιβιστές της «σχολής» της Γκρέτα Τούνμπεργκ προσπαθούν να θέσουν το ζήτημα της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα υψηλότερα στην προεκλογική ατζέντα.

Η αστυνομία ξεκόλλησε τους ακτιβιστές χρησιμοποιώντας διαλυτικό και προχώρησε σε συλλήψεις, ενώ εκπρόσωπός της είπε ότι φέτος έχουν καταγραφεί πάνω από 100 τέτοιου είδους ενέργειες. Το Πράσινο Κόμμα, που αναδεικνύει το ζήτημα της κλιματικής κρίσης αλλά βρίσκεται εκτός Kοινοβουλίου εξαιτίας της απογοητευτικής επίδοσης του 2018, προβλέπεται να συγκεντρώσει 5%, ενισχύοντας τον κεντροαριστερό σχηματισμό της πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Αντερσον.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Kόμμα της Αντερσον αναμένεται να έρθει πρώτο στις εκλογές, όπως συμβαίνει κάθε φορά τα τελευταία 100 χρόνια. Πιο σημαντικό για τη διακυβέρνηση της χώρας είναι το αν ο κεντροαριστερός συνασπισμός θα υπερισχύσει του κεντροδεξιού. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία της Κεντροαριστεράς είναι υπαρκτή αλλά οριακή, όπως ακριβώς συνέβη και στις εκλογές του 2018.

Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό της Κεντροδεξιάς παίζεται ένα μικρό δράμα, με τους Συντηρητικούς (Μοντεράτερνα) του Ουλφ Κρίστερσεν να υποχωρούν διαρκώς σε δύναμη έναντι των εθνικιστών Σουηδών Δημοκρατών του Γίμι Οκεσον. Σχολιαστές παρατηρούν ότι, αν αυτός ο συσχετισμός αποκρυσταλλωθεί στις κάλπες, ο Κρίστερσον θα έχει περιορισμένες δυνατότητες να αρνηθεί τις όποιες απαιτήσεις του Οκεσον ως προς το νέο κυβερνητικό σχήμα. Δεν είναι σαφές ποιες μπορεί να είναι οι απαιτήσεις αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT