«Ας το κάνουμε όπως ο Μακρόν», λένε οι Ιταλοί

«Ας το κάνουμε όπως ο Μακρόν», λένε οι Ιταλοί

Η ιδέα μιας προεκλογικής εκεχειρίας με στόχο την άμεση λήψη μέτρων για την ενεργειακή κρίση ωριμάζει στην Ιταλία, όπου θεωρούνται πρότυπο προς μίμηση οι χειρισμοί του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η ιδέα μιας προεκλογικής εκεχειρίας με στόχο την άμεση λήψη μέτρων για την ενεργειακή κρίση ωριμάζει στην Ιταλία, όπου θεωρούνται πρότυπο προς μίμηση οι χειρισμοί του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Στο ρεύμα και στο αέριο ας κάνουμε μια εκεχειρία μεταξύ όλων των κομμάτων. Να συγκαλέσουμε το υπουργικό συμβούλιο και τη Βουλή και να πάρουμε ως παράδειγμα τη Γαλλία, που όρισε πλαφόν 4% στις αυξήσεις των λογαριασμών του ρεύματος και του αερίου», είπε την Κυριακή ο επικεφαλής της Λέγκας, συνιστώσας της ιταλικής Κεντροδεξιάς, Ματέο Σαλβίνι. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε διατυπώσει την ίδια πρόταση ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Δράση, Κάρλο Καλέντα. «Αν δεν ενεργήσουμε σύντομα, στις ιταλικές επιχειρήσεις θα γίνει σφαγή», προσέθεσε ο Σαλβίνι, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο κοστολογείται ανάμεσα στα 20 με 40 δισ. ευρώ.

Μετά την προκήρυξη των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου, στο τιμόνι της Ιταλίας παραμένει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Μάριο Ντράγκι. Ο Σαλβίνι, που έπαιξε ρόλο-κλειδί στην ανατροπή του Ντράγκι και την προσφυγή στις κάλπες, ζητάει τώρα να παρασχεθεί στον πρωθυπουργό η πλήρης πολιτική στήριξη για να λάβει επείγοντα μέτρα. «Τον Οκτώβριο θα είναι αργά», λέει.

Πρόταση προεκλογικής εκεχειρίας με στόχο την άμεση λήψη μέτρων για την ενεργειακή κρίση.

Δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα τρία κόμματα του κεντροδεξιού συνασπισμού (Αδελφοί της Ιταλίας, Λέγκα, Φόρτσα Ιτάλια) συγκεντρώνουν 48% των ψήφων, ενώ η Κεντροαριστερά (Δημοκρατικό Κόμμα και σύμμαχοι) 29% των ψήφων και το Κίνημα 5 Αστέρων 11% των ψήφων.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν γενικευμένη απόρριψη του πολιτικού προσωπικού, με την Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής των «Αδελφών» και πιθανότερη μελλοντική πρωθυπουργό, να μην ξεπερνάει σε δημοφιλία το 35%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT