Ουκρανία: Γιατί η Χερσώνα είναι «κλειδί» για την εξέλιξη του πολέμου

Ουκρανία: Γιατί η Χερσώνα είναι «κλειδί» για την εξέλιξη του πολέμου

Η πόλη ουσιαστικά λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ της Κριμαίας, που κατέχεται από τη Ρωσία από το 2014, και της υπόλοιπης Ουκρανίας

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χερσώνα έχει γίνει το βασικό πεδίο τακτικής μάχης τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, σημειώνει το BBC σε ανάλυση του, επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσει τους λόγους που καθιστούν την εν λόγω περιφέρεια «κλειδί» για την εξέλιξη του πολέμου.

Το Βρετανικό δίκτυο, στην ανάλυση του, θέτει το ερώτημα: Γιατί οι Ουκρανοί πολεμούν τόσο σκληρά για να ανακαταλάβουν την πόλη ενάντια στους Ρώσους που μάχονται για να διατηρήσουν τον έλεγχο;

Μία από τις πιο προφανείς εξηγήσεις, σημειώνει το BBC, είναι η τοποθεσία: στα νότια της Ουκρανίας, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, στις εκβολές του ποταμού Ντνίπρο.

Η Χερσώνα είναι μια σημαντική πόλη-λιμάνι και βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα από την κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία, προσφέροντας πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας θαλάσσιες διαδρομές.

Ακριβώς στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται η πηγή του καναλιού της Βόρειας Κριμαίας, που παρέχει σημαντικό μέρος των αποθεμάτων γλυκού νερού στην προσαρτημένη από τη Ρωσία  χερσόνησο.

Η πόλη ουσιαστικά λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ της Κριμαίας, που κατέχεται από τη Ρωσία από το 2014, και της υπόλοιπης Ουκρανίας.

Επιπλέον, η Χερσώνα παραμένει η μόνη μεγάλη πόλη που ο στρατός της Ρωσίας έχει καταλάβει και κατέχει με επιτυχία σε όλη τη διάρκεια του πολέμου μέχρι στιγμής.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT