Ρωσία – Κίνα: Ξεκινούν σήμερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στα ανατολικά

Ρωσία – Κίνα: Ξεκινούν σήμερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στα ανατολικά

Η άσκηση Vostok 2022 ξεκινά σήμερα στην ανατολική Ρωσία. Περίπου 300.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν πάρει μέρος σε αυτά τα γυμνάσια το 2018. Φέτος ωστόσο, αναμένεται να μην ξεπεράσουν τους 50.000.

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινώντας από σήμερα, Τρίτη 30 Αυγούστου, και για τις επόμενες ημέρες, δυνάμεις από τη Ρωσία και την Κίνα είναι προγραμματισμένο να πάρουν μέρος σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στην ανατολική Ρωσία.

Η άσκηση Vostok 2022 πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια. Για τελευταία φορά έλαβε χώρα το 2018. Έκτοτε έχουν ωστόσο αλλάξει πάρα πολλά στη διεθνή σκηνή.

Το 2018 η Ρωσία είχε συμμετάσχει στις εν λόγω ασκήσεις με περίπου 300.000 στρατιώτες. Φέτος αντιθέτως, οι Ρώσοι που θα πάρουν μέρος λέγεται πως δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τους 50.000. Και αυτό, βέβαια, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία που έχει «απορροφήσει» περίπου το 75% των ρωσικών δυνάμεων, όπως εκτιμάται.

Στα φετινά γυμνάσια πρόκειται να πάρουν μέρος δυνάμεις και από χώρες όπως είναι το Λάος, η Νικαράγουα, η Ινδία, η Λευκορωσία και η Συρία.

Δεδομένης της μειωμένης συμμετοχής δυνάμεων από την πλευρά της Ρωσίας, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως τα φετινά γυμνάσια «γίνονται για να γίνουν», περισσότερο σαν «παράσταση» δηλαδή και λιγότερο για λόγους πρακτικής ενίσχυσης των συμπράξεων και ουσίας.

Ρωσία και Κίνα θέλουν, από την πλευρά τους, να στείλουν το μήνυμα ότι παραμένουν στην τροχιά των «χωρίς όρια» συγκλίσεων που είχαν ανακοινώσει οι κ.κ. Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.  

Η Μόσχα από την πλευρά της θέλει επιπλέον να δείξει ότι δεν είναι απομονωμένη στη διεθνή σκηνή, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις σε βάρος της δυτικές κυρώσεις.

Ρωσία και Κίνα υπενθυμίζεται πως είχαν πραγματοποιήσει κοινά στρατιωτικά γυμνάσια και πέρυσι, τότε όμως εντός των κινεζικών συνόρων.

Με πληροφορίες από FT, Gzero

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT