Ουκρανία: Οι ρέιβερς ξεφεύγουν από τη φρίκη του πολέμου

Ουκρανία: Οι ρέιβερς ξεφεύγουν από τη φρίκη του πολέμου

Στο Κίεβο, εκατοντάδες μίλια από τις πρώτες γραμμές, η ανάμνηση του πολέμου είναι ζωντανή

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι σύνηθες να ξεκινά ένα πάρτι με τον DJ να φτάνει με τη στρατιωτική του στολή, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα για την ηλεκτρονική μουσική σκηνή της Ουκρανίας καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

Πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, το Κίεβο είχε μετατραπεί σε έναν απ΄τους κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός για τη νυχτερινή του ζωή.

Τώρα, οι νέοι δημιουργικοί του αρχίζουν να ξαναχτίζουν έναν πολιτιστικό ιστό που έχει καταστραφεί από τη σύγκρουση. Ο ένστολος DJ είναι ο Αρτούρ Μπανγκού, ένας 25χρονος φοιτητής οφθαλμολογίας που εντάχθηκε στην εδαφική αμυντική δύναμη του Κιέβου όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. Μιλώντας στο Reuters, δήλωσε χαρούμενος που έπαιζε μουσική για να συγκεντρώσει χρήματα για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

«Μόλις η κατάσταση στο Κίεβο έγινε πιο ήρεμη, αμέσως αρχίσαμε να σκεφτόμαστε πώς να βοηθήσουμε τους φίλους μας χρησιμοποιώντας μουσική για να μαζέψουν δωρεές και να τους ενισχύσουμε στο μέτωπο», είπε ο Μπανγκού πριν φορέσει πολιτικά ρούχα και αρχίσει το σετ του.

Το πλήθος συγκεντρώθηκε στην ηλιόλουστη αυλή ενός εγκαταλειμμένου εργοστασίου – ενός από τους πολλούς τεράστιους, ερειπωμένους βιομηχανικούς χώρους της Σοβιετικής εποχής που επαναχρησιμοποιήθηκαν από καλλιτέχνες και μουσικούς στην περιοχή Ποντίλ του Κιέβου.

Το γεγονός ότι στο Κίεβο έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 μ.μ. περιπλέκει τα πράγματα, ωστόσο ο διοργανωτής και επικεφαλής της εκδήλωσης, ο 34χρονος Γκαρίκ Πλέντοφ, είπε ότι η αναγκαστική στροφή στο πάρτι υπό το φως της ημέρας έχει και τα καλά του.

«Μου αρέσουν ακόμη περισσότερο όταν τελειώνουν την ημέρα, γιατί πλέον τα πάρτι αφορούν περισσότερο στη μουσική, τον πολιτισμό και τη συζήτηση παρά όταν γίνονταν τη νύχτα», είπε στο Reuters.

Ουκρανία: Οι ρέιβερς ξεφεύγουν από τη φρίκη του πολέμου-1

Θεραπεία με τέκνο

Στο Κίεβο, εκατοντάδες μίλια από τις πρώτες γραμμές, η ανάμνηση του πολέμου είναι ζωντανή. «Εάν υπάρχει σειρήνα (αεροπορικής επιδρομής), σβήνουμε τη μουσική και πηγαίνουμε στο πλησιέστερο καταφύγιο», είπε ο Πλέντοφ.

Οργάνωσε την πρώτη του εκδήλωση μετά την εισβολή, μια έκθεση τέχνης, τον Μάιο, αλλά δεν θέλησε να φιλοξενήσει «κανονικά πάρτι» έως μέχρι τα μέσα Ιουνίου. «Σε εκείνο το σημείο ήταν ξεκάθαρο, τουλάχιστον για μένα, ότι οι άνθρωποι το χρειάζονται αυτό, ότι θέλουν να πάρουν το μυαλό τους (τον πόλεμο) όταν μπορούν», είπε.

Το πλήθος των περίπου 100 ατόμων, πολλοί από τους οποίους ντυμένοι με φωσφοριζέ μπλούζες ή δέρμα, χόρευαν γύρω από την πίστα, απολαμβάνοντας την ευκαιρία να αποσπάσουν την προσοχή τους από τον πόλεμο.

«Πιστεύω ότι αυτό (το πάρτι) μπορεί να δώσει στους ανθρώπους που πέρασαν από πολύ τραγικές εμπειρίες ένα συγκεκριμένο αίσθημα ελευθερίας και μια αίσθηση ότι η ζωή στην πραγματικότητα συνεχίζεται και θα είναι όμορφη», τόνισε η 21χρονη φοιτήτρια Αναστάσια Λουκοσίνα.

Για άλλους, ο ρυθμός της ηλεκτρονικής μουσικής μπορεί να είναι θεραπευτικός.

«Αν κάτσω σπίτι… η επιθετικότητα και η αρνητικότητα μου δεν θα έχουν πού να πάνε», είπε η Ολεξάντρα Ψεμπίτκόβσκα, μια 31χρονη τεχνικός πληροφορικής.

Εκτός από τη μουσική και τον χορό, η εκδήλωση πρόσφερε έναν άλλο τρόπο κάθαρσης για τους παρευρισκόμενους: Η βραδιά έφτασε στο αποκορύφωμα όταν ένα κόκκινο βαρέλι που έφερε βαμμένες ρωσικές σημαίες και πύργους του Κρεμλίνου πετάχτηκε στο πλήθος και κατακλύστηκε αμέσως σε μια καταιγίδα από κλωτσιές και ρόπαλα του μπέιζμπολ.

Ουκρανία: Οι ρέιβερς ξεφεύγουν από τη φρίκη του πολέμου-2

Οι κηδείες μετά μουσικής

Όπως όλες οι κοινότητες στην Ουκρανία, η ηλεκτρονική μουσική σκηνή του Κιέβου έχει ήδη αισθανθεί τις καταστροφικές απώλειες ζωών λόγω του πολέμου.

Όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση είχαν πολλές ιστορίες από φίλους τους που πολεμούσαν ή έκαναν εθελοντική εργασία σε περιοχές πρώτης γραμμής. Κάποιοι ενδέχεται να μην επιστρέψουν, κάποια ήδη δεν θα επιστρέψουν ποτέ.

Ο Πλέντοφ θυμήθηκε τη σουρεαλιστική εμπειρία του, όταν έπαιξε ως DJ λίγο αφότου ένας  φίλος σκοτώθηκε από εχθρικά πυρά, ενώ εξελισσόταν εκκένωση αμάχων.

Ο φίλος του ήθελε να τον θυμηθούν με ένα πάρτι και όχι με μια παραδοσιακή, ζοφερή συγκέντρωση.

«Έτσι, παίζαμε αρκετά αισιόδοξη μουσική, με φωτογραφίες του παντού γύρω μας. Θυμόμασταν τις στιγμές μαζί του, είδαμε τους συγγενείς του. Όλο αυτό το παράδοξο ήταν η πιο παράξενη εμπειρία της ζωής μου», είπε ο Πλέντοφ.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η ανερχόμενη φήμη της νυχτερινής ζωής του Κιέβου δεν θα καταστραφεί οριστικά από τον πόλεμο. «Πιστεύω ότι όταν νικήσουμε, το Κίεβο θα εκτοξευτεί προς τον ουρανό σαν πύραυλος… αν και δεν ξέρω πόσο σπουδαία είναι αυτή η αναλογία αυτή τη στιγμή», σχολίασε ειρωνικά.

Ουκρανία: Οι ρέιβερς ξεφεύγουν από τη φρίκη του πολέμου-3

Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT