Ρωσία: Στό στόχαστρο πρώην βουλευτής για διάδοση «ψευδών ειδήσεων»

Ρωσία: Στό στόχαστρο πρώην βουλευτής για διάδοση «ψευδών ειδήσεων»

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ρωσικές αρχές διεξάγουν έρευνα σε βάρος του πρώην βουλευτή της Κρατικής Δούμας Ιλιά Πανομαριόφ και επικριτή του Κρεμλίνου, που βρίσκεται εξόριστος στην Ουκρανία, για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό, μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο δικαστήριο της Μόσχας.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι ανακριτές ζήτησαν την «σύλληψή του», η οποία ουσιαστικά τον καθιστά καταζητούμενο. 

Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε οκτώ μέρες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η «διάδοση δημοσίως σκόπιμα ψευδών πληροφοριών» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι αξιόποινη πράξη και τιμωρείται με πρόστιμο ή σε πιο σοβαρές περιπτώσεις με ποινή φυλάκισης μεγαλύτερης των 15 ετών. 

Ένας δημοτικός σύμβουλος της Μόσχας, ο Αλεξέι Γκόρινοφ, καταδικάστηκε τον Ιούλιο σε ποινή κάθειρξης επτά ετών μετά την καταδίκη του για το εν λόγω αδίκημα.

Δύο άλλοι παράγοντες της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο Ιλιά Γιάσιν και ο Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, έχουν προφυλακιστεί για παρόμοιες υποθέσεις. 

Την περασμένη εβδομάδα ένας άλλος επικριτής του πολέμου, ο πρώην δήμαρχος της Γιεκατερίνεμπουργκ Γιεβγκένι Ρόιζμαν, κατηγορήθηκε για δυσφήμηση των ενόπλων δυνάμεων όταν χαρακτήρισε τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία ως εισβολή.

Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT