Όχι μία, όχι δύο, ούτε τρεις, αλλά 35.000 φωτογραφίες από τις «περιβόητες» αποστολές “Apollo” στη Σελήνη επεξεργάστηκε ο Άντι Σάντερς, υπεύθυνος αποκατάστασης φωτογραφιών, για λογαριασμό της NASA.
Μέχρι και πριν από μια δεκαετία, οι ιστορικές αυτές φωτογραφίες βρίσκονταν αποθηκευμένες στα αρχεία του Οργανισμού Εξερεύνησης του Διαστήματος στο διαστημικό κέντρο Τζόνσον, στο Χιούστον.
Οι vintage αλλά διαχρονικές και όμορφες εικόνες δείχνουν τη ζωή μέσα στους πυραύλους και στην επιφάνεια του φεγγαριού όταν η ανθρωπότητα άρχισε να παίρνει τις πρώτες εικόνες από αυτό το μαγευτικό σημείο του Γαλαξία.
Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για αποστολές του “Apollo” από το 1962 ως το 1972.
Οι εικόνες που δημοσίευσε η NASA βασίζονται σε αντίγραφα των πρωτότυπων, όμως, η ομορφιά τους παραμένει αδιαμφισβήτητη. Τα πλάνα έχουν τραβηχτεί με φιλμ 16 χιλιοστών από αστροναύτες κατά τη διάρκεια των αποστολών “Apollo”.
Όσο για τον Σάντερς, χαρακτήρισε όλη αυτή τη σημαντική και κοπιαστική εργασία η οποία χρειάστηκε μια ολόκληρη δεκαετία για να ολοκληρωθεί ως: «το απόλυτο φωτογραφικό αρχείο της μεγαλύτερης περιπέτειας της ανθρωπότητας».
Πάντως, η αξία της δημοσίευσης τους είναι κεφαλαιώδης αν σκεφτεί κανείς πως ο Άρμστρονγκ ήταν αυτός που κρατούσε την κάμερα σε πολλά από αυτά τα στιγμιότυπα και πριν από την εν λόγω αποκατάσταση δεν υπήρχαν άλλες εικόνες που να δείχνουν καθαρά τον αστροναύτη στο φεγγάρι.
Όσο για τον Σάντερς, χρησιμοποίησε την τεχνική stacking – με επεξεργασία πολλαπλών καρέ- για να επαναφέρει στη ζωή τις εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες. Να σημειωθεί πως τα καθηλωτικά στιγμιότυπα περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο “Apollo Remastered”, το οποίο θα κυκλοφορεί από αύριο σε μια σειρά από επιλεγμένες χώρες.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr