Κόσοβο: Νέα ένταση για τις πινακίδες αυτοκινήτων

Κόσοβο: Νέα ένταση για τις πινακίδες αυτοκινήτων

Η Πρίστινα έχει προσπαθήσει να επιβάλει τη θέλησή της στη σερβική μειονότητα

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Περιπολίες πραγματοποιούσαν χθες δεκάδες άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο βόρειο Κόσοβο σε μία προσπάθεια να διαφυλάξουν την τάξη μετά την ανακοίνωση της Πρίστινα ότι οι 50.000 Σέρβοι κάτοικοι της περιοχής της Πρίστινα θα πρέπει να αλλάξουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, τοποθετώντας κοσοβάρικες πινακίδες μέσα σε διάστημα ενός μηνός.

Οικονομικά κίνητρα

Η κυβέρνηση της Πρίστινα έχει προσπαθήσει να επιβάλει τη θέλησή της στη σερβική μειονότητα, ασκώντας πιέσεις σε φαινομενικά ασήμαντα ζητήματα γραφειοκρατικής καθημερινότητας. Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας. Ανακοινώνοντας την υποχρέωση αλλαγής πινακίδων, ο πρωθυπουργός Αλμπιν Κούρτι περιέγραψε την απόφαση ως «τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από μία έκφραση εθνικής κυριαρχίας, που δικαιούται κάθε ανεξάρτητο έθνος του κόσμου». Σε ενημερωτικό βίντεο που προέβαλε η τηλεόραση του Κοσόβου, ο πρωθυπουργός Κούρτι εμφανίζεται μιλώντας σερβικά και δεσμεύεται για την προσφορά «ορισμένων οικονομικών κινήτρων, όπως απαλλαγή από τον φόρο, για όσους αλλάξουν πινακίδες».

Διαδηλώσεις το 2021

Περυσινή προσπάθεια προώθησης του μέτρου της αντικατάστασης πινακίδων κυκλοφορίας πυροδότησε διαδηλώσεις από τους Σέρβους κατοίκους του βόρειου Κοσόβου. Η ένταση οξύνθηκε τον περασμένο μήνα όταν η Πρίστινα ανακοίνωσε την εφαρμογή του μέτρου από την 1η Σεπτεμβρίου, με τους Σέρβους κατοίκους να τοποθετούν οδοφράγματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η κρίση αποκλιμακώθηκε όταν ο πρωθυπουργός Κούρτι υποχώρησε στις πιέσεις του ΝΑΤΟ και ανακοίνωσε την αναβολή της εφαρμογής του μέτρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT