Γερμανία: Παραμένουν σε εφεδρεία μέχρι τον Απρίλιο του 2023 δύο σταθμοί πυρηνικής ενέργειας

Γερμανία: Παραμένουν σε εφεδρεία μέχρι τον Απρίλιο του 2023 δύο σταθμοί πυρηνικής ενέργειας

Η γερμανική κυβέρνηση αναθεωρεί το χρονοδιάγραμμα κλεισίματος των πυρηνικών σταθμών που είχε ανακοινώσει η πρώην καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία, η οποία σκόπευε να κλείσει οριστικά μέχρι τα τέλη του έτους τους τρεις τελευταίους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, θα κρατήσει τους δύο από αυτούς σε εφεδρεία, μέχρι τον Απρίλιο του 2023, ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν ανεπάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος διαθεσιμότητας των σταθμών που συνέστησαν οι διαχειριστές του δικτύου μεταφοράς (TSO) και μετά τη νέα δοκιμή αντοχής ασφαλείας, οι δύο από τους τρεις εναπομείναντες σταθμούς «θα παραμείνουν διαθέσιμοι μέχρι τα μέσα Απριλίου του 2023, για την περίπτωση ανάγκης» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Η κυβέρνηση αναθεωρεί έτσι το χρονοδιάγραμμα κλεισίματος των πυρηνικών σταθμών που είχε ανακοινώσει η πρώην καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με αφορμή την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.

Οι σταθμοί Isar 2 και Neckarwestheim 2, δυνατότητας παραγωγής 1.400 μεγαβάτ ο καθένας, (ανήκουν στις εταιρείας E.ON και EnBW αντίστοιχα), επρόκειτο να κλείσουν μαζί με τον τρίτο, τον Emsland της εταιρείας RWE, στις 31 Δεκεμβρίου φέτος. Τώρα όμως μπορεί να κληθούν να βοηθήσουν εάν παρατηρηθούν ελλείψεις τον χειμώνα.

Ο Χάμπεκ σημείωσε ότι οι περιορισμοί που επέβαλε η Ρωσία στις παραδόσεις φυσικού αερίου δικαιολογούν το μέτρο αυτό. Με τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών εξάλλου, το φυσικό αέριο θα μπορεί να διατεθεί για τα εργοστάσια και για τη θέρμανση των κατοικιών.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι δύο σταθμοί δεν θα εφοδιαστούν με νέα καύσιμα. Μέχρι τον χειμώνα του 2023/24, η Γερμανία θα διαθέτει αρκετές εγκαταστάσεις για την εισαγωγή αερίου χάρη στις πλωτές μονάδες αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU), εκτιμά η κυβέρνηση.

Δεν αποκλείει δελτίο στο αέριο η Uniper

Η γερμανική εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου, Uniper, δεν αποκλείει το Βερολίνο να εξετάσει τελικά το ενδεχόμενο διανομής φυσικού αερίου με δελτίο, μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει επ’ αόριστον τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η Γερμανία ίσως εξετάσει τη διανομή του φυσικού αερίου με δελτίο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κλάους-Ντίτερ Μάουμπαχ, στο Reuters.

Απειλεί η Ρωσία: Τέλος το αέριο μέσω Nord Stream 1 αν δεν αρθούν οι κυρώσεις

Η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα ξαναρχίσει πλήρως μέχρι η Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε νωρίτερα το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε., του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά αποτελούν εμπόδιο για την παράδοση αερίου μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1.

«Τα προβλήματα προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», είπε ο κ. Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα στην άντλησης» συμπλήρωσε.

Τα σχόλια του κ. Πεσκόφ αποτελούν την πιο αυστηρή διατύπωση του Κρεμλίνου για άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων, με αντάλλαγμα τη Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Ε.Ε.: Η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει αέριο μέσω άλλων αγωγών – Επιλέγει να μην το κάνει

Η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών για να αντισταθμίσει το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1, αλλά επιλέγει να μην το κάνει, είχε δηλώσει το μεσημέρι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Εάν υπήρχε τεχνικό πρόβλημα που εμπόδιζε τις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1, θα υπήρχε πιθανότητα, εάν υπήρχε προθυμία, να παραδοθεί αέριο στην Ευρώπη μέσω άλλων αγωγών. Αυτό είναι κάτι που δεν βλέπουμε να συμβαίνει», είπε ο εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε, δε, ότι αυτή η συμπεριφορά είναι η απόδειξη ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από AFP, REUTERS, FT

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT