Ενδιάμεσες εκλογές: Τα «ζύγια» των Αμερικανών

Ενδιάμεσες εκλογές: Τα «ζύγια» των Αμερικανών

Ποια ζητήματα επηρεάζουν τους ψηφοφόρους λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η προεκλογική εκστρατεία για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου εισήλθε στην τελική ευθεία και το ερώτημα είναι σε ποιο κόμμα θα αποδώσουν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι τις μεγαλύτερες ευθύνες για την οικονομική ανασφάλεια, τη δημόσια ασφάλεια, την υγεία και τις ελλείψεις τόσο σε αγαθά, όπως το βρεφικό γάλα, όσο και σε εργαζομένους σε κρίσιμους τομείς, όπως οι εκπαιδευτικοί. Η πολιτική αναταραχή γύρω από το θέμα των αμβλώσεων, οι συνεχείς μαζικοί πυροβολισμοί και η έρευνα του FBI για την υφαρπαγή απόρρητων εγγράφων από τον τέως πρόεδρο Τραμπ έχουν εντείνει την εντύπωση ότι το αμερικανικό πολιτικό σύστημα είναι δυσλειτουργικό, αν όχι προορισμένο να καταρρεύσει.

«Ο κόσμος κοιτάζει γύρω του και λέει ότι τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα», αναφέρει ο βουλευτής των Δημοκρατικών Τζος Χάρντερ, που κατεβαίνει εκ νέου υποψήφιος στην Κεντρική Κοιλάδα της Καλιφόρνιας. Στην περιοχή αυτή έχουν συρρεύσει πλούσιοι υπάλληλοι εταιρειών τεχνολογίας, με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τιμές των ενοικίων. «Το μήνυμά μας δεν μπορεί να είναι “δείτε τι έχουμε καταφέρει, όλα είναι ωραία και καλά”. Πρέπει να ακούσουμε και να απαντήσουμε».

Οικονομική αβεβαιότητα και… Μπάιντεν ευνοούν τους Ρεπουμπλικανούς, ενώ οι Δημοκρατικοί ποντάρουν στην οργή για την απαγόρευση των αμβλώσεων.

Οι βασικές παράμετροι –η άνοδος του πληθωρισμού, η οικονομική αβεβαιότητα και τα άθλια ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου Μπάιντεν– ευνοούν τους Ρεπουμπλικανούς. Επίσης ευνοϊκά για τους Ρεπουμπλικανούς είναι τα νέα όρια των εκλογικών περιφερειών που οι ίδιοι χάραξαν. Υπέρ των Δημοκρατικών λειτουργεί η οργή για την καταστρατήγηση του δικαιώματος στις νόμιμες αμβλώσεις, η ψήφιση νόμων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την τόνωση της οικονομίας, καθώς και η αποστροφή που προξενεί η συνεχιζόμενη κυριαρχία του Ντόναλντ Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Οι Δημοκρατικοί, που έχουν δει τα ποσοστά τους να βελτιώνονται ελαφρώς τον τελευταίο καιρό, ελπίζουν ότι οι εκλογές θα είναι λιγότερο δημοψήφισμα για έναν αντιδημοφιλή πρόεδρο και περισσότερο μάχη ανάμεσα στην «κανονικότητα» και στον «εξτρεμισμό που απειλεί τα θεμέλια της αμερικανικής δημοκρατίας», σύμφωνα με διατύπωση του ίδιου του Μπάιντεν.

Το ποια θέματα θεωρούν οι Δημοκρατικοί ότι τους ευνοούν φαίνεται από τα χρήματα τα οποία ξοδεύουν σε διαφημίσεις. Μέχρι στιγμής, οι υποψήφιοι βουλευτές έχουν δαπανήσει μόλις 78.000 δολάρια σε διαφημίσεις που αναφέρουν το όνομα του προέδρου Μπάιντεν, αλλά 92 εκατ. δολάρια σε διαφημιστικά μηνύματα που επικρίνουν τις θέσεις ορισμένων Ρεπουμπλικανών περί πλήρους απαγόρευσης των αμβλώσεων. Τις τελευταίες εβδομάδες, διάφοροι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι έχουν αφαιρέσει από τις ιστοσελίδες τους τις θέσεις που αποξενώνουν περισσότερο τους μετριοπαθείς και τους αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους.

«Παγώνει» η έρευνα για τον Τραμπ 

Η έρευνα γύρω από τα απόρρητα έγγραφα που εντόπισε το FBI στην κατοικία του τέως Αμερικανού προέδρου Τραμπ «παγώνει» προσωρινά με δικαστική απόφαση. Η ομοσπονδιακή δικαστής Αϊλίν Κάνον αποδέχθηκε το αίτημα του τέως προέδρου για διορισμό εξωτερικού εμπειρογνώμονα ο οποίος θα εξετάσει τα έγγραφα αυτά. Μέχρι να αποφανθεί ο εμπειρογνώμονας σχετικά με τα έγγραφα, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν νομιμοποιείται να τα χρησιμοποιήσει για τους σκοπούς της έρευνας. Η απόφαση αυτή δεν θα έχει κάποια επίπτωση στην τελική έκβαση των ερευνών του υπουργείου Δικαιοσύνης γύρω από τον Τραμπ, αλλά διασφαλίζει ότι το θέμα δεν θα έχει κάποια εξέλιξη έως τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Ούτως ή άλλως υπήρχε διχογνωμία στην αμερικανική κυβέρνηση ως προς το αν θα έπρεπε να τηρηθεί ο άτυπος «κανόνας των 60 ημερών» πριν από τις εκλογές, στη διάρκεια των οποίων είθισται να αποφεύγονται ενέργειες των διωκτικών αρχών που μπορεί να θεωρηθούν ως σχεδιασμένες για τον επηρεασμό του εκλογικού αποτελέσματος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT