Ενισχύεται το μέτωπο Ρωσίας – Κίνας

Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στην Απω Ανατολή και συμφωνία για συναλλαγές σε ρούβλια ή γουάν

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμογελαστός, με τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στο πλευρό του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρακολούθησε τα μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγονται εδώ και μία εβδομάδα στη ρωσική Απω Ανατολή, με τη συμμετοχή στρατευμάτων από την Κίνα και άλλες χώρες. Οι ασκήσεις Vostok 2022, που ολοκληρώνονται σήμερα, στέλνουν μήνυμα ισχύος έναντι της Δύσης, καθώς υπογραμμίζουν ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, παρότι διεξάγουν εδώ και έξι μήνες πόλεμο σε μια ζώνη άνω των 1.500 χιλιομέτρων στην Ουκρανία, είναι σε θέση, την ίδια στιγμή, να αφιερώνουν περισσότερους από 50.000 στρατιώτες και 5.000 οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων 140 αεροσκαφών και 60 πολεμικών πλοίων, στη ρωσική Απω Ανατολή και στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Ταυτόχρονα, τα γυμνάσια διαμηνύουν ότι Μόσχα και Πεκίνο εννοούν να συσφίγξουν περαιτέρω το ενιαίο μέτωπο έναντι της Ουάσιγκτον, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στα Στενά της Ταϊβάν. Η Κίνα έστειλε στα γυμνάσια περισσότερους από 2.000 στρατιώτες, 300 στρατιωτικά οχήματα, 21 μαχητικά αεροσκάφη και τρία πολεμικά πλοία. Συμμετοχή στις ασκήσεις Vostok 2022 είχαν επίσης η Ινδία, το Λάος, η Μογγολία, η Νικαράγουα και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Ενισχύεται το μέτωπο Ρωσίας – Κίνας-1

«Η Δύση δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για τις ρωσικές εξαγωγές», κατήγγειλε ο Σεργκέι Λαβρόφ – Σκιές στην εφαρμογή της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά.

Αλλη μια ένδειξη ενίσχυσης των σινορωσικών δεσμών ήρθε από το πεδίο της οικονομίας. Το ρωσικό μεγαθήριο στον τομέα του φυσικού αερίου Gazprom και η κρατική κινεζική εταιρεία υδρογονανθράκων CNPC ανακοίνωσαν συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει την αποπληρωμή του ρωσικού αερίου που προμηθεύεται η Κίνα όχι σε δολάρια, αλλά στα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών, δηλαδή σε ρούβλια ή γουάν. Από την επαύριον των πρώτων κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία προσπάθησε να μειώσει την εξάρτηση των συναλλαγών της από το αμερικανικό δολάριο, το ευρώ και το ιαπωνικό γιεν, αναγκάζοντας τους Ευρωπαίους καταναλωτές φυσικού αερίου να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσική τράπεζα και να πληρώνουν σε ρούβλια. Στο μεταξύ, σκιές αμφιβολίας στη συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούλιο, ύστερα από μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έριξε χθες ο Σεργκέι Λαβρόφ, υποστηρίζοντας ότι η Δύση δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ρωσίας. «Οι Δυτικοί συνάδελφοί μας δεν εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Δεν προχωρούν σε μέτρα ώστε να αρθούν οι κυρώσεις που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση των ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων στις διεθνείς αγορές», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στη Μόσχα.

Στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, συνεχίστηκαν και χθες οι προσπάθειες του ουκρανικού στρατού να ανακαταλάβει εδάφη στο νότιο μέτωπο, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας. Το Κίεβο δεν δίνει λεπτομέρειες για την εξέλιξη των επιχειρήσεων και έχει απαγορεύσει την πρόσβαση δημοσιογράφων στη γραμμή επαφής, αλλά ο πρόεδρος Ζελένσκι εμφανίζεται αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι ο στρατός του έχει ήδη ανακαταλάβει αρκετά χωριά και κάποιες κωμοπόλεις. Σε κάθε περίπτωση, η αντεπίθεση των Ουκρανών, που προβλέπεται μακράς διαρκείας, είχε ήδη ένα ορατό πολιτικό αποτέλεσμα, καθώς οι διορισμένες από τον ρωσικό στρατό Αρχές της Χερσώνας αναγκάστηκαν να αναστείλουν επ’ αόριστον το δημοψήφισμα που είχαν προγραμματίσει για τον Σεπτέμβριο, με στόχο την ενσωμάτωση των κατεχόμενων περιοχών στη Ρωσία. Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι συνεχίζουν να πιέζουν στο ανατολικό και το βορειοανατολικό μέτωπο. Χθες βομβαρδίστηκαν το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, και άλλες περιοχές γύρω από αυτό, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση. Τέλος, οι New York Times ανέφεραν, επικαλούμενοι πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ότι η Ρωσία αγοράζει πολεμοφόδια για το πυροβολικό της από τη Βόρεια Κορέα, καθώς οι κυρώσεις έχουν αρχίσει να δημιουργούν προβλήματα στη συνέχιση της εκστρατείας της στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT