Η Ακροδεξιά απειλεί και την προοδευτική Σουηδία

Η Ακροδεξιά απειλεί και την προοδευτική Σουηδία

Στις κάλπες οδεύει η Σουηδία την Κυριακή και η κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών απειλείται για πρώτη φορά τόσο από την Κεντροδεξιά, τους αποκαλούμενους Μετριοπαθείς, όσο και από τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Στις κάλπες οδεύει η Σουηδία την Κυριακή και η κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών, η οποία κυριαρχούσε στην πολιτική σκηνή τις τελευταίες δεκαετίες, απειλείται για πρώτη φορά τόσο από την Κεντροδεξιά, τους αποκαλούμενους Μετριοπαθείς, όσο και από τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες. H κούρσα για τη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να είναι πιο αμφίρροπη.

Γιατί αυτή τη φορά οι συσχετισμοί είναι διαφορετικοί, αφού η μετανάστευση βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας και οι ακροδεξιοί ηγέτες έχουν προσελκύσει μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων πείθοντάς τους ότι οι μετανάστες είναι η κύρια πηγή όλων των προβλημάτων τους. Με δεδομένες τις γεωπολιτικές και κοινωνικές εντάσεις στη Δυτική Ασία και την Αφρική, πρόσφυγες από χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη έχουν αρχίσει να μεταναστεύουν σε κύματα προς τη Δυτική Ευρώπη, ειδικά τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Η Σουηδία, επίσης, είναι δημοφιλής χώρα φιλοξενίας προσφύγων.

Η διόγκωση του ακραίου Ισλάμ στη χώρα έχει επανειλημμένως πυροδοτήσει ταραχές, ειδικά στο Μάλμε όπου ο πληθυσμός με μεταναστευτικό background είναι μεγάλος. Το 2020 η πόλη συγκλονίστηκε από λεηλασίες δημόσιων κτιρίων, πυρπολήσεις αυτοκινήτων και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, με δράστες ως επί το πλείστον δυσαρεστημένους μετανάστες. Εκτοτε η Ακροδεξιά άδραξε την ευκαιρία για να θέσει στο περιθώριο όσους τηρούσαν φιλομεταναστευτική πολιτική.

Η μετανάστευση βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας και οι ακροδεξιοί ηγέτες έχουν προσελκύσει μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων.

Παράλληλα, οι Σοσιαλδημοκράτες υπενθύμιζαν συστηματικά το νεοναζιστικό παρελθόν των Δημοκρατών. Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας Μαγκνταλένα Αντερσον είναι εξαιρετικά δημοφιλής, αλλά η άνοδος της Ακροδεξιάς θέτει σε κίνδυνο την επανεκλογή της στις 11 Σεπτεμβρίου. Αν το κόμμα της κερδίσει τις περισσότερες έδρες και πετύχει να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση με άλλα αριστερά και κεντρώα κόμματα, η Αντερσον θα επανέλθει στον θώκο. Ωστόσο, οι διαφορές είναι οριακές στις δημοσκοπήσεις και δεν αποκλείεται να συγκροτηθεί μια συντηρητική κυβέρνηση είτε υπό τους Μετριοπαθείς είτε με επικεφαλής τους Δημοκράτες.

Σε γενικές γραμμές, σπάνια οι εκλογές σε μια σταθερή δυτικοευρωπαϊκή δημοκρατία απασχολούν την ειδησεογραφία. Ωστόσο η Σουηδία έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού θεωρείται μια φιλελεύθερη προοδευτική χώρα, πρωτοπόρα σε θέματα δικαιωμάτων ΛΟΑΤΚΙ και ισότητας των δύο φύλων. Η άνοδος των ακροδεξιών Δημοκρατών, που έχουν τις ρίζες τους στον εθνικισμό και τον φασισμό, αμφισβητεί ακριβώς αυτές τις κατακτήσεις. Δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη είσοδο του κόμματος στη σουηδική Βουλή, η Ακροδεξιά καθορίζει πλέον την ατζέντα της αναμέτρησης, η οποία περιστρέφεται κυρίως γύρω από το θέμα του νόμου και της τάξης αλλά και της μετανάστευσης.

Εκτός από τις γενικές εκλογές, που λαμβάνουν χώρα κάθε τέσσερα χρόνια για την ανάδειξη των 349 μελών της σουηδικής Βουλής, στις 11 Σεπτεμβρίου διενεργούνται επίσης περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει από τις 24 Αυγούστου και υπάρχει η δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και οι κάτοικοι του εξωτερικού στις εκάστοτε πρεσβείες. Τις πρώτες ημέρες η συμμετοχή εμφανιζόταν μικρότερη απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, η προσέλευση στις κάλπες παραδοσιακά είναι πολύ υψηλή στη Σουηδία. Ενδεικτικά, στην τελευταία αναμέτρηση ψήφισε σχεδόν το 90% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT