Βρετανία: Η Τρας στην Ντάουνινγκ Στριτ

Βρετανία: Η Τρας στην Ντάουνινγκ Στριτ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επιστροφής του στην πολιτική ο Μπόρις Τζόνσον

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Λιζ Τρας έγινε χθες και επισήμως η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά τη συνάντησή της με τη βασίλισσα στο Μπάλμοραλ της Σκωτίας, όπου η αρχηγός του κράτους τής ζήτησε να σχηματίσει κυβέρνηση. Η 47χρονη πολιτικός και 56η πρωθυπουργός είναι η τρίτη γυναίκα που εγκαθίσταται στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και διαδέχεται τον χαρισματικό, πλην αυτοκαταστροφικό Μπόρις Τζόνσον. «Θα αντιμετωπίσουμε την καταιγίδα», υποσχέθηκε στην ομιλία της από την πρωθυπουργική κατοικία, αν και ο καιρός στο Λονδίνο ήταν χθες δυσοίωνα βροχερός. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι πολλές και σημαντικές, με βασικότερη την αναχαίτιση της ενεργειακής κρίσης μέσα από ένα συνολικό πακέτο 100 δισ. λιρών για το «πάγωμα» των λογαριασμών στις 2.500 στερλίνες ετησίως τους επόμενους 18 μήνες. Τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν ίσως και αύριο και θα χρηματοδοτηθούν με δανεισμό και όχι από τη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών ηλεκτροδότησης όπως πρότεινε η αντιπολίτευση των Εργατικών. To υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο μέχρι πρόσφατα υφυπουργός Κουάζι Κάρτενγκ, ενώ νέος υπουργός Εξωτερικών είναι ο Τζέιμς Κλέβερλι.

Ο Μπόρις Τζόνσον και η σύζυγός του Κάρι πέρασαν περίπου 40 λεπτά με τη βασίλισσα προτού εγκαταλείψουν το παλάτι πριν από το μεσημέρι. Νωρίτερα, στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο τέως πρωθυπουργός είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανόδου στην πολιτική, συγκρίνοντας εαυτόν με τον Ρωμαίο στρατηγό Κιγκινάτο. Παρέλειψε όμως να διευκρινίσει πως το πρότυπό του επέστρεψε στην πολιτική σκηνή ως δικτάτορας. Διακήρυξε την πίστη και υποστήριξή του προς την Τρας και εμφανίστηκε αμετανόητος όσον αφορά τα λάθη της διακυβέρνησής του. Επέμεινε μάλιστα ότι ο τρόπος που απομακρύνθηκε από την πρωθυπουργία ήταν άδικος.

Πολλοί αναλυτές άρχισαν ήδη να αναρωτιούνται τι θα κάνει στη συνέχεια ο Τζόνσον. Ενα μεγάλο μέρος του μελλοντικού εισοδήματός του θα προέρχεται πιθανότατα από άρθρα σε εφημερίδες. Η παλιά του εργοδότρια Telegraph φέρεται ότι είναι έτοιμη να του προσφέρει αμοιβή μεγαλύτερη από τον τελευταίο μισθό του στην ίδια εφημερίδα προτού γίνει πρωθυπουργός, δηλαδή πάνω από 23.000 λίρες τον μήνα.

Βασική πρόκληση, η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με συνολικό πακέτο 100 δισ. λιρών για το «πάγωμα» των λογαριασμών στις 2.500 στερλίνες ετησίως.

Ακόμη πιο πλούσιες αμοιβές αναμένεται να προκύψουν από τις ομιλίες του, αν αναλογιστεί κανείς πως ήδη από το 2019 έπαιρνε 100.000 λίρες για κάθε δημόσια εμφάνισή του. Το γεγονός ότι έχει πλέον μια έστω σύντομη πρωθυπουργία στο βιογραφικό του ανεβάζει το κασέ του σημαντικά. Ενδεικτικά, η μάλλον ατάλαντη ρήτορας Τερέζα Μέι χρεώνει 120.000 στερλίνες κάθε φορά που μιλάει σε τραπεζίτες ή επιχειρηματίες. Ακόμη περισσότερα χρήματα θα μπορούσαν να του αποφέρουν τα βιβλία. Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να αποπληρώσει τα χρέη του και να αποκαταστήσει τον τραπεζικό λογαριασμό του, που επλήγη σοβαρά από το διαζύγιό του με τη Μαρίνα Ουίλερ, το οποίο εκδόθηκε το 2020.

H «κολλητή» της βασίλισσας

Στα χαριτωμένα παραπολιτικά της χθεσινής ημέρας είναι η σύγχυση του λογαριασμού της Τρας με μιας άλλης χρήστριας στο Twitter, της Λιζ Τράσελ, η οποία όμως φάνηκε να διασκεδάζει το γεγονός ότι τη συνεχάρη η πρωθυπουργός της Σουηδίας. «Ανυπομονώ να σας επισκεφθώ! Ετοιμάστε κεφτεδάκια», ήταν η απάντησή της. Παράλληλα, στη σκέψη ότι η βασίλισσα θα μπορούσε να διορίσει κατά λάθος τη Λιζ Τράσελ αντί της Τρας, η πρώτη δήλωσε ενθουσιασμένη: «Ναι! Εγώ και η βασίλισσα Λιζ στάνταρ θα γινόμασταν κολλητές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT