Πούτιν: «Εμείς κερδίζουμε, η Δύση χάνει»

Πούτιν: «Εμείς κερδίζουμε, η Δύση χάνει»

Μηνύματα για συνέχιση του πολέμου, απειλές για διακοπή του φυσικού αερίου

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένος να συνεχίσει την εκστρατεία του στην Ουκρανία μέχρι τέλους εμφανίστηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν από το βήμα διεθνούς οικονομικού φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ της ρωσικής Απω Ανατολής, υποστηρίζοντας ότι είναι οι χώρες της Δύσης και ιδιαίτερα της Ε.Ε. εκείνες που βγαίνουν ζημιωμένες από τον πόλεμο των κυρώσεων.

«Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που ξεκινήσαμε τη στρατιωτική δράση, εμείς προσπαθούμε να την τερματίσουμε», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας το αφήγημα του Κρεμλίνου κατά το οποίο τα ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στην Ουκρανία για να προστατέψουν τους ρωσόφωνους του Ντονμπάς από τον αφανισμό. «Ολες οι ενέργειές μας είχαν στόχο να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν στο Ντονμπάς. Αυτό είναι το καθήκον μας και θα το εκπληρώσουμε μέχρι τέλους», υποστήριξε.

Κληθείς από τον προεδρεύοντα του φόρουμ να αποτιμήσει κέρδη και ζημίες από τον πόλεμο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε: «Δεν έχουμε χάσει τίποτα και δεν πρόκειται να χάσουμε τίποτα… Οσο για τα κέρδη μας, το μεγαλύτερο είναι η ενίσχυση της κυριαρχίας μας». Αν και αναγνώρισε ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 2%, εκτίμησε ότι η χώρα του κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την καταιγίδα των οικονομικών και τεχνολογικών κυρώσεων, ενώ στη Δύση, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, επιχειρήσεις κλείνουν και εργαζόμενοι μένουν άνεργοι.

Επιπλέον προειδοποίησε τους Δυτικούς ότι αν υλοποιήσουν τα σχέδια της ομάδας G7 και της Ε.Ε. για επιβολή τιμών οροφής στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, τότε η Μόσχα θα διακόψει εντελώς τη ροή φυσικού αερίου και πετρελαίου προς τις δυτικές αγορές. Μάλιστα, παραπέμποντας σε ένα δημοφιλές ρωσικό παραμύθι, δήλωσε ότι σε αυτή την περίπτωση «θα αναγκάσουμε τον λύκο να έχει παγωμένη ουρά». Υποστήριξε, δε, ότι η Ρωσία δεν θα χάσει τίποτα από μια τέτοια εξέλιξη, αφού αυξάνεται η ζήτηση για ρωσική ενέργεια από την Κίνα και άλλες χώρες της Ανατολής.

Το Κίεβο θα δεχθεί την πρόταση του ΟΗΕ για ασφαλή ζώνη στη Ζαπορίζια εαν φύγουν τα ρωσικά στρατεύματα, διαμηνύει ο Ζελένσκι.

Τέλος, ανέφερε ότι θα θέσει ζήτημα επανεξέτασης της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, σημειώνοντας ότι τα σιτηρά δεν κατευθύνονται κυρίως προς τις φτωχότερες χώρες του κόσμου όπως είχε συμφωνηθεί και ότι η Δύση δεν τηρεί τις υποσχέσεις της για πρόσβαση των ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων στις διεθνείς αγορές.

Την ώρα που ο Πούτιν μιλούσε στο Βλαδιβοστόκ, ο πρέσβης της χώρας του στο Πεκίνο Αντρέι Ντενίσοφ έκανε γνωστό ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, στο πλαίσιο συνόδου κορυφής του Συμφώνου Ασφαλείας της Σαγκάης, την ερχόμενη εβδομάδα. Θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών ύστερα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Στο Κίεβο, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία θα δεχθεί την πρόταση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για δημιουργία ασφαλούς ζώνης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια εφόσον η πρωτοβουλία περιλαμβάνει την αποστρατιωτικοποίηση του σταθμού, δηλαδή την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων που το ελέγχουν.

Στο μεταξύ συνεχίζονταν οι ουκρανικές αντεπιθέσεις τόσο στο νότιο όσο και στο ανατολικό μέτωπο του πολέμου. Αξιωματούχοι των ρωσόφωνων αυτονομιστών στην επαρχία Ντονέτσκ δήλωσαν ότι σφοδρές μάχες διεξάγονταν στην πόλη Μπαλακίλα, ανάμεσα στο Χάρκοβο και το Ιζούμ, που ελέγχεται από τους Ρώσους, αλλά τελεί υπό ουκρανική πίεση. Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έκανε λόγο για ανακατάληψη της Κοντέμα, και πάλι στην επαρχία του Ντονέτσκ.

Οι ολιγάρχες

Οταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι Δυτικοί «πάγωσαν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς Ρώσων ολιγαρχών, πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να πουλήσουν όσο όσο τις μετοχές τους σε εταιρείες ή τις επαύλεις τους στη Μεσόγειο. Με αυτόν τον τρόπο, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ήλπιζαν ότι θα ωθούσαν τους εξοργισμένους ολιγάρχες να οργανώσουν ένα «παλατιανό πραξικόπημα» που θα έδιωχνε τον Βλαντιμίρ Πούτιν από το Κρεμλίνο. Εξι και πλέον μήνες αργότερα, οι Financial Times διαπιστώνουν ότι η οργή των Ρώσων ολιγαρχών στρέφεται, στην πραγματικότητα, εναντίον της Δύσης. Τουλάχιστον 27 Ρώσοι επιχειρηματίες σύρουν την Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να ακυρώσουν τις κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν. Οι περισσότεροι ολιγάρχες επέστρεψαν αποδυναμωμένοι σε μια Ρωσία που βρίσκεται σε πόλεμο και όπου δεν έχουν καμία πολιτική επιρροή στο Κρεμλίνο. «Για να κάνεις παλατιανό πραξικόπημα πρέπει να βρίσκεσαι στο παλάτι», έλεγε ένας από αυτούς στη βρετανική εφημερίδα. Πιο τολμηρός, ο τραπεζίτης Ολεγκ Τίνκοφ, που καταδίκασε δημοσίως τον «τρελό πόλεμο», υποχρεώθηκε να ξεπουλήσει αντί πινακίου φακής τις μετοχές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT