Πολωνία: Mάσκες, αλλά για τη ρύπανση

Μάσκες κατά της αιθαλομίχλης εξετάζει να μοιράσει η Πολωνία στους κατοίκους της αυτόν τον χειμώνα, καθώς η έλλειψη καυσίμων αναμένεται να οδηγήσει τους Πολωνούς να κάψουν ό,τι εύφλεκτο εντοπίσουν, ανεξάρτητα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Μάσκες κατά της αιθαλομίχλης εξετάζει να μοιράσει η Πολωνία στους κατοίκους της αυτόν τον χειμώνα, καθώς η έλλειψη καυσίμων αναμένεται να οδηγήσει τους Πολωνούς να κάψουν ό,τι εύφλεκτο εντοπίσουν, ανεξάρτητα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ο επικεφαλής του κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει ζεστή και «ο κάθε ένας θα πρέπει να κάψει σχεδόν τα πάντα, με εξαίρεση τα λάστιχα αυτοκινήτων και άλλα βλαβερά αντικείμενα». Οι δηλώσεις Κατσίνσκι προκάλεσαν ανησυχία στις Βρυξέλλες για την προοπτική σοβαρής επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας της χώρας από τοξικές ενώσεις ως αποτέλεσμα της καύσης ακατάλληλης ξυλείας και άλλων υλικών. Η Πολωνία είναι ήδη μία από τις πιο μολυσμένες χώρες της Ευρώπης.

«Ολοι οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος. Το νέφος αιθαλομίχλης θα είναι ένα πρόβλημα και δεν μπορούμε να το υποβαθμίσουμε. Το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης μασκών κατά του νέφους τον χειμώνα», είπε ο υπουργός Παιδείας Ανταμ Νιτζέλσκι.

Παρά τις προσπάθειες δεκαετιών, πολλά νοικοκυριά στην Πολωνία χρησιμοποιούν κακής ποιότητας γαιάνθρακα για να θερμάνουν τις κατοικίες τους. Η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση που οξύνθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία έκανε τη ζωή των Πολωνών ακόμη δυσκολότερη. Ορισμένοι πολίτες σχηματίζουν ουρές για ημέρες έξω από ανθρακωρυχεία, προκειμένου να αγοράσουν φθηνό καύσιμο, μετά το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στις εξαγωγές άνθρακα προς την Ε.Ε.

Παρά τις προσπάθειες δεκαετιών, πολλά νοικοκυριά στην Πολωνία χρησιμοποιούν κακής ποιότητας γαιάνθρακα για να θερμάνουν τις κατοικίες τους.

Ο Λουντομίρ Χάντσελ, δήμαρχος της πόλης Νόβι Ζατς στη νότια Πολωνία, λέει ότι οι δημοτικές υπηρεσίες καταγράφουν μεγάλη μείωση του όγκου απορριμμάτων που συλλέγουν κάθε ημέρα από τον Μάρτιο. Ο δήμαρχος υποπτεύεται ότι συμπολίτες του καίνε σκουπίδια για να ζεσταθούν και απειλεί όσους το κάνουν με μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.

Πολωνία, Ρουμανία και Ιταλία είναι οι «χειρότεροι μαθητές» στην ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ε.Ε., με τη Σλοβακία και την Ουγγαρία να ακολουθούν στον θλιβερό κατάλογο. Σχεδόν το ήμισυ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Πολωνία προέρχεται από οικιακές σόμπες κάρβουνου.

«Κάθε χρόνο, 4 εκατομμύρια νοικοκυριά εξοπλισμένα με παλιές σόμπες άνθρακα, καταναλώνουν 12 εκατ. τόνους κάρβουνο και άγνωστο όγκο ξυλείας. Η αντικατάσταση των σομπών δεν είναι απλή υπόθεση για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους. Πρόκειται, όμως, για τη μόνη λύση για τις μολυσμένες πόλεις και επαρχίες της Πολωνίας», τονίζει ο Πιοτρ Σεργκέι, μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης στη Βαρσοβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT