ΟΗΕ: Ο Φόλκερ Τουρκ θα προταθεί ως νέος Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

ΟΗΕ: Ο Φόλκερ Τουρκ θα προταθεί ως νέος Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Ο Φόλκερ Τουρκ είναι ο διάδοχος της Μιτσέλ Μπατσελέτ που αποχώρησε πριν μία βδομάδα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα προτείνει τον Αυστριακό Φόλκερ Τουρκ να είναι ο επόμενος Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σύμφωνα με έγγραφο του ΟΗΕ.

Το ονοματεπώνυμο του νέου επικεφαλής του OHCHR σημαίνει, σε ελεύθερη μετάφραση, στα γερμανικά, Τουρκικός Λαός.

Ο κ. Τουρκ, ο οποίος από τον Ιανουάριο εργάζεται στο γραφείο του κ. Γκουτέρες ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής, θα διαδεχθεί τη Χιλιανή Μιτσέλ Μπατσελέτ, της οποίας η θητεία έληξε στις 31 Αυγούστου.

Ο διορισμός πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Φιλ Λιντς, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είπε στο Reuters ότι η επιλογή του κ. Τουρκ δεν είχε διαφάνεια και διαβούλευση με την ανεξάρτητη κοινωνία των πολιτών.

«Ο Γενικός Γραμματέας έχασε μια βασική ευκαιρία για να οικοδομήσει τη νομιμότητα και την εξουσία του επόμενου Ύπατου Αρμοστή», είπε ο κ. Λιντς.

Συνήθως, ο κ. Γκουτέρες διαβουλεύεται με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες – πριν επιλέξει τον Ύπατο Αρμοστή. Δεν είναι σαφές αν αυτό έγινε με τον κ. Τουρκ, κάτι που θα απαιτούσε ενδεχομένως την έγκριση του Πεκίνου, το οποίο επικρίθηκε έντονα από την έκθεση του ΟΗΕ για όσα συμβαίνουν στη Σιντζιάνγκ σε βάρος μειονοτήτων.

Ο κ. Τουρκ υπηρέτησε από το 2019 ως Βοηθός Γενικός Γραμματέας για Στρατηγικό Συντονισμό στο Εκτελεστικό Γραφείο του Γενικού Γραμματέα. Πριν από αυτόν τον διορισμό, ήταν Βοηθός Ύπατος Αρμοστής για την Προστασία στο Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στη Γενεύη (2015-2019), με ιδιαίτερες ευθύνες για την ανάπτυξη του Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες.

Υπηρέτησε σε βασικές θέσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένου του Διευθυντή του Τμήματος Διεθνούς Προστασίας (2009-2015), του Διευθυντή Οργανωτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης (2008-2009) και Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Νομικών Συμβουλών (2000-2004).

Ο Αυστριακός νομικός κατέλαβε επίσης διάφορες θέσεις στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων ως Αντιπρόσωπος στη Μαλαισία, Βοηθός Αρχηγός της Αποστολής στο Κοσσυφοπέδιο και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αντίστοιχα, και περιφερειακός Συντονιστής Προστασίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στο Κουβέιτ.

Πηγή: Reuters, ΟΗΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT