Ταϊβάν: Νέες επισκέψεις δυτικών αξιωματούχων – Ενόχληση στο Πεκίνο

Ταϊβάν: Νέες επισκέψεις δυτικών αξιωματούχων – Ενόχληση στο Πεκίνο

Αντιπροσωπείες από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία μεταβαίνουν στο αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν περίπου έναν μήνα έπειτα από την αμφιλεγόμενη επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι, επιτείνοντας την ενόχληση του Πεκίνου.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιπροσωπείες Γάλλων και Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών μεταβαίνουν στο αυτοδιοικούμενο νησί Ταϊβάν, εν μέσω κλιμακούμενης στρατιωτικής έντασης, προκαλώντας ενόχληση πίσω στο Πεκίνο το οποίο έχει άλλωστε ξεκαθαρίσει πως δεν βλέπει τις επισκέψεις δυτικών αξιωματούχων στην Ταϊπέι.

Σχεδόν ένας μήνας έχει περάσει από την αμφιλεγόμενη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν πίσω στις αρχές Αυγούστου, και η ένταση στην περιοχή παραμένει στο κόκκινο.

Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά την επίσκεψη της Πελόζι, η Κίνα είχε ξεκινήσει τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια που έχει πραγματοποιήσει ποτέ τόσο κοντά στις ακτές της Ταϊβάν.

«Οι πιο πρόσφατες επισκέψεις αντιπροσωπειών από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία είναι πιθανό να εξοργίσουν ακόμη περισσότερο το Πεκίνο, το οποίο έχει καταδικάσει κάθε διπλωματική ενέργεια που ενδέχεται να προσδώσει νομιμότητα στην Ταϊβάν», σημειώνει σε άρθρο του το Al Jazeera.

Πιο συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία οκτώ Αμερικανών βουλευτών, με επικεφαλής τη Στέφανι Μέρφι, Δημοκρατική από τη Φλόριντα, επισκέφθηκε την Ταϊβάν την Τετάρτη.

«Αυτή είναι η έκτη αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ που επισκέπτεται την Ταϊβάν μετά τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας στις αρχές Αυγούστου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του η προεδρία της Ταϊβάν.

Συνολικά από την αρχή της χρονιάς, 28 μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ έχουν επισκεφθεί την Ταϊβάν, ο υψηλότερος αριθμός από το 2013, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg News.

Στο αυτοδιοικούμενο νησί βρίσκονται ωστόσο παράλληλα, από την περασμένη Τρίτη, πέντε Γάλλοι γερουσιαστές, πραγματοποιώντας πολυήμερη επίσκεψη. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η κατά σειρά τέταρτη αντιπροσωπεία από τη Γαλλία που επισκέπτεται το νησί μέσα σε έναν χρόνο και η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία που μεταβαίνει εκεί μετά την έναρξη των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων τον περασμένο μήνα.

Με πληροφορίες από Al Jazeera

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT