Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα χριστουγεννιάτικα μηνύματα της Μεγαλειοτάτης (βίντεο)

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα χριστουγεννιάτικα μηνύματα της Μεγαλειοτάτης (βίντεο)

Κάποια από τα διαγγέλματα αυτά είχαν ορισμένες ιδιαιτερότητες αναλόγως τη συγκυρία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χριστουγεννιάτικα μηνύματα της Βασίλισσας Ελισάβετ είχαν κάθε χρόνο την ιδιαίτερη αξία τους. Καθήλωναν το βρετανικό έθνος και αποτελούσαν ιδιαίτερη στιγμή κάθε Χριστούγεννα για τη συντριπτική πλειονότητα των σπιτιών στις γιορτές.

Κάποια από τα μηνύματα αυτά είχαν ορισμένες ιδιαιτερότητες αναλόγως τη συγκυρία. Παρακάτω ακολουθεί μια επιλογή αυτών:

1952: Η Αυτής Μεγαλειότητα έκανε την πρώτη της χριστουγεννιάτικη ομιλία ως βασίλισσα από το γραφείο της στο Σάντρινγκαμ εκείνη τη χρονιά.

1969: Η μόνη χρονιά που το χριστουγεννιάτικο μήνυμα της βασίλισσας ήρθε με τη μορφή έντυπης ομιλίας, επειδή το BBC είχε επιτραπεί να γυρίσει το ντοκιμαντέρ της Βασιλικής Οικογένειας νωρίτερα εκείνο το έτος. Αργότερα θάφτηκε στα αρχεία του BBC πριν εμφανιστεί για λίγο στο YouTube φέτος.

1987: Τα τελευταία Χριστούγεννα στο Γουίνδσορ (όπου η οικογένεια γιόρταζε ενώ τα παιδιά της βασίλισσας ήταν μικρά) για 33 χρόνια, καθώς το κάστρο υποβλήθηκε σε εκτεταμένη ανακαίνιση.

1992: Πυρκαγιά κατέστρεψε μέρος του Κάστρου του Ουίνδσορ τον Νοέμβριο, ολοκληρώνοντας ένα annus horribilis που οδήγησε επίσης στο τέλος των γάμων του Δούκα της Υόρκης, και τη δημοσίευση της βιογραφίας του Άντριου Μόρτον για την Πριγκίπισσα της Ουαλίας.

1997: Μετά τον θάνατο της Νταϊάνα, πριγκίπισσας της Ουαλίας τέσσερις μήνες νωρίτερα, η βασίλισσα μίλησε συγκινητικά στη χριστουγεννιάτικη ομιλία της για «το σοκ και τη θλίψη» που ένιωσε η οικογένεια και το έθνος. Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, ο Γουίλιαμ και ο Χάρι ήταν μαζί της στο Σάντρινγκαμ.

2001: Η Μητέρα της Βασίλισσας έχασε την ετήσια χριστουγεννιάτικη λειτουργία και πέθανε τρεις μήνες αργότερα. Εκείνη τη χρονιά, η βασίλισσα έκανε την 50ή ετήσια ομιλία της, αποτίοντας φόρο τιμής σε όσους θρηνούν έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

2012: Τα πρώτα Χριστούγεννα που πέρασε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ μακριά από τη βασιλική οικογένεια, στο Μπακλμπερι με τη Δούκισσα του Κέμπριτζ (τότε έγκυος στον πρίγκιπα Τζορτζ) και την οικογένειά της. Στην ομιλία της, η βασίλισσα αναλογίστηκε μια χρονιά κατά την οποία γιόρτασε το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο της και άνοιξε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο.

2018: Είναι η χρονιά που γεννήθηκαν οι Fab Four, όπως ήταν εν συντομία γνωστοί μετά τον γάμο του Δούκα και της Δούκισσας του Sussex τον Μάιο και τα πρώτα και μοναδικά Χριστούγεννα της Μέγκαν στο Σάντριγκαμ.

2019: Ο πρίγκιπας Χάρι, η Μέγκαν και το μωρό Άρτσι πέρασαν τα Χριστούγεννα «ιδιωτικά», τροφοδοτώντας τις φήμες για ρήξη με τον αδερφό του. Στην ομιλία της, η βασίλισσα μίλησε για μια «ανώμαλη χρονιά», η οποία είχε επίσης δει τον Δούκα του Εδιμβούργου να εμπλέκεται σε τροχαίο και την καταστροφική συνέντευξη του πρίγκιπα Άντριου στο BBC.

2020: Τα πρώτα Χριστούγεννα που πέρασε η Ελισάβετ χωρίς την οικογένειά της και τα τελευταία με τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο. Το ζευγάρι γιόρτασε ιδιωτικά στο κάστρο του Ουίνδσορ, όπου βρίσκονταν μαζί.

Ακολουθεί το τελευταίο της χριστουγεννιάτικο μήνυμα, το μοναδικό χωρίς τον Πρίγκιπα Φίλιππο, το 2021.

Πηγή: The Daily Telegraph

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT