Ιταλία: Aντιπαράθεση Σαλβίνι – Μελόνι για το θεαθήναι

Ιταλία: Aντιπαράθεση Σαλβίνι – Μελόνι για το θεαθήναι

Ο δεξιός συνασπισμός στην Ιταλία συλλέγει ψήφους τόσο από όσους συμφωνούν με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας όσο και από αυτούς που διαφωνούν

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Στρατηγική «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» ακολουθεί ο δεξιός συνασπισμός που διεκδικεί την εξουσία στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου στην Ιταλία, συλλέγοντας ψήφους τόσο από όσους συμφωνούν με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας όσο και από αυτούς που διαφωνούν.

Η επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, μελλοντική πρωθυπουργός εφόσον επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις, υποστηρίζει χωρίς αστερίσκους την πολιτική της κυβέρνησης Ντράγκι, που μετέχει πλήρως στο καθεστώς των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Μελόνι υποστηρίζει ότι η ενεργειακή κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί με την επιβολή πλαφόν στο κόστος του ρωσικού αερίου, καθώς και με την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του αερίου.

Αντιθέτως, ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκας και σύμμαχος της Μελόνι, εκφράζει διαφωνίες για τις κυρώσεις, σημειώνοντας ότι ώς το τέλος της χρονιάς θα έχουν βοηθήσει τη Ρωσία να συγκεντρώσει εμπορικό πλεόνασμα ύψους 140 δισ. δολαρίων. «Πρέπει να υπερασπιστούμε την Ουκρανία; Ναι», είπε ο Σαλβίνι, «αλλά δεν θέλω να βλάψουν οι κυρώσεις περισσότερο αυτούς που τις επιβάλλουν, παρά αυτούς στους οποίους επιβάλλονται».

Ο Σαλβίνι διαβεβαίωσε ότι αν η Λέγκα εισέλθει στην κυβέρνηση, η Ιταλία «δεν θα αλλάξει συμμαχίες». Η διαβεβαίωση ήταν μάλλον περιττή, δεδομένης της πορείας της Λέγκας στην κυβέρνηση. Παρά τις σχέσεις του με τη Μόσχα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Σαλβίνι όταν κυβερνούσε δεν άλλαξε θέση ως προς τη συμμετοχή της Ιταλίας στις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας. Χθες επανήλθε στο θέμα της ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι «έχει υποτιμηθεί». «Μου προξενεί τεράστια ανησυχία», είπε.

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, πρώην στέλεχος του Κινήματος 5 Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, υποστήριξε ότι οι Ιταλοί δεν πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να διαλέξουν ανάμεσα «στη Μελόνι, που θα μας απομονώσει από την Ευρώπη» και στους Σαλβίνι και Κόντε, «που παίζουν το παιχνίδι της Ρωσίας». Πάντως, Λέγκα και Αδελφοί της Ιταλίας συμφωνούν ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν επιπτώσεις στην ιταλική οικονομία. «Γι’ αυτό ζητάμε από τις ευρωπαϊκές χώρες που ήθελαν τις κυρώσεις, όπως η Ιταλία, να δημιουργήσουν τώρα ένα ταμείο αποζημιώσεων. Οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Γερμανία πρέπει να βάλουν το ένα χέρι στην καρδιά και το άλλο στο πορτοφόλι και να βοηθήσουν χώρες όπως η Ιταλία, που έχει πληγεί από την ενεργειακή κρίση», δήλωσε ο σύμμαχος της Μελόνι, Iγκνάτσιο λα Ρούσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT