Βρετανία: Δεκαήμερο πένθος για την Ελισάβετ

Βρετανία: Δεκαήμερο πένθος για την Ελισάβετ

Σε κλίμα αβεβαιότητας άρχισε να ασκεί τα καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος, με το πρώτο διάγγελμά του προς το έθνος

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο βασιλιάς Κάρολος άρχισε από χθες να ασκεί τα καθήκοντά του σε ηλικία 73 ετών, με το πρώτο διάγγελμά του προς το έθνος και την πρώτη του συνάντηση με τη νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας, η βρετανική μοναρχία εισήλθε σε μια νέα, λιγότερο προβλέψιμη εποχή, ενώ η χώρα πενθούσε τη μοναδική βασίλισσα που είχε γνωρίσει η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών στη διάρκεια του βίου τους.

Οι καμπάνες του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου και του Αββαείου του Ουεστμίνστερ χτυπούσαν πένθιμα χθες το μεσημέρι, αποχαιρετώντας την αρχηγό του κράτους και της Εκκλησίας, ενώ 96 κανονιοβολισμοί (ένας για κάθε έτος της Ελισάβετ) ακούστηκαν από το Χάιντ Παρκ και τον Πύργο του Λονδίνου. Η χθεσινή ημέρα ήταν η πρώτη του δεκαήμερου εθνικού πένθους που έχει κηρυχθεί προς τιμήν της γυναίκας που επί 70 χρόνια συμβόλιζε τη βρετανική σταθερότητα σε έναν κόσμο κατακλυσμιαίων αλλαγών. Στη Βουλή των Κοινοτήτων άρχισε διήμερη, ειδική σύνοδος προς τιμήν της βασίλισσας, με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας να κάνει λόγο για «πηγαία υπερχείλιση θλίψης» του βρετανικού λαού και να τη χαρακτηρίζει «υπ’ αριθμόν ένα διπλωμάτη του Ηνωμένου Βασιλείου».

Βρετανία: Δεκαήμερο πένθος για την Ελισάβετ-1

Η κηδεία της βασίλισσας θα λάβει χώρα στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, σε ημερομηνία που δεν είχε γίνει γνωστή μέχρι χθες το βράδυ, αν και δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι θα τελεστεί 11 ημέρες μετά τον θάνατό της. Από το Μπάκιγχαμ ανακοινώθηκε ότι η βασιλική οικογένεια και το προσωπικό των ανακτόρων θα βρίσκονται σε περίοδο πένθους μέχρι να συμπληρωθεί μία εβδομάδα από την ημέρα της κηδείας.

Από τον Λευκό Οίκο μέχρι το Κρεμλίνο και από το Πεκίνο μέχρι την Οττάβα, ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον θάνατο της βασίλισσας.

Κατά τη χθεσινή, πρώτη πλήρη ημέρα άσκησης των καθηκόντων του, ο βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα αναχώρησαν από τη βασιλική έπαυλη του Μπαλμόραλ, στη Σκωτία, όπου άφησε την τελευταία της πνοή η μητέρα του, και επέστρεψαν στο Λονδίνο. Ο Κάρολος έγινε αυτομάτως βασιλιάς μετά τον θάνατο της Ελισάβετ, ενώ η επίσημη τελετή της ανακήρυξής του αναμένεται να λάβει χώρα σήμερα, Σάββατο, στο ανάκτορο Σεντ Τζέιμς, στο Λονδίνο. Εχοντας ανεβεί στον θρόνο σε πιο προχωρημένη ηλικία από όλους τους προκατόχους του στην ιστορία του θεσμού, και βεβαρημένος με σειρά οικογενειακών και άλλων σκανδάλων, ο νέος βασιλιάς θεωρείται πολύ λιγότερο δημοφιλής απ’ ό,τι υπήρξε η μητέρα του.

Σε διεθνές επίπεδο, φίλοι και αντίπαλοι του Ηνωμένου Βασιλείου παραμέρισαν στιγμιαία τις διαφορές τους για να αποχαιρετήσουν μια προσωπικότητα που υπήρξε σταθερά της διεθνούς ζωής για επτά δεκαετίες. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον Λευκό Οίκο, θα παραστεί στην κηδεία, χαρακτήρισε την Ελισάβετ «αρχηγό κράτους με απαράμιλλη αξιοπρέπεια και σταθερότητα, η οποία εμβάθυνε την ακλόνητη συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου».

Από την πλευρά του ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ τόνισε ότι στα μεταπολεμικά χρόνια «η Βρετανία άπλωσε το χέρι της συμφιλίωσης προς τη Γερμανία και αυτό το χέρι ήταν το χέρι της βασίλισσας», ενώ ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν στο δικό του συλλυπητήριο μήνυμα ανέφερε ότι η βασίλισσα «απολάμβανε δικαιολογημένα την αγάπη και τον σεβασμό των υπηκόων της, όπως και το κύρος στην παγκόσμια σκηνή».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT