Λιζ Τρας: Δωρεές συνδεδεμένες με ορυκτά καύσιμα

Λιζ Τρας: Δωρεές συνδεδεμένες με ορυκτά καύσιμα

Η Πέμπτη, ημέρα θανάτου της βασίλισσας, ήταν η ιδανική ημέρα για να «θαφτούν» ανεπιθύμητες ειδήσεις στη Βρετανία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Πέμπτη, ημέρα θανάτου της βασίλισσας, ήταν η ιδανική ημέρα για να «θαφτούν» ανεπιθύμητες ειδήσεις στη Βρετανία. Ετσι, πέρασε σχεδόν απαρατήρητο το γεγονός ότι η Λιζ Τρας, η νέα πρωθυπουργός της χώρας, ανήλθε στο αξίωμα με τη γενναιόδωρη βοήθεια εκπροσώπων της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.

Η φροντίδα της Τρας να μη στενοχωρήσει τη βιομηχανία αυτή ήταν ήδη εμφανής από το γεγονός ότι διόρισε τον Τζέικομπ Ρις Μογκ, έναν πολιτικό με μηδενικό ενδιαφέρον για το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, στο υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας.

Τώρα, αποκαλύπτεται από τα επίσημα στοιχεία που υποχρεούται να δώσει στη δημοσιότητα η πρωθυπουργός, ότι η μεγαλύτερη δωρεά στην εκστρατεία των εσωκομματικών εκλογών προήλθε από τη σύζυγο πρώην μεγαλοστελέχους της εταιρείας BP. H δωρεά ανήλθε σε 100.000 στερλίνες, ήταν δηλαδή ίση με το ένα τέταρτο των υπόλοιπων 20 δωρεών τις οποίες αποκάλυψε.

Ανακοινώνοντας την ενεργειακή πολιτική της, η Τρας υποστήριξε ότι δεν πρέπει να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, επικαλούμενη το επιχείρημα της ανάγκης νέων επενδύσεων.

Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η φορολόγηση των υπερκερδών δεν έχει καμία σχέση με τις επενδυτικές αποφάσεις των εταιρειών και ότι η σύνδεση των δύο γίνεται προκειμένου να καταστεί η συσσώρευση πλούτου, εν μέσω πρωτοφανούς ενεργειακής φτώχειας, πιο αποδεκτή από την κοινή γνώμη.

Τα υπερκέρδη των βρετανικών εταιρειών ορυκτών καυσίμων αναμένεται να ανέλθουν σε 170 δισ. στερλίνες την επόμενη διετία, ποσό ιλιγγιώδες, που αφορά μόνο τις δραστηριότητές τους στη Βρετανία.

Το γεγονός ότι εκμεταλλεύονται κοιτάσματα που βρίσκονται στο έδαφος της χώρας, δεν τις υποχρεώνει να διαχειρίζονται τα κοιτάσματα αυτά ως πλουτοπαραγωγική πηγή ολόκληρου του βρετανικού λαού. Κάθε πολιτική κίνηση που θα μπορούσε να τις υποχρεώσει να κινηθούν προς μια τέτοια κατεύθυνση αποτρέπεται χάρη στην ανάδειξη του κατάλληλου πολιτικού προσωπικού σε θέσεις ευθύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT