Με τη συμπλήρωση 200 ημερών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι δυνάμεις του Κιέβου συνεχίζουν να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη στην περιοχή του Χαρκόβου.
Σύμφωνα με τον αρχηγό του ουκρανικού στρατού, η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους, από την αρχή του Σεπτεμβρίου.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασκούν πίεση στο βόρειο τμήμα, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η προέλαση στο νοτιοανατολικό τμήμα.
Την ίδια ώρα, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να καταγράφουν κέρδη στην περιοχή του Χαρκόβου κατά τις τελευταίες 24 ώρες.
Η Ρωσία πιθανόν έχει αποσύρει μονάδες από την περιοχή, αλλά οι εχθροπραξίες συνεχίζονται γύρω από τις πόλεις Κουπιάνσκ και Ιζιούμ, όπως ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του στο Twitter.
Ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε «2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους» κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι ο ρωσικός στρατός «έκανε τη σωστή επιλογή» με το να τραπεί σε φυγή απέναντι στην αντεπίθεση που έχει εξαπολύσει η Ουκρανία στο βορειοανατολικό και το νότιο τμήμα της χώρας.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Μπαλάκλια, γνωστοποίησε το Σάββατο η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ, λίγες ώρες αφού η Ρωσία ανακοίνωσε την απόσυρση των δυνάμεών της.
#Ukrainian soldiers tear down a #Russian propaganda poster in a liberated city. Behind it, the words of national hero Taras #Shevchenko were hidden: “Fight! You will win!” pic.twitter.com/jbp6iz09ji
— NEXTA (@nexta_tv) September 11, 2022
Παράλληλα, ο επικεφαλής της διοίκησης των υπό ρωσική κατοχή ζωνών της περιοχής του Χαρκόβου, ο οποίος έχει διορισθεί από τις αρχές κατοχής, συνέστησε σήμερα σε όλους τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς το ρωσικό έδαφος, προς την περιοχή του Μπελγκορόντ, «για να σωθούν ζωές», μετέδωσε το πρακτορείο TASS.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι απέσυρε δυνάμεις από τη Μπαλάκλια και το Ιζιούμ, μετά από απόφαση να «ανασυνταχθεί» και να μεταφερθούν προς την περιφερειακή πρωτεύουσα του Ντόνετσκ στα νότια «προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».
Here are today’s control-of-terrain maps of #Russia‘s invasion of #Ukraine from @TheStudyofWar and @criticalthreats.
Click here to see our interactive map: https://t.co/8RN8PxUABa pic.twitter.com/eTmqtMIXYz
— ISW (@TheStudyofWar) September 10, 2022
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post, η καταστροφή των ρωσικών δυνάμεων από την ταχεία αντεπίθεση της Ουκρανίας στην περιοχή του Χαρκόβου δεν σηματοδοτεί, από μόνη της, μια αποφασιστική στροφή στον πόλεμο προς όφελος της Ουκρανίας.
Σημειώνει ότι «η Ρωσία εξακολουθεί να κατέχει εκτεταμένη ουκρανική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Μαριούπολη, Μελιτόπολη και Χερσώνα, και τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να ελέγχουν την πολυπόθητη “χερσαία γέφυρα” του Πούτιν προς την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2014».
Από το απόγευμα του Σαββάτου, η Ρωσία προχώρησε σε σφυροκόπημα προς τα ανακτημένα εδάφη με σφοδρό καταιγισμό πυραύλων υψηλής ισχύος.
Πληροφορίες από την Ουκρανία ανέφεραν ότι το πρωί της Κυριακής ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός προειδοποίησης για χτυπήματα σε όλη τη χώρα.
Διεκόπη η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια
Η λειτουργία του υπό ρωσική κατοχή ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια σταμάτησε εντελώς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Energoatom, η κρατική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τις εγκαταστάσεις.
Η λειτουργία της μονάδας «έχει σταματήσει εντελώς» αφού η υπηρεσία αποσυνέδεσε τον υπ’ αριθμόν 6 αντιδραστήρα από το δίκτυο στις 3:41 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Το Κίεβο είχε καλέσει την Τετάρτη τους κατοίκους στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές γύρω από το εργοστάσιο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για τη δική τους ασφάλεια.
Η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγορούν η μία την άλλη για βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου, εγείροντας ανησυχίες ότι μπορεί να προκληθεί πυρηνική καταστροφή. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει την αποστρατιωτικοποίηση της γύρω περιοχής.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας απελευθέρωσαν τον οικισμό Ντοροζνιάνκα στην περιοχή της Ζαπορίζια.
«Μπορούμε να νικήσουμε»
«Η επιτυχία της αντεπίθεσης κατά των ρώσων εισβολέων δείχνει ότι η Ουκρανία μπορεί να νικήσει τις δυνάμεις της Μόσχας, αλλά το Κίεβο χρειάζεται περισσότερα όπλα από τους εταίρους του», δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Νμίτρο Κουλέμπα.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη Τύπου με τη γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, επεσήμανε ότι ορισμένοι σύμμαχοι είχαν αρχικά διστάσει να στείλουν όπλα στην πατρίδα του, αλλά αυτό έχει αλλάξει πλέον.
Οι Ρώσοι εκλέγουν τοπικούς αξιωματούχους
Οι Ρώσοι προσέρχονται στις κάλπες στην τρίτη και τελευταία ημέρα των τοπικών και περιφερειακών εκλογών, υπό τη σκιά καταγγελιών για χειραγώγηση της διαδικασίας. Σε πάνω από 80 περιοχές της χώρας αναμένεται να εκλεγούν κυβερνήτες, τοπικά κοινοβούλια και περιφερειακά συμβούλια, στην πρώτη εκλογική διαδικασία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Ανεξάρτητοι παρατηρητές υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι υπάρχει ελάχιστη πολιτική ελευθερία, καθώς τα πραγματικά μέλη της αντιπολίτευσης έχουν αποκλειστεί εξ αρχής. Πολιτικοί που έχουν εκφράσει ανοικτά την αντίθεσή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν συλληφθεί κατ’ επανάληψη τους τελευταίους μήνες. Ως εκ τούτου, οι παρατηρητές εκτιμούν ότι το κόμμα του Κρεμλίνου Ενιαία Ρωσία θα επικρατήσει με μεγάλη διαφορά.
Η Βρετανία απορρίπτει τον ισχυρισμό του Πούτιν
Η Βρετανία απέρριψε ως ψευδή τον ισχυρισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι μόνο ένα μέρος από τα σιτηρά που εξάγονται από την Ουκρανία στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας φθάνουν στις φτωχές χώρες.
Ο Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη, χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένες πηγές, ότι μόνο 2 από τα 87 πλοία, που μεταφέρουν 60.000 τόνους προϊόντων, πήγαν σε φτωχές χώρες. Η συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα.
Επικαλούμενο στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι περίπου το 30% των σιτηρών που εξάγονται βάσει της συμφωνίας έχουν φθάσει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.
Η Ρωσία ακολουθεί σκοπίμως μια στρατηγική παραπληροφόρησης καθώς θέλει να αποφύγει την όποια ευθύνη για θέματα επισιτιστικής ανασφάλειας, να κηλιδώσει την αξιοπιστία της Ουκρανίας και να ελαχιστοποιήσει την αντίθεση στην εισβολή της, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο σε ανάρτηση στο Twitter.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr