Ισραηλινός Τύπος: Γιατί ο Τ. Ερντογάν στηρίζει τον Βλ. Πούτιν

Ισραηλινός Τύπος: Γιατί ο Τ. Ερντογάν στηρίζει τον Βλ. Πούτιν

Τι προσδοκά ο Τούρκος ηγέτης από την προσέγγιση με τη Μόσχα

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία, μέλος πάντα του ΝΑΤΟ, παίρνει ολοένα και σαφέστερα θέση υπέρ της Μόσχας στον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά του Κιέβου, και αναλυτές εξήγησαν στην ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post ότι αυτό οφείλεται στην ανάγκη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξασφαλίσει οικονομική υποστήριξη ενόψει προεδρικών εκλογών στην Τουρκία το 2023 κι ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει με ρυθμό 81% (επισήμως).

Όπως αναφέρει ο Οζγκιούρ Ουνλουχισαρτσικλί, διευθυντής γραφείου στην Άγκυρα του αμερικανικού think tank The German Marshall Fund, η τουρκική στάση ότι οφείλεται στο ότι ο Τούρκος πρόεδρος χρειάζεται άμεσα οικονομικές επενδύσεις από τη Ρωσία την ώρα που υπολείπεται σημαντικά των αντιπάλων του στις δημοσκοπήσεις.

«Ο Ερντογάν πηγαίνει στις εκλογές με… μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και αναζητά εξωτερική βοήθεια», δήλωσε ο κ. Ουνλουχισαρτσικλί: «Θέλει να διασφαλίσει τη ρωσική βοήθεια στις εκλογές μέσω της οικονομίας».

Πρόσθεσε ότι ο αντιδυτικός τόνος των σχολίων του κ. Ερντογάν θα μπορούσε επίσης να είναι δημοφιλής στους ψηφοφόρους.

Ο Τούρκος πρόεδρος εδώ και χρόνια ενίσχυσε τους δεσμούς με τον πρόεδρο Πούτιν και έχει καλλιεργήσει έναν ρόλο διαμεσολαβητή μέσω του οποίου η Τουρκία διατηρεί σχέσεις και με τις δύο πλευρές από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν συγκεντρώσει τη διεθνή προσοχή για την επιτυχία τους στον αγώνα της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του κ. Ερντογάν είπε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να προστατευθεί και ότι το αίτημα της Ρωσίας να αποδεχθεί η διεθνής κοινότητα την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 δεν θα συμβεί.

Ωστόσο, η Ρωσία παρείχε στην Τουρκία ξένες επενδύσεις που είναι εξαιρετικά απαραίτητες καθώς η χώρα αντιμετωπίζει οικονομική κρίση με τεράστιο πληθωρισμό και αυξανόμενες τιμές των τροφίμων.

Το επίσημο ποσοστό πληθωρισμού αναφέρεται σε περισσότερο από 81%, αλλά ανεξάρτητοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι είναι ακόμη πολύ πάνω από αυτό.

Τον περασμένο μήνα, η ρωσική κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα μπορούσε να αγοράσει νομίσματα «φιλικών χωρών», όπως η τουρκική λίρα, η οποία έχασε το 44% της αξίας της πέρυσι.

Την περασμένη εβδομάδα, Ερντογάν και Πούτιν μίλησαν τηλεφωνικά για τη συνέχιση των εργασιών των χωρών τους σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην Τουρκία, ανέφερε η τουρκική προεδρία. Η Ρωσία παρέχει επίσης 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη νότια πόλη Ακουγιού.

Η δημοτικότητα του κ. Ερντογάν έχει μειωθεί εν μέσω της προβληματικής οικονομίας, ενώ οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κ. Ερντογάν θα αντιμετωπίσει τη δυσκολότερη αναμέτρησή του από τότε που ανέλαβε την εξουσία, με αρκετούς πολιτικούς της αντιπολίτευσης να τον κερδίζουν σε κούρσες αντιμέτωπους.

Ο Κερίμ Χας, πολιτικός αναλυτής με έδρα τη Μόσχα που επικεντρώνεται στη Ρωσία και την Τουρκία, είπε στην ισραηλινή εφημερίδα ότι τα σχόλια Ερντογάν προέκυψαν από την επιθυμία του Τούρκου προέδρου να διατηρήσει την εξουσία και να προσελκύσει περισσότερα χρήματα από τη Ρωσία.

«Ο Ερντογάν έχει γίνει ο κύριος υποστηρικτής των ρωσικών επιχειρημάτων στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης», είπε.

Ωστόσο, ο κ. Χας πρόσθεσε ότι η Τουρκία γίνεται πιο ισχυρή στη σχέση της με τη Ρωσία, μια αλλαγή από τα προηγούμενα χρόνια. «Νομίζω ότι ο Ερντογάν πρέπει να αλλάξει τη θέση του λίγο πιο κοντά στη Ρωσία», είπε ο κ. Χας. «Τουλάχιστον πριν από τις εκλογές».

Η Τουρκία και η Ρωσία, στις αντίθετες πλευρές της Μαύρης Θάλασσας, ήταν ιστορικά αντίπαλοι και έχουν βρεθεί σε αντίπαλες πλευρές σε πολλά πεδία μάχης πέρα ​​από την Ουκρανία.

Η Άγκυρα θα γνωρίζει καλά την αδυναμία της σε σύγκριση με τη Ρωσία, η οποία διαθέτει πυρηνικά όπλα και μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας στον ΟΗΕ.

Αλλά η ισορροπία δυνάμεων φαίνεται ότι έχει αλλάξει μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο περιθώριο μιας τριμερούς συνάντησης με τον Ιρανό πρόεδρο στην Τεχεράνη, όπου συζητήθηκε η Συρία, ο κ. Πούτιν κινηματογραφήθηκε να στέκεται σε ένα δωμάτιο περιμένοντας τον κ. Ερντογάν να φτάσει και να τον χαιρετήσει.

Μετά τις σαρωτικές κυρώσεις από τις δυτικές χώρες, η Ρωσία μπορεί να βασιστεί στην Τουρκία, η οποία δεν επέβαλε κυρώσεις, ώστε να συνδεθεί η ρωσική οικονομία με τις διεθνείς αγορές.

Ρώσοι ολιγάρχες έχουν ελλιμενίσει τα γιοτ τους στις δημοφιλείς τουρκικές ακτές και οι δύο χώρες έχουν μιλήσει για αύξηση του οικονομικού εμπορίου, στόχος του κ. Ερντογάν εδώ και μήνες. «Οι ασύμμετρες διμερείς εμπορικές σχέσεις υπέρ της Ρωσίας, που ήταν ο κανόνας εδώ και πολλά χρόνια, αλλάζουν υπέρ της Τουρκίας», είπε ο κ. Χας.

Πηγή: Jerusalem Post

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT