Γερμανία: Σύγκρουση συμφερόντων στην Αxel Springer

Γερμανία: Σύγκρουση συμφερόντων στην Αxel Springer

Ο επικεφαλής εξαπέλυσε αρνητική εκστρατεία κατά της Adidas, ενώ κεντρικό της κατάστημα στεγάζεται σε κτίριο ιδιοκτησίας του

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Συνήθης στόχος επικριτικών δημοσιευμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος του μιντιακού κολοσσού Αxel Springer Ματίας Ντέπφνερ βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο εξαιτίας της Bild, του γνωστού γερμανικού ταμπλόιντ. Αυτή τη φορά πρόκειται για καταγγελία σύγκρουσης συμφερόντων και τα πυρά προέρχονται από τη βρετανική εφημερίδα Financial Times. Ειδικότερα, οι F.T. έγραψαν πως ο Ντέπφνερ εξαπέλυσε αρνητικά δημοσιεύματα κατά της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει ότι ένα από τα κεντρικά της καταστήματα στεγάζεται σε κτίριο ιδιοκτησίας του.

Στις αρχές της πανδημίας, την άνοιξη του 2020, και λόγω των lockdowns, πολλές επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να κλείσουν καταστήματά τους. Ορισμένες διεκδίκησαν αναστολή καταβολής ενοικίων, μεταξύ αυτών και η Adidas. H απόφαση προκάλεσε κατακραυγή, την οποία υποκίνησε και η Bild. Το ταμπλόιντ έκανε πρώτο την αποκάλυψη για την αναστολή ενοικίων και αναφέρθηκε εκτενώς στο «όνειδος της Adidas». Το περιοδικό Spiegel είχε επίσης επικρίνει τη στάση της εταιρείας, η οποία, κατόπιν πιέσεων, ζήτησε συγγνώμη και κατέβαλε το ενοίκιο.

Σε χθεσινό ρεπορτάζ τους, ωστόσο, οι F.T. αποκάλυψαν ότι ο Ντέπφνερ είχε ίδιον συμφέρον στην υπόθεση, αφού σε αυτόν και σε άλλους δύο μετόχους ανήκει το κτίριο στο κέντρο του Βερολίνου όπου στεγάζεται το διώροφο κατάστημα της Adidas. Στα επίμαχα δημοσιεύματα της Bild δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά σε αυτή τη λεπτομέρεια, παρότι ο ίδιος ο Ντέπφνερ υπήρξε η πηγή της αποκάλυψης. Με βάση το ρεπορτάζ, αμέσως μόλις τέθηκε το ζήτημα της αναστολής ενοικίου ο Ντέπφνερ συνεδρίασε με τον –απολυθέντα πλέον– διευθυντή του ταμπλόιντ Γιούλιαν Ράιχελτ και κατέληξαν στο ότι είναι σκόπιμο να εξαπολύσουν μια αρνητική εκστρατεία κατά της Adidas. Τα ρεπορτάζ απέφεραν καρπούς και η Adidas βρέθηκε στο στόχαστρο ΜΜΕ και πολιτικών, ενώ πελάτες κάλεσαν σε μποϊκοτάζ των αθλητικών ειδών της. Η εταιρεία ανέκρουσε πρύμναν και ζήτησε συγγνώμη με ολοσέλιδες καταχωρίσεις στον Τύπο. Σχολιάζοντας το δημοσίευμα των F.T., ο όμιλος Αxel Springer απέκρουσε την κατηγορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT