ΗΠΑ: Εργαλειοποιούν τους μετανάστες οι Ρεπουμπλικανοί

ΗΠΑ: Εργαλειοποιούν τους μετανάστες οι Ρεπουμπλικανοί

Τους μεταφέρουν σε Δημοκρατικές πολιτείες ενόψει εκλογών Νοεμβρίου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναλώσιμο χαρτί των Ρεπουμπλικανών ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο και τους κυβερνήτες πολιτειών κινδυνεύουν να μετατραπούν χιλιάδες παράτυποι μετανάστες, καθώς κυβερνήτες του συντηρητικού κόμματος τους μεταφέρουν σε πολιτείες που ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς για να ικανοποιήσουν τη λαϊκή τους βάση και να εκθέσουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους.

Δύο αεροπλάνα που μετέφεραν μετανάστες προσγειώθηκαν χθες στη νήσο Μάρθα’ς Βίνγιαρντ της Μασαχουσέτης, δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα. Η ιστοσελίδα του Fox News μετέδωσε βίντεο που έδειχνε τους μετανάστες να βγαίνουν από το αεροπλάνο και να μεταφέρονται σε λεωφορεία, αναφέροντας ότι προέρχονταν από τη Φλόριντα. Το γραφείο του κυβερνήτη της Φλόριντας, Ρον Ντεσάντις, πιθανού υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2024, επιβεβαίωσε ότι ήταν δική του πρωτοβουλία η μεταφορά των μεταναστών στην παραδοσιακά Δημοκρατική Μασαχουσέτη.

«Οι κάτοικοι του Μάρθα’ς Βίνγιαρντ θα πρέπει να αισθάνονται κατενθουσιασμένοι», έγραψε με φανερό σαρκασμό στο Twitter η Κριστίνα Πούσοου, εκπρόσωπος Τύπου της εκστρατείας για την επανεκλογή του Ντεσάντις, για να προσθέσει: «Ψηφίζουν υπέρ των πόλεων ασύλου – τώρα λοιπόν έχουν τη δική τους πόλη ασύλου. Αλλωστε, οι παράνομοι μετανάστες θα αυξήσουν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του νησιού τους, δεν είναι έτσι;».

Ανέβηκαν τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου Μπάιντεν, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες των Δημοκρατικών για το Κογκρέσο.

Από τον Απρίλιο

Τον χορό στην εκστρατεία των Ρεπουμπλικανών για τη μετατόπιση του βάρους της μετανάστευσης στους ώμους των Δημοκρατικών ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, άρχισε να στέλνει χιλιάδες μετανάστες με πούλμαν στην Ουάσιγκτον και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο. Μάλιστα, την Τρίτη έστειλε δύο πούλμαν έξω από την κατοικία της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δήλωσή της ότι τα σύνορα με το Μεξικό φυλάσσονται επαρκώς. Ακολούθησε ο κυβερνήτης της Αριζόνας, Νταγκ Ντούσι, μεταφέροντας οδικώς μετανάστες στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ναυλώνοντας αεροπλάνα για αυτή τη δουλειά, ο Ντεσάντις κλιμάκωσε την εκστρατεία. Η πολιτειακή Βουλή της Φλόριντας έχει εγκρίνει κονδύλι ύψους 12 εκατ. δολαρίων για τον σκοπό αυτό.

Πάντως, οι τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης καταδεικνύουν σημαντική αύξηση της δημοτικότητας του Τζο Μπάιντεν, γεγονός που αναπτερώνει τις ελπίδες των Δημοκρατικών για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του πρακτορείου Associated Press εμφανίζει τις θετικές γνώμες για τον Αμερικανό πρόεδρο να έχουν ανεβεί στο 45%, έναντι 36% τον περασμένο Ιούλιο. Η εξέλιξη αποδίδεται σε σειρά δημοφιλών νομοσχεδίων που κατάφεραν να περάσουν το τελευταίο διάστημα οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, αλλά και στην πτώση της τιμής της βενζίνης κατά 23% από τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT