Λονδίνο-Απόδοση τιμών στη βασίλισσα Ελισάβετ: Διεκόπη για έξι ώρες η πρόσβαση λόγω αυξημένης προσέλευσης

Λονδίνο-Απόδοση τιμών στη βασίλισσα Ελισάβετ: Διεκόπη για έξι ώρες η πρόσβαση λόγω αυξημένης προσέλευσης

Αναμονή άνω των 14 ωρών για τους τελευταίους στη σειρά που έφτασε τα 8 χιλιόμετρα μήκος

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ουρά για να αποδώσουν οι Λονδρέζοι τις τελευταίες τιμές στη βασίλισσα Ελισάβετ, στο Westminster Hall, έκλεισε προσωρινά την Παρασκευή αφού συμπλήρωσε τη χωρητικότητά της, δήλωσε η κυβέρνηση, καθώς οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν για χρόνο αναμονής τουλάχιστον 14 ωρών.

«Η είσοδος (στην ουρά) θα διακοπεί για τουλάχιστον έξι ώρες», ανέφερε στο Twitter το τμήμα πολιτισμού της Βρετανίας. «Παρακαλώ μην επιχειρήσετε να συμμετάσχετε στην ουρά μέχρι να ανοίξει ξανά».

Η συνεχώς κινούμενη ουρά αρχίζει από το Σόδοκ Παρκ και περίπου 750.000 άνθρωποι συνολικά αναμένεται να περάσουν από το φέρετρο της βασίλισσας έως το πρωί της Δευτέρας.

«Δεν νιώθω τα γόνατά μου ή τα πόδια μου», είπε ο Χαϊάσινθ Απά, κάτοικος Λονδίνου που βρισκόταν στην ουρά. «Αλλά ήταν μια χαρά. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους ήταν υπέροχοι και περάσαμε πολύ όμορφα».

Στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος ουρά έφτανε στα 8 χιλιόμετρα μήκος, όπως έδειξε η ζωντανή παρακολούθηση του υπουργείου Πολιτισμού.

Αγρυπνία

Τα οκτώ εγγόνια της βασίλισσας Ελισάβετ, μεταξύ των οποίων οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, θα αγρυπνούν δίπλα στο φέρετρό της για 15 λεπτά το Σάββατο το απόγευμα, δήλωσε εκπρόσωπος του Παλατιού του Κένσινγκτον την Παρασκευή.

Το φέρετρο της Ελισάβετ θα βρίσκεται στο Westminster Hall μέχρι τη Δευτέρα για να επιτρέψει στα μέλη του κοινού να αποτίσουν τα σέβη τους στον εκλιπόντα μονάρχη.

«Ο πρίγκιπας της Ουαλίας θα σταθεί κοντά στο κεφάλι, ο δούκας του Σάσεξ πλάι στα πόδια», είπε ο εκπρόσωπος, χρησιμοποιώντας τους βασιλικούς τίτλους του Γουίλιαμ και του Χάρι αντιστοίχως. «Μετά από παράκληση του Βασιλιά, θα είναι και οι δύο με στολή».

Τόσο ο Γουίλιαμ, διάδοχος του βρετανικού θρόνου, όσο και ο Χάρι έχουν υπηρετήσει αρκετά χρόνια στις ένοπλες δυνάμεις.

Ωστόσο, στον Χάρι, βετεράνο του πολέμου στο Αφγανιστάν, δεν επετράπη να φορά στρατιωτική στολή σε εκδηλώσεις μέχρι στιγμής, καθώς έχασε τον τιμητικό του στρατιωτικό τίτλο όταν παραιτήθηκε από τα βασιλικά καθήκοντα το 2020.

Οι σύζυγοί τους δεν θα παραστούν στην αγρυπνία, είπε ο εκπρόσωπος.

«Πόρτα» στους Κινέζους εκπροσώπους

Η κινεζική αντιπροσωπεία που επισκέπτεται το Λονδίνο για να παραστεί στην κηδεία της βασίλισσας τη Δευτέρα δεν θα έχει το δικαίωμα να δει το φέρετρό της στην αγρυπνία εντός του κοινοβουλίου, ανέφερε το BBC την Παρασκευή.

Ορισμένοι Βρετανοί βουλευτές είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την πρόσκληση εκπροσώπων από την Κίνα μετά την επιβολή κυρώσεων από το Πεκίνο σε αρκετά μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου επειδή επέκριναν υποτιθέμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, κάτι που η κινεζική κυβέρνηση αρνείται.

Το BBC ανέφερε, χωρίς να επικαλείται πηγές, ότι δεν επετράπη στην αντιπροσωπεία της κινεζικής κυβέρνησης να προσέλθει αφού ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων αρνήθηκε την πρόσβαση στην αίθουσα του Γουέστμινστερ εξαιτίας των κινεζικών κυρώσεων.

Πηγή: Reuters


⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT