Εισβολή στην Ουκρανία: Καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου

Εισβολή στην Ουκρανία: Καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου

Ομαδικό τάφο και αίθουσες βασανιστηρίων άφησαν πίσω τους οι Ρώσοι και στο Ιζιούμ, σύμφωνα με το Κίεβο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο, τον περασμένο Μάρτιο, οι ουκρανικές αρχές εμφάνισαν πειστήρια για ομαδικές εκτελέσεις, κυρίως αμάχων, στην περιοχή Μπούτσα, γεγονός που προκάλεσε κατακραυγή εναντίον της Μόσχας στη Δύση, κατάρρευση των διπλωματικών προσπαθειών για ειρήνευση και αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Κάτι ανάλογο διαδραματίζεται από χθες, μετά τα πειστήρια νέων εγκλημάτων πολέμου που, σύμφωνα με το Κίεβο, άφησε πίσω του ο ρωσικός στρατός, καθώς τράπηκε σε φυγή από τις περιοχές της επαρχίας Χάρκοβο που κατείχε μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο αρχηγός της ουκρανικής αστυνομίας Ιγκόρ Κλιμένκο ανέφερε ότι εντοπίστηκε ομαδικός τάφος με 440 πτώματα, με δεμένα χέρια, τα οποία προέρχονταν στην ολότητα ή στη συντριπτική τους πλειονότητα από αμάχους.

Ο τάφος εντοπίστηκε στην πόλη Ιζιούμ, που τελούσε υπό ρωσική κατοχή για μήνες και, αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες του Κλιμένκο, θα πρόκειται για το χειρότερο περιστατικό ομαδικού ενταφιασμού επί ευρωπαϊκού εδάφους από τους πολέμους της δεκαετίας του 1990 στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο αρχηγός της ουκρανικής αστυνομίας έκανε λόγο για δέκα θαλάμους βασανιστηρίων στην περιφέρεια Χάρκοβο, εκ των οποίων δύο φέρεται να εντοπίστηκαν στην πρόσφατα απελευθερωμένη πόλη Μπαλακλίγια.

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε στο Twitter: «Υπάρχει ακόμη κανείς που να θέλει να “παγώσει ο πόλεμος” αντί να μας στείλει τανκς;». Το σχόλιο του Ποντόλιακ γράφτηκε στα αγγλικά, προφανώς για να ενισχύσει την πίεση σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που ταλαντεύονται σχετικά με το ουκρανικό αίτημα για αναβαθμισμένη στρατιωτική βοήθεια. Μέχρι χθες το βράδυ, δεν υπήρχε επίσημη ρωσική αντίδραση στις καταγγελίες. Από τα Ηνωμένα Εθνη έγινε γνωστό ότι παρατηρητές του διεθνούς οργανισμού θα σταλούν στο Ιζιούμ, σε μια προσπάθεια «να μάθουμε λίγο περισσότερα πράγματα για το τι πραγματικά συνέβη».

Νεκροί στο Λουγκάνσκ

Στο Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, που ελέγχεται από τους Ρώσους και τους αυτονομιστές συμμάχους τους, ο γενικός εισαγγελέας της επαρχίας και η αναπληρώτριά του σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας, μέσα στο γραφείο τους. Την είδηση επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της αυτόκλητης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ», Λεονίντ Πασέντσικ, αποκαλώντας την Ουκρανία «κράτος-τρομοκράτη» και αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη» στην περιοχή του. Εξάλλου, αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στη Χερσώνα ανακοίνωσαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν με αμερικανικές ρουκέτες HIMARS κυβερνητικό κτίριο, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους.

Κατάδικοι στο μέτωπο

Στο μεταξύ, το BBC μετέδωσε βίντεο που εμφανίζει τον Ρώσο ολιγάρχη Γεβγκένι Πριγκοζίν, ο οποίος πιστεύεται ότι μεταξύ άλλων είναι και επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner, να επισκέπτεται φυλακισμένους και να προσπαθεί να τους στρατολογήσει για τις ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία, υποσχόμενος διαγραφή του υπόλοιπου της ποινής τους αν πολεμήσουν για έξι μήνες. Απαντώντας σε επικρίσεις που δέχθηκε αφού το εν λόγω βίντεο διαδόθηκε ευρέως, έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Είτε θα πάνε (στην Ουκρανία) ιδιωτικές εταιρείες και φυλακισμένοι, είτε θα πάνε τα παιδιά σας – διαλέξτε»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT