Μπάιντεν προς Πούτιν: «Μην διανοηθείς» να χρησιμοποιήσεις πυρηνικά στην Ουκρανία

Μπάιντεν προς Πούτιν: «Μην διανοηθείς» να χρησιμοποιήσεις πυρηνικά στην Ουκρανία

Ο Μπάιντεν αρνήθηκε να αναφερθεί πιο συγκεκριμένα στις πιθανές συνέπειες, λέγοντας ότι η έκταση όσων θα κάνει η Ρωσία θα καθορίσει και την απάντηση που θα δοθεί.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες εάν χρησιμοποιήσει πυρηνικά ή χημικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία

«Να μην το διανοηθεί», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο δίκτυο CBS, ερωτηθείς για το ποια θα ήταν η απάντησή του εάν ο Πούτιν εξέταζε τη χρήση τέτοιου είδους όπλων. Ο ίδιος τόνισε πως ο Πούτιν θα άλλαζε έτσι το πρόσωπο του πολέμου με έναν τρόπο που έχει να παρατηρηθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Μπάιντεν αρνήθηκε να αναφερθεί πιο συγκεκριμένα στις πιθανές συνέπειες, λέγοντας ότι «η έκταση όσων θα κάνει [η Ρωσία]», θα καθορίσει και την απάντηση που θα δοθεί. 

«Φυσικά και δεν πρόκειται να σας πω. Θα είναι ανάλογες [όσων θα συμβούν]», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Θα γίνουν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό ο παρίας του πλανήτη».

Αρκετοί Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν απειλήσει με χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε τον Απρίλιο ότι υπάρχει «σοβαρός» κίνδυνος ενός τέτοιου πολέμου.

Λίγες ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν έδωσε εντολή στις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας να τεθούν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. 

Πιο πρόσφατα, ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε σε ένα συνέδριο για την Ασφάλεια στη Μόσχα στις 16 Αυγούστου ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά ή χημικά όπλα στην Ουκρανία. 

Πηγή: Bloomberg

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT