Ουκρανία: Τα δημοψηφίσματα στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές «δεν θα αλλάξουν τίποτα»

Ουκρανία: Τα δημοψηφίσματα στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές «δεν θα αλλάξουν τίποτα»

Οι φιλορωσικές αρχές σε επαρχίες της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι θα διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για την ένωση με τη Ρωσία από 23 έως 27 Σεπτεμβρίου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προγραμματισμένα δημοψηφίσματα της Μόσχας για την προσάρτηση πρόσθετων ουκρανικών εδαφών δεν θα έχουν κανένα αντίκτυπο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

Νωρίτερα σήμερα, οι φιλορωσικές αρχές σε επαρχίες της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας που τελούν υπό τον έλεγχο της Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι θα διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για την ένωση με τη Ρωσία από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Κιέβου.

Πρόκειται για τις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία και τις υπό ρωσική κατοχή ζώνες της περιοχής της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας στη νότια Ουκρανία.

«Οι Ρώσοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν θα αλλάξει τίποτα», είπε ο Κουλέμπα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την έναρξη μιας συνάντησης με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Σε πλήρη εξέλιξη η ουκρανική αντεπίθεση

Σημειώνεται ότι οι ανακοινώσεις έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ουκρανική αντεπίθεση, στο πλαίσιο της οποίας οι ουκρανικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν εδάφη εντός των περιοχών του Ντονμπάς.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε δηλώσει ότι είναι ζωτικής σημασίας οι δύο αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ να γίνουν επισήμως μέρος της Ρωσίας ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντά τους και προκειμένου να δικαιολογηθεί περαιτέρω η χρήση στρατιωτικής βίας από τη Ρωσία.

Χθες Δευτέρα οι ηγέτες των δύο Λαϊκών Δημοκρατικών συμφώνησαν να «συντονίσουν» τις προσπάθειές τους για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με στόχο την ένταξή των δύο ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσία.

«Τα δημοψηφίσματα στο Ντονμπάς είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για τη συστηματική προστασία των κατοίκων των Λαϊκών Δημοκρατικών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και των άλλων απελευθερωμένων περιοχών, αλλά επίσης και για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης», τόνισε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT