ΝΑΤΟ: «Νέα κλιμάκωση του πολέμου» τα δημοψηφίσματα που σχεδιάζει η Ρωσία

ΝΑΤΟ: «Νέα κλιμάκωση του πολέμου» τα δημοψηφίσματα που σχεδιάζει η Ρωσία

«Αυτές οι απομιμήσεις δημοψηφισμάτων δεν έχουν καμία νομιμότητα και δεν αλλάζουν τη φύση του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατήγγειλε σήμερα τα «υποτιθέμενα δημοψηφίσματα» που σκοπεύουν να διοργανώσουν οι διορισμένες από τη Μόσχα αρχές στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντάς τα «νέα κλιμάκωση του πολέμου του Πούτιν».

«Αυτές οι απομιμήσεις δημοψηφισμάτων δεν έχουν καμία νομιμότητα και δεν αλλάζουν τη φύση του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter ο Στόλτενμπεργκ.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει αυτήν την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και να εντείνει τη στήριξή της στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Σχέδιο για την προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών

Η κίνηση αυτή της Ρωσίας, η οποία κλιμακώνει τη σύγκρουση με τη Δύση, έρχεται στον απόηχο των στρατιωτικών επιτυχιών της Ουκρανίας στα βορειοανατολικά της χώρας και ενώ ο Πούτιν εξετάζει τα επόμενα βήματά του μετά από επτά μήνες συγκρούσεων, που έχουν προκαλέσει το σοβαρότερο ρήγμα στις σχέσης Ανατολής-Δύσης μετά την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962.

Η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία, αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ (LPR), η γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (DPR) και οι Ρώσοι αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί στην Χερσώνα, δήλωσαν ότι τα δημοψηφίσματα θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Οι φιλορωσικές αρχές σε περιοχή της Ζαπορίζια δήλωσαν ότι θα διεξαγάγουν και αυτές ψηφοφορία τις ίδιες ημερομηνίες.

Συνολικά, οι ψηφοφορίες θα διεξαχθούν στο 15% της ουκρανικής επικράτειας – μια περιοχή περίπου στο μέγεθος της Ουγγαρίας ή της Πορτογαλίας.

Το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών θα είναι μη αναστρέψιμο και θα δώσει στη Μόσχα -η οποία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο- λευκή επιταγή για να υπερασπιστεί στη συνέχεια αυτό που θα θεωρούσε νομικά δικό της έδαφος, δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT