Γερμανία: «Να δώσουμε καταφύγιο σε όσους Ρώσους δεν θέλουν να πολεμήσουν στην Ουκρανία»

Γερμανία: «Να δώσουμε καταφύγιο σε όσους Ρώσους δεν θέλουν να πολεμήσουν στην Ουκρανία»

«Γρήγορες και όχι γραφειοκρατικές» λύσεις για την έκδοση βίζας σε Ρώσους οι οποίοι θέλουν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία ζήτησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Μίχαελ Ροτ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γρήγορες και όχι γραφειοκρατικές» λύσεις για την έκδοση βίζας σε Ρώσους οι οποίοι θέλουν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία ζήτησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ.

«Είμαι υπέρ του να δώσουμε σπίτι, καταφύγιο, ακόμη και στην ελεύθερη Ευρώπη, σε όλους εκείνους οι οποίοι λένε “όχι” σε αυτόν τον φασιστικό πόλεμο, σε όλους όσοι λένε ότι δεν θέλουν να πάνε στον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο κ. Ροτ σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και αναγνώρισε ως πρόβλημα το γεγονός ότι εδώ και δύο εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναστείλει τη συμφωνία διευκόλυνσης έκδοσης ταξιδιωτικής θεώρησης σε Ρώσους πολίτες. «Χρειαζόμαστε για αυτό γρήγορες και μη γραφειοκρατικές λύσεις (…) Όσοι ωφελήθηκαν από τον πόλεμο πρέπει να τιμωρηθούν, αλλά οι άλλοι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να βρουν καταφύγιο στην ελεύθερη Ευρώπη. Διότι η Ρωσία είναι σήμερα μια δικτατορία», πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αντρέα Ζάσε ανέφερε ότι η γερμανική πρεσβεία στη Μόσχα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ότι το υπουργείο εξετάζει τώρα με ποιους τρόπους θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στον πόλεμο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Μαξιμίλιαν Καλ συμπλήρωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα Ρώσοι πολίτες να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, ενώ σημείωσε ότι εξακολουθεί να ισχύει η διαφορετική διαδικασία που προβλέπεται για αντιφρονούντες του καθεστώτος.

Ο Μίχαελ Ροτ πάντως τόνισε την ανάγκη η νέα κατάσταση να αποκωδικοποιηθεί, επισημαίνοντας όμως ότι δεν περιμένει σημαντική ανατροπή: «Ο πόλεμος έφτασε επιτέλους στην καρδιά της ρωσικής κοινωνίας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σπάει τη σατανική συμφωνία που είχε ο ίδιος συνάψει με τον ρωσικό λαό. Σε κάθε ρωσική οικογένεια άρχισε πλέον η συζήτηση σχετικά με το ποιο από τα μέλη της πρέπει να φύγει. Αυτό οδηγεί σε αναταραχή. Αλλά εκεί είναι δικτατορία, δεν περιμένω μεγάλες ανατροπές», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, δήλωσε ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να δεχτεί όσους αρνούνται να καταταγούν στον ρωσικό στρατό και «απειλούνται με σοβαρή καταστολή». «Αυτός που αντιτίθεται με θάρρος στον Πούτιν και επομένως διακινδυνεύει, μπορεί να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία» είπε η κ. Φέζερ, μιλώντας στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η χορήγηση πολιτικού ασύλου ωστόσο δεν γίνεται αυτόματα, αλλά προηγείται ένας έλεγχος ασφαλείας, υπενθύμισε η υπουργός Εσωτερικών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν υιοθέτησε την ίδια στάση σε μια ανάρτησή του στο Twitter την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι «προφανώς πολλοί Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους». «Όλοι εκείνοι που απεχθάνονται την οδό που επέλεξε ο Πούτιν και αγαπούν τη φιλελεύθερη δημοκρατία είναι καλοδεχούμενοι στη Γερμανία», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT