Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανησυχία ΗΠΑ για πυρηνικά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανησυχία ΗΠΑ για πυρηνικά

Η Ουκρανία καταγγέλλει χρήση ιρανικών drones από τον ρωσικό στρατό

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κόκκινη γραμμή μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας ξανάρχισε να λειτουργεί, έστω και σποραδικά, ύστερα από την απειλή Πούτιν για χρήση ακόμη και πυρηνικών όπλων αν η Ρωσία δεχθεί επίθεση σε εδάφη που θεωρεί δικά της και την αυστηρή προειδοποίηση της Ουάσιγκτον για αποφασιστική απάντηση με καταστροφικές επιπτώσεις.

Την Κυριακή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «αποφασιστικά» σε οποιοδήποτε κρούσμα χρήσης πυρηνικών όπλων από τον ρωσικό στρατό εναντίον της Ουκρανίας, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το είδος και την έκταση της αμερικανικής απάντησης. Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές στη Μόσχα, μέσα από τα υπάρχοντα κανάλια επικοινωνίας, «τι ακριβώς σημαίνει αυτό».

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου κλήθηκε χθες από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις δηλώσεις Σάλιβαν. «Υπάρχουν κανάλια διαλόγου στο πρέπον επίπεδο, αλλά έχουν πολύ σποραδικό χαρακτήρα. Τουλάχιστον μας επιτρέπουν να ανταλλάσσουμε επείγοντα μηνύματα για να διευκρινίζουμε τις θέσεις κάθε πλευράς», απάντησε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε αρχικά προσπεράσει την απειλή Πούτιν ως απέλπιδα προσπάθεια πυρηνικού εκβιασμού της Δύσης ώστε να μειωθεί η βοήθεια προς τη χώρα του. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, όμως, άλλαξε στάση. «Κοιτάξτε, ίσως χθες να ήταν μπλόφα, αλλά τώρα θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.

Η απειλή ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης της σύγκρουσης ενισχύεται από τα δημοψηφίσματα που ξεκίνησαν την Παρασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα σε τέσσερις κατεχόμενες (μερικώς ή ολικώς) περιοχές της Ουκρανίας με στόχο την προσάρτησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο εξόριστος δήμαρχος της κατεχόμενης από τους Ρώσους Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ δήλωσε ότι «η ψηφοφορία διεξάγεται μπροστά σε τουφέκια και ενόπλους. Αρπάζουν στον δρόμο πολίτες και τους αναγκάζουν να ψηφίσουν για όλη τους την οικογένεια». Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ Σέρχι Γκαϊντάι κατήγγειλε ότι εκπρόσωποι των ρωσικών αρχών πηγαίνουν πόρτα πόρτα και αναγκάζουν τους κατοίκους να ψηφίσουν.

Διαδηλώσεις εναντίον της επιστράτευσης και συγκρούσεις με την αστυνομία στη μουσουλμανική περιφέρεια Νταγκεστάν.

Στο εσωτερικό της Ρωσίας συνεχίστηκαν σε πολλές πόλεις το Σαββατοκύριακο οι διαδηλώσεις εναντίον της επιστράτευσης και σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info μόνο σε ένα εικοσιτετράωρο πραγματοποιήθηκαν 700 συλλήψεις. Εκτεταμένες ταραχές σημειώθηκαν στη Μαχατσκάλα, πρωτεύουσα της μουσουλμανικής περιοχής του Νταγκεστάν, στον Καύκασο, όπου διαδηλωτές συνεπλάκησαν με αστυνομικούς. Ωστόσο, ο Πατριάρχης της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλος, στη Λειτουργία της Κυριακής, ανέφερε ότι «αν κάποιος σκοτωθεί ενώ εκτελεί το καθήκον του, αυτό θα ισοδυναμεί με θυσία», επομένως «θα του δοθεί καθολική άφεση αμαρτιών».

Στο μέτωπο

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι χθες, Δευτέρα, ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε τουλάχιστον 40 ουκρανικές πόλεις και κωμοπόλεις, σε διάφορα σημεία του μετώπου. Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε η χρήση drones-καμικάζι σε επιθέσεις στην περιοχή της Οδησσού. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι πρόκειται για ιρανικά drones Shahed-136 και σε ένδειξη διαμαρτυρίας ακύρωσε τη διαπίστευση του νέου Ιρανού πρεσβευτή και ζήτησε να μειωθεί το προσωπικό της ιρανικής πρεσβείας. Η Τεχεράνη αρνείται ότι έχει προμηθεύσει τη Μόσχα με τέτοιου είδους όπλα και επιφυλάσσεται να απαντήσει ανάλογα.

Στο μεταξύ, την έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ και της Ε.Ε. προκάλεσε η υπογραφή, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συμφωνίας συνεργασίας Ρωσίας – Σερβίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. Τέλος, ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε χθες ρωσική υπηκοότητα στον πρώην υπάλληλο του NSA Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος το 2013 είχε αποκαλύψει τις μαζικές παρακολουθήσεις που ασκούσαν Αμερικανοί και Βρετανοί και είχε καταφύγει στη Ρωσία, καθώς καταζητούνταν από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT