Πόλεμος στην Ουκρανία: Με νέες κυρώσεις απαντά η Δύση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Με νέες κυρώσεις απαντά η Δύση

Στα «δημοψηφίσματα» και στις προσαρτήσεις ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία και η παροχή πρόσθετων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των ισχυρότερων δυτικών κρατών, καθώς το Κρεμλίνο προετοιμάζεται για την προσάρτηση εδαφών που αντιστοιχούν στο 15% του ουκρανικού εδάφους ύστερα από τα δημοψηφίσματα που οργάνωσαν οι ρωσικές αρχές στις κατεχόμενες περιοχές. Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία πιθανολογούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ανακοινώσει την προσάρτηση αύριο Παρασκευή, μία εβδομάδα μετά την αντίδρασή του στη δυναμική αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού με την κήρυξη μερικής επιστράτευσης, την αναγγελία των δημοψηφισμάτων και τον πυρηνικό εκβιασμό Κιέβου και Δύσης.

Οι τοπικές αρχές στις μερικώς ή ολικώς κατεχόμενες ουκρανικές επαρχίες Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζια ανακοίνωσαν ότι η πρόταση για προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία εγκρίθηκε με ποσοστά από 87% έως 99%. «Καλωσήρθατε στο κοινό μας σπίτι, τη Ρωσία», ήταν η πρώτη αντίδραση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην προέδρου της χώρας και νυν αντιπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας στήθηκε μια γιγαντιαία οθόνη με πανηγυρισμούς για τη μετακίνηση των ρωσικών συνόρων προς τα δυτικά.

«Σόου προπαγάνδας»

Στο Κίεβο, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «σόου προπαγάνδας» χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα. «Ο εξαναγκασμός ανθρώπων να ρίξουν ένα χαρτί στην κάλπη με το πιστόλι στον κρόταφο είναι ένα ακόμη έγκλημα της Ρωσίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, όπου ζητείται από την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και την ομάδα του G7 να «ενισχύσουν αποφασιστικά και άμεσα» την πίεση προς τη Ρωσία. Λίγες ώρες αργότερα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εμφάνισε προτάσεις για ένα όγδοο πακέτο κυρώσεων, που προβλέπει πρόσθετες απαγορεύσεις ρωσικών εισαγωγών, που θα κοστίσουν στη Μόσχα επτά δισ. ευρώ, νέες απαγορεύσεις εξαγωγών στη Ρωσία προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και προετοιμασία της νομικής βάσης για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται οι ΗΠΑ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ανακοινώνει ότι θα συνεχιστεί η επιβολή πρόσθετων πακέτων κυρώσεων στη Ρωσία ανά έξι εβδομάδες. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε εξάλλου χθες αποδέσμευση στρατιωτικής βοήθειας 1,1 δισ. δολ. για την Ουκρανία (συνολικά 16,2 δισ. από την έναρξη του πολέμου), υπό τη μορφή στρατιωτικού αμυντικού εξοπλισμού, που θα παραδοθεί στο Κίεβο έπειτα από πολλούς μήνες.

Η διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων βρήκε τη Ρωσία απομονωμένη σε διεθνή κλίμακα, καθώς ακόμη και στενοί σύμμαχοί της, όπως η Σερβία και το Καζακστάν, έσπευσαν να τα αποδοκιμάσουν. Αιτιολογώντας αυτή τη στάση του, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σέβεται το διεθνές δίκαιο και υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά και της ίδιας της Σερβίας, παραπέμποντας στο πρόβλημα του Κοσόβου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επρόκειτο να θέσουν ζήτημα καταδίκης της Μόσχας για την πραγματοποίηση των αποσχιστικών δημοψηφισμάτων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου όμως η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο. Στη συνέχεια, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους αναμένεται να φέρουν το ζήτημα στη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού, η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταδικάσει τη Ρωσία, έστω κι αν οι αποφάσεις της έχουν μόνο συμβολικό και πολιτικό χαρακτήρα.

Προς την εκδοχή του σαμποτάζ κλίνουν Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για τις διαρροές από δύο αγωγούς ρωσικού φυσικού αερίου.

«Σκόπιμη υπονόμευση»

Στο μεταξύ, ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ότι οι μυστηριώδεις διαρροές φυσικού αερίου από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική είναι πιθανό να συνιστούν «σκόπιμη υπονόμευση της ενεργειακής υποδομής της Ευρώπης, κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο και θα συναντήσει δυναμική και ενωμένη απάντηση». Την εκδοχή να πρόκειται για σαμποτάζ υποστήριξε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «αρκετά προβλέψιμους και προβλέψιμα βλακώδεις» τους υπαινιγμούς για ρωσικό δάκτυλο πίσω από το σαμποτάζ, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν έχει κανένα συμφέρον να ανατινάζει αγωγούς φυσικού αερίου για τους οποίους δαπάνησε δισεκατομμύρια, ενώ οι ΗΠΑ έχουν κάθε συμφέρον να πουλάνε υγροποιημένο αέριο στην Ευρώπη.

Από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έγινε γνωστό ότι ξεκίνησε η εκπαίδευση επιστράτων σε περιοχές της Κριμαίας, του Ροστόφ και του Καλίνινγκραντ. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε ότι δεν θα εκδίδονται διαβατήρια για πολίτες που έχουν επιστρατευθεί, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το κύμα φυγής δεκάδων χιλιάδων πολιτών από τη χώρα. Η έξοδος έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας εγκατέστησαν κινητό στρατολογικό γραφείο στα σύνορα με τη Γεωργία, περιμένοντας όσους προσπαθούν να αποφύγουν την επιστράτευση. Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς τάχθηκε υπέρ της υποδοχής στη χώρα του όσων Ρώσων αρνούνται την κλήση επιστράτευσης, αν και προσέθεσε ότι θα πρέπει να υποστούν ενδελεχή έλεγχο ασφαλείας.

Στο μέτωπο

Στο επιχειρησιακό πεδίο, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων έχει επιβραδυνθεί, καθώς οι αμυντικές θέσεις των Ρώσων έχουν σταθεροποιηθεί. Από την πλευρά του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι μετά τα δημοψηφίσματα θα συνεχιστούν οι προσπάθειες του ρωσικού στρατού για τον έλεγχο τουλάχιστον ολόκληρου του Ντονέτσκ, το 40% του οποίου παραμένει αυτή τη στιγμή υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT