Βραζιλία: Μπολσονάρο κατά του συστήματος ψηφοφορίας

Βραζιλία: Μπολσονάρο κατά του συστήματος ψηφοφορίας

Θα αμφισβητήσει την επικείμενη ήττα του, ενώ υπάρχει ανησυχία ότι ίσως ζητήσει βοήθεια από τις ένοπλες δυνάμεις

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί μήνες ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο αμφισβητεί την εγκυρότητα του εκλογικού συστήματος της χώρας του, προκαλώντας ανησυχίες ότι ετοιμάζεται να αμφισβητήσει την επικείμενη ήττα του στις προεδρικές εκλογές. Από την Τετάρτη, οι ανησυχίες αυτές εντάθηκαν.

Τέσσερις ημέρες πριν από την ψηφοφορία, το κόμμα του Μπολσονάρο ισχυρίστηκε ότι υπάρχει μια ομάδα δημοσίων υπαλλήλων και εργολάβων που έχουν «την απόλυτη εξουσία να χειραγωγούν εκλογικά αποτελέσματα χωρίς να αφήνουν ίχνη». Η υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή εκλογών απέρριψε τους ισχυρισμούς ως «ψευδείς και δόλιες κατηγορίες που δεν βασίζονται στην πραγματικότητα. Πρόκειται για σαφή προσπάθεια παρεμπόδισης της φυσικής εκλογικής διαδικασίας», σημείωσε, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο άνοιξε έρευνα εις βάρος του κυβερνώντος κόμματος για τη διακίνηση του εγγράφου.

Προηγείται ο Λούλα

«Εβγαλαν αυτό το χαρτί τώρα γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν», είπε ο πολιτικός αναλυτής του Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, Μαουρίτσιο Σαντόρο. «Προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να δικαιολογήσουν την ήττα στους υποστηρικτές τους». Εδώ και ένα χρόνο, ο αριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών της Κυριακής. Αν κανένας υποψήφιος δεν ξεπεράσει το 50% στον πρώτο γύρο, οι δύο επικρατέστεροι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο στις 30 Οκτωβρίου. Η δημοτικότητα του Λούλα αυξάνεται διαρκώς τις τελευταίες εβδομάδες και υπάρχει πιθανότητα να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο. Ο Μπολσονάρο υποστηρίζει ότι οι δημοσκοπήσεις κάνουν λάθος.

Τον Ιούλιο ο Βραζιλιάνος πρόεδρος είχε φωνάξει στο προεδρικό μέγαρο ξένους διπλωμάτες για να τους παρουσιάσει τα στοιχεία που ισχυριζόταν ότι είχε ως προς την αξιοπιστία των εκλογών. Τελικά επρόκειτο για μια παλιά είδηση που αφορούσε διείσδυση σε ηλεκτρονικά συστήματα άσχετα με τις μηχανές που χρησιμοποιούνται για την ψηφοφορία. Υπάρχουν ακόμη και φόβοι ότι ο Μπολσονάρο προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία μπορεί να ζητήσει βοήθεια από τις ένοπλες δυνάμεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT