Γαλλία: Αγωνιά ο Μακρόν για μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού

Γαλλία: Αγωνιά ο Μακρόν για μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, συνταξιοδότηση στα 65 έτη

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Τρίτο δρόμο», που θα επιτρέψει την ψήφιση του πολυσυζητημένου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, φέρεται να έχει ανακαλύψει η κυβέρνηση Μακρόν, ύστερα από μήνες πολιτικής αντιπαράθεσης και αμφιβολιών. Σε δείπνο που παρετέθη το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Γάλλος πρόεδρος και η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εξέθεσαν τα σχέδιά τους στην ηγεσία του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι γενικές γραμμές της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, κεντρική προεκλογική δέσμευση του Γάλλου προέδρου, αφορούν τη σταδιακή (κλιμακωτή, σύμφωνα με την κυβερνητική ορολογία) αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση, που θα φθάσει τα 65 έτη το 2031. Μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισόπ δεσμεύθηκε στην ψήφιση του νομοσχεδίου το αργότερο εντός του νέου έτους, χωρίς να αποκλείσει τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών σε περίπτωση κατάθεσης πρότασης μομφής κατά του μειοψηφικού κυβερνητικού συνασπισμού.

«Αν οι δύο πτέρυγες της αντιπολίτευσης συσπειρωθούν ενόψει πρότασης μομφής, ο πρόεδρος θα δώσει τον λόγο στους Γάλλους προκειμένου να αποφασίσουν ποια νέα πλειοψηφία θέλουν να τους κυβερνήσει», είπε ο Ντισόπ. Ο υπουργός πιέζει εμμέσως με τον τρόπο αυτό τους συντηρητικούς κοινοβουλευτικούς αντιπάλους του Μακρόν, οι οποίοι αναμένεται σε μια τέτοια περίπτωση να υποστούν νέα διαρροή ψήφων, προς όφελος της Μαρίν Λεπέν.

Με πρόωρες εκλογές απειλεί ο υπουργός Εργασίας εάν η Εθνοσυνέλευση απορρίψει το νομοθέτημα του Μακρόν.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αποτελεί το πιο εκρηκτικό ζήτημα για τον Μακρόν, με τα μεγαλύτερα συνδικάτα να έχουν κηρύξει κινητοποιήσεις για σήμερα. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επέλεξε αρχικά συμβιβαστική στάση, καλώντας χθες συνδικάτα και εκπροσώπους εργοδοτικών οργανώσεων σε διαβούλευση υπό την αιγίδα της πρωθυπουργού Μπορν. Η προθυμία της κυβέρνησης για διάλογο διαψεύδει όσους εμφάνιζαν τον πρόεδρο Μακρόν έτοιμο να αξιοποιήσει πολιτικά αμφιλεγόμενο συνταγματικό «όπλο», που του επιτρέπει –για μία μόνο φορά σε κάθε κοινοβουλευτική περίοδο– να παρακάμπτει την αρνητική ψήφο της Εθνοσυνέλευσης για την υιοθέτηση νομοθετήματος.

Εξερχόμενη από το δείπνο της Τετάρτης, η πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση «επέλεξε την οδό του διαλόγου και του συμβιβασμού», αφήνοντας ανοικτό το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της μεταρρύθμισης, εφόσον αυτή έχει ολοκληρωθεί «έως το καλοκαίρι του 2023». Η επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας δεσμεύθηκε επίσης να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα των συνομιλιών της με κοινωνικούς εταίρους και τον επιχειρηματικό κόσμο, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί «πριν από τα Χριστούγεννα».

Η εικόνα που έδωσε, όμως, ο υπουργός Εργασίας για τις διαπραγματεύσεις δεν συνάδει με τη «χαλαρότητα» που διέκρινε την προσέγγιση της Μπορν το βράδυ της Τετάρτης. Παρατηρητές της γαλλικής πολιτικής σκηνής εκτιμούν ότι ο υπουργός Εργασίας ανέλαβε τον άχαρο ρόλο να πιέσει τα συνδικάτα για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης και προκήρυξης πρόωρων εκλογών, εξέλιξη που μόνο τη Μαρίν Λεπέν συμφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT